تداوم مذاکرات اوپکپلاس برای تعویق در اجرای برنامه افزایش تولید نفت
به گزارش نبض نفت به نقل از خبرگزاری رویترز، منابعی از ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپکپلاس) گفتند: اعضای اوپکپلاس برای به تعویق انداختن تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای (افزایش روزانه ۱۸۰ هزار بشکهای در مرحله نخست) که قرار است از ژانویه ۲۰۲۵ آغاز شود، در حال مذاکره هستند و مذاکرات بیشتری هم درباره گزینههای دیگر پیش از سیوهشتمین نشست وزارتی این ائتلاف هستند.
دو منبع اعلام کردند: افزایش تولید نفت امارات متحده عربی که در ژوئن امسال بر سر آن توافق شد قرار است از ژانویه ۲۰۲۵ آغاز شود و این یکی از محورهای گفتوگو در نشست وزارتی اعضای اوپکپلاس خواهد بود.
امارات متحده عربی که ظرفیت تولید نفت خود را افزایش داده است، به دنبال افزایش تولید روزانه ۳۰۰ هزار بشکهای نفت خود از ژانویه سال ۲۰۲۵ است.
اعضای ائتلاف اوپکپلاس که نیمی از نفت جهان را تولید میکند، بهمنظور حمایت از وضع قیمت و بازارهای جهانی نفت خام، با در نظر گرفتن برنامه کاهش عرضه گروهی در کنار کاهش عرضه داوطلبانه در مجموع روزانه ۵ میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه از تولید خود کاستهاند که معادل ۵.۷ درصد تقاضای جهانی است.
هشت عضو ائتلاف اوپکپلاس متشکل از عربستان سعودی، روسیه، عراق، امارات متحده عربی، کویت، قزاقستان، الجزایر و عمان بهتازگی تعدیل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای خود را برای یک ماه دیگر تا پایان دسامبر ۲۰۲۴ تمدید کردند؛ کُند شدن رشد تقاضای نفت چین و جهان و افزایش تولید کشورهای خارج از ائتلاف اوپکپلاس از دلایل اصلی آن بهشمار میآید.
سه منبع مطلع از گفتوگوهای اوپکپلاس هفته گذشته به رویترز گفته بود ممکن است بهدلیل ضعف تقاضای جهانی برای نفت خام، اعضا در نشست وزارتی دوباره برنامه تعدیل تدرجی کاهش عرضه روزانه (افزایش روزانه ۱۸۰ هزار بشکهای در مرحله نخست) را به عقب براند.
قیمت نفت در سال جاری میلادی بیشتر در محدوده ۷۰ تا ۸۰ دلار برای هر بشکه داد و ستد شده است.
دبیرخانه اوپک اوایل روز پنجشنبه (هشتم آذر) در اطلاعیهای اعلام کرده بود که بهدلیل حضور چند تن از وزیران کشورهای عضو ائتلاف اوپکپلاس در چهلوپنجمین نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، سیوهشتمین نشست وزارتی اوپکپلاس از یکم دسامبر به پنجم دسامبر موکول شد و بهصورت ویدیوکنفرانس برگزار خواهد شد.
یک منبع مطلع از این تحولات پیش از اعلام رسمی به رویترز گفته بود: روز یکشنبه برای حضور همه اعضا مناسب نیست.
برخی وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپکپلاس پیش از این نشست مذاکراتی را انجام دادهاند.
عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی روز چهارشنبه هفته گذشته (هفتم آذر) در حالی که برای یک سفر رسمی به قزاقستان سفر کرده بود، با الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه و الماس آدم ساتکالیف، وزیر انرژی قزاقستان تماس تلفنی داشت.
دفتر نخست وزیر عراق روز سهشنبه (ششم آذر) اعلام کرده بود: عراق، عربستان سعودی و روسیه از اعضای ائتلاف اوپکپلاس طی نشستی در بغداد بر اهمیت حفظ ثبات بازارهای نفت و قیمتهای منصفانه این کالای راهبردی توافق کردند؛ محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، عبدالعزیز بنسلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی و الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه در این نشست حضور داشتند.
بر اساس اعلام دفتر نخستوزیر عراق، السودانی، بنسلمان و نواک بر اهمیت حفظ ثبات، تعادل و قیمتهای منصفانه و در عین حال بر نقش حیاتی ائتلاف اوپکپلاس در تحقق این اهداف تأکید کردند.
بر اساس عکسی که در حساب کاربری دفتر رسانهای نخستوزیر عراق در شبکه اجتماعی اکس (توئیتر پیشین) منتشر شده است، علی ماریج، کفیل وزارت نفت عراق، زیاد علی فاضل، وزیر برق عراق، با سرگئی تسیویلیف، وزیر انرژی روسیه و پاول سوروکین، معاون وزیر انرژی روسیه هم در این نشست حضور داشتند.
به گزارش شانا، اعضای اوپکپلاس در سیوهفتمین نشست وزارتی موافقت کرده بودند بخش عمده کاهش عرضه نفت خود را تا سال ۲۰۲۵ تمدید کنند، آنها تصمیم گرفتند افزون بر حفظ کاهش عرضه جمعی روزانه ۲ میلیون بشکهای، کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یکمیلیون و ۶۵۰ هزار بشکهای را که در آوریل ۲۰۲۳ اعلام شده بود، تا پایان دسامبر ۲۰۲۵ تمدید کنند.
افزونبراین، هشت عضو اوپکپلاس توافق کرده بودند کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای خود را که در نوامبر ۲۰۲۳ اعلام شده بود تا پایان سپتامبر ۲۰۲۴ تمدید و سپس این رقم برای حمایت از ثبات بازار نفت بهتدریج و بهطور ماهانه تا سپتامبر ۲۰۲۵ تسهیل کنند.
هشت عضو ائتلاف اوپکپلاس متشکل از عربستان سعودی، روسیه، عراق، امارات متحده عربی، کویت، قزاقستان، الجزایر و عمان بهتازگی تعدیل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای خود را پس از دو بار تعویق تا پایان دسامبر ۲۰۲۴ تمدید کردند؛ کُند شدن رشد تقاضای نفت چین و جهان و افزایش تولید کشورهای خارج از ائتلاف اوپکپلاس از دلایل اصلی آن بهشمار میآید.