/
۱۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۹

افزایش قابل توجه حجم معاملات برق تجدیدپذیر در بورس انرژی در سال 1403/ صدور 900 مگاوات پروانه احداث نیروگاه های تجدیدپذیر از طریق عرضه برق در تابلوی سبز

ارزش معاملات تابلوی برق سبز صرفا از ابتدای سال 1403 تاکنون به بیش از 9600 میلیارد ریال رسیده است که نشان از روند افزایشی حجم معاملات برق تجدیدپذیر دارد.
کد خبر : ۶۲۵۴۳

به گزارش نبض نفت به نقل از روابط عمومی ساتبا، با گذشت 13 ماه از معاملات تابلوی برق سبز در بورس انرژی، در مجموع بیش از 502 میلیون کیلووات ساعت به ارزش 15 هزار و 851 میلیارد ریال طی دو هزار و 329 معامله بین خریداران و فروشندگان این بازار معامله شده است. از این میزان 271 میلیون کیلووات ساعت به ارزش 6 هزار و 250 میلیارد ریال مربوط به سال 1402 (تیر تا اسفند 1402) و 232 میلیون کیلووات ساعت به ارزش 9,600 میلیارد ریال مربوط به سال 1403 (تا پایان تیر) بوده است.
دکتر سید مهدی حسینی، مدیر کل دفتر بودجه، تسهیل سرمایه گذاری و تجهیز منابع مالی ساتبا، دلایل روند افزایش حجم معاملات برق تجدیدپذیر از آغاز فعالیت تابلوی برق سبز در بورس انرژی تاکنون را تشریح و خاطرنشان کرد: روند افزایش حجم معاملات در سال 1403 به دلیل افزایش میزان مشمولیت صنایع (از 1 به 2 درصد) موضوع ماده (16) قانون جهش تولید دانش بنیان و ورود دستگاه‌های دولتی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری است.
لازم به ذکر است؛ بر اساس آیین نامه اجرایی ماده (۱۶) قانون جهش تولید دانش بنیان، بارگذاری شده در پایگاه ملی اطلاع رسانی قوانین و مقررات کشور و مرتبط با انرژی‌های تجدیدپذیر و توسعه بازار برای صنایع و تولید برق پاک در محل مصرف و مصوب بهمن ماه ۱۴۰۱، صنایع با قدرت مصرف بیش از یک مگاوات موظفند معادل یک درصد از برق مورد نیاز سالیانه خود را از طریق احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر تامین کنند و این میزان در پایان سال پنجم حداقل به پنج درصد برسد، در غیر این صورت وزارت نیرو موظف است درصد ذکر شده از برق مصرفی این صنایع را با تعرفه برق تجدیدپذیر محاسبه کرده و از صنایع اخذ کند. مبالغ فوق ضمن تفکیک از قبوض برق به میزان ۵۰ درصد با رعایت اصل پنجاه و سوم قانون اساسی مستقیما صرف خرید تضمینی برق تجدیدپذیر می‌شود.
همچنین در راستای اجرای وظایف قانونی وزارت نیرو در زمینه توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک و با هدف اجرای ماده (۸) مصوبات شورای عالی انرژی کشور، مقرر شده است، همه دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده (۵) قانون خدمات کشوری مکلف هستند سالیانه پنج درصد مصرف انرژی الکتریکی خود را تا رسیدن به سهم ۲۰ درصد مصرف سال از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک تامین کنند. مشترکان مشمول از ابتدای سال ۱۴۰۳، پنج درصد از برق مصرفی خود را طریق انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک تامین و در طول مدت چهار سال تا ۲۰درصد (سالیانه پنج واحد درصد) افزایش دهند.
تمامی نیروگاه های تجدیدپذیر که از سال 1397 وارد مدار بهره برداری شده اند می توانند تمام برق تولیدی خود را در تابلوی برق سبز بورس انرژی از طریق مبادله الحاقیه با سازمان ساتبا به فروش برسانند. همچنین تاکنون حدود 900 مگاوات پروانه احداث نیروگاه های تجدیدپذیر از طریق ساز و کار قراردادی "عرضه برق در تابلو سبز" توسط سازمان ساتبا صادر شده است.
به گزارش ساتبا، با راهبری و مدیریت ساتبا و همکاری وزارت نیرو و بورس انرژی، تابلوی برق سبز بورس انرژی در اول خردادماه سال 1402 راه‌اندازی شد و این بستر تاکنون توانسته زیر ساخت مناسب جهت تامین بخشی از نیاز برق صنایع را از طریق خرید برق سبز فراهم سازد و مزایای متعدد فروش برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر برای طرفین معامله موجب شده تا در زمان کوتاهی این بازار به بهترین شکل و با بالاترین حجم معاملات در قیاس با بازار های مشابه رونق بگیرد.

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر