چه بر سر رونق انرژی پاک میآید؟
نبض نفت - تحلیلگران در توضیح میگویند: لغو قانون دوره بایدن که یک دهه یارانههای جذاب را برای پروژههای جدید انرژی خورشیدی، بادی و دیگر انرژیهای پاک فراهم میکند، به لطف حمایت ایالتهای جمهوریخواه، تقریبا غیرممکن خواهد بود و در عین حال، سایر اهرمهای موجود برای رئیسجمهور بعدی فقط میتوانند تاثیر اندکی داشته باشند.
اِد هیرس، پژوهشگر انرژی در دانشگاه هیوستون گفت: تصور نمیکنم رئیسجمهور ترامپ بتواند روند گذار انرژی را آهسته کند. این روند به خوبی در جریان است.
طبق اعلام وزارت انرژی، منابع انرژی تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی به لطف اعتبارات مالیاتی فدرال، الزامات انرژی تجدیدپذیر ایالتی و پیشرفتهای فناوری که هزینههای آنها را کاهش داده است، سریعترین بخشهای در حال رشد در شبکه برق هستند.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در سال ۲۰۲۲ قانون کاهش تورم را امضا کرد که در راستای تلاش گسترده برای کربن زدایی بخش برق تا سال ۲۰۳۵ برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی، میلیاردها دلار یارانه خورشیدی و بادی را به مدت یک دهه تضمین میکند.
ترامپ قبل از انتخابات، قانون کاهش تورم را بسیار گران خواند و قول داد که تمام بودجههای مصرف نشده توسط این قانون را لغو کند؛ تهدیدی که در صورت تحقق، میتواند رونق انرژی پاک در آمریکا را متوقف کند.
اما انجام این کار مستلزم آن است که قانونگذاران، از جمله آنهایی که ایالتهایشان از سرمایهگذاریهای مرتبط با قانون کاهش تورم مانند کارخانههای تولید پنلهای خورشیدی، مزارع بادی و سایر پروژهها بهره بردهاند، به لغو آن رای دهند.
کارل فلمینگ، یکی از شرکای شرکت حقوقی «مک درموت ویل اند امری»، که به دولت در زمینه سیاست انرژی تجدیدپذیر مشاوره میدهد، گفت: شغلها و مزایای اقتصادی در ایالتهای قرمز (جمهوریخواه) بسیار سنگین بوده است، به سختی میتوان دید دولتی وارد شود که بگوید ما این را دوست نداریم.
رویترز پیشتر گزارش کرده بود که بسیاری از متحدان ترامپ نیز از طریق سرمایهگذاری در فناوریهای انرژی پاک، از قانون کاهش تورم سود میبرند.
فلمینگ گفت: با این حال، ترامپ میتواند با ممانعت از آژانسهای فدرال که کمکهای مالی و وامهای مربوط به قانون کاهش تورم را عرضه میکنند، یا با کاهش اجارهدهی فدرال برای مواردی مانند مزارع بادی فراساحلی، روند توسعه آنها را آهسته کند.
رویترز پیش از این گزارش کرده بود دولت بایدن شتاب به خرج داده است تا اطمینان حاصل کند عمده کمکهای مالی موجود تحت قانون کاهش تورم را قبل از ورود رئیس جمهور جدید خرج میکند.
به گفته تحلیلگران، یکی از راههایی که ترامپ میتواند روند گذار را آهسته کند، اقدام اجرایی از طریق تغییر اجاره زمینهای دولتی است. دولت بایدن برای گسترش مزایده لیزینگ برای بادی فراساحلی در آبهای فدرال و مزارع انرژی خورشیدی و بادی در خشکی تلاش کرده است.
تونی دوتزیک، معاون مدیر و تحلیلگر ارشد سیاست در اندیشکده غیر انتفاعی پایداری «فرونتیر گروپ» گفت: تصور میکنم اولویت بیشتری برای استخراج سوختهای فسیلی در زمینها و آبهای فدرال داده میشود. این می تواند تاثیر بزرگی بر صنعت بادی فراساحلی داشته باشد که هدف آن مکان یابی پروژهها در آبهای فدرال است. بیشتر پروژههای خورشیدی و بادی در خشکی، مانند اکثر حفاریهای نفت و گاز، در املاک خصوصی واقع شدهاند.
ترامپ گفته است قصد دارد «در روز اول حضورش» به صنعت بادی فراساحلی پایان دهد و استدلال میکند که این صنعت بسیار گران است و تهدیدی برای نهنگها و پرندگان دریایی است. موضع فعلی ترامپ در مقایسه با حمایت از توسعه بادهای فراساحلی در دوره اول ریاست جمهوری، یک تغییر سیاست چشمگیر به شمار میرود.
طبق گزارش شرکت برنشتاین ریسرچ، ترامپ احتمالا یک مهلت قانونی برای فروش لیزینگ باد فراساحلی جدید وضع خواهد کرد.
در این بین، کارشناسان میگویند تولید سوخت فسیلی در آمریکا احتمالا در دوران ترامپ، تقریبا به همین شکل خواهد بود. به مدد رونق حفاری در میادینی مانند حوضه پرمین در تگزاس و نیومکزیکو در دوره بایدن، آمریکا در حال حاضر، به بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز در جهان تبدیل شده است.
طبق اعلام کمپین انتخاباتی ترامپ، ترامپ با کاهش تشریفات اداری در دوران ریاستجمهوری خود در کاخ سفید، راه را برای این رونق هموار کرد و میتواند تولید سوخت فسیلی آمریکا را در دوره دوم با عقب انداختن طرحهای آب و هوایی بایدن، تقویت کند. برای مثال، ترامپ میتواند برای حفاری در پناهگاه ملی حیات وحش قطب شمال آلاسکا تلاش کند.
بر اساس گزارش رویترز، بایدن مانع صدور لیزینگ حفاری در این منطقه شد اما حتی اگر ترامپ این منطقه بکر و ارزشمند را به روی تولیدکنندگان سوخت فسیلی باز کند، مشخص نیست که آیا این شرکتها مایل خواهند بود در این منطقه شمالی ناهموار استخراج کنند یا خیر.
منبع:ایسنا