9۶۲ هزار مشترک جدید برق در سال ۱۴۰۳ به شبکه سراسری پیوستند/ رشد سرانه مصرف

به گزارش نبض نفت به نقل از وزارت نیرو، در سال ۱۴۰۳ تعداد ۹۶۲ هزار مشترک جدید به شبکه برق کشور افزوده شد که این موضوع علاوهبر اینکه از رشد فزاینده تقاضای مصرف برق در سال جاری حکایت میکند، همچنین بر ضرورت برنامهریزی، سرمایهگذاری و اقدامات اجرایی گسترده در راستای تأمین حداکثری و پایدار برق تأکید دارد.
مستند به بررسیهای صورت گرفته افزایش این حجم از مشترکان که تعداد کل مشترکان برق کشور را از ۴۰ میلیون و ۵۶۸ هزار در سال ۱۴۰۲ به ۴۱ میلیون و ۵۳۰ هزار نفر در پایان سال ۱۴۰۳ رسانده است، نیازمند احداث چهار هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید به همراه زیرساختهای خطوط و پستهای برق بوده است.
از مجموع مشترکان کشور در سال ۱۴۰۳، بالغبر ۳۳ میلیون و ۳۰ هزار مشترک مربوط به بخش خانگی هستند؛ عددی که خود بهتنهایی گویای اهمیت تأمین پایدار برق در این بخش است. همچنین بخشهای صنعتی، کشاورزی و تجاری نیز نقش بسزایی در پایداری اقتصاد کشور دارند و تأمین برق این بخشها، بهویژه در ایام پرباری شبکه مستلزم توجه و مدیریت مصرف در همه سطوح جامعه است.
بررسی شاخصهای سالانه صنعت برق حاکی از آن است که قدرت سرانه برق کشور از ۱۰۸۳ وات در سال ۱۴۰۲ به ۱۱۰۰ وات در سال ۱۴۰۳ افزایش پیدا کرده، همچنین تولید سرانه برق نیز از ۴۵۲۳ وات به ۴۶۲۱ وات رسیده است.
این آمارها نشاندهنده توسعه کمّی در ظرفیتهای تولید برق کشور است، اما در کنار این پیشرفتها، مصرف نیز روند افزایشی داشته و مصرف سرانه برق از ۳۹۰۰ کیلووات ساعت در سال ۱۴۰۲ به ۳۹۵۷ کیلووات ساعت در سال گذشته رسیده است. واقعیت بسیار مهمی که بر لزوم رعایت مصرف برق توسط مشترکان و تولید حداکثری برق با هدف پاسخدهی به تقاضاهای جدید تأکید دارد.
متوسط مصرف برق مشترکان خانگی نیز از ۳۱۹۱ به ۳۲۸۳ کیلووات ساعت افزایش پیدا کرده است که این موضوع بر لزوم فرهنگسازی بیشتر در حوزه صرفهجویی انرژی تأکید دارد. در شرایطی که تأمین برق این تعداد مشترک بهویژه در روزهای اوج مصرف با چالشهایی جدی روبهروست، همکاری و همراهی همه مشترکان در کاهش مصارف غیرضروری، استفاده از وسایل کممصرف و تنظیم دمای کولرها در تابستان از اهمیتی دوچندان برخوردار است.
وزارت نیرو با اجرای پروژههای عظیم توسعهای در حوزه نیروگاهها، خطوط انتقال و پستهای فوقتوزیع، تلاش کرده است تا هیچ نقطهای از کشور بدون برق نماند. این در حالی است که بسیاری از این پروژهها در شرایط سخت آبوهوایی و کمبود منابع مالی اجرا شدهاند و نتیجه آن، پایداری شبکه سراسری برق در همه مناطق کشور بوده است.
با نزدیک شدن به فصل گرما و افزایش بار شبکه، مسئولیت مشترکان در حفظ تعادل شبکه بیش از پیش برجسته میشود. مصرف منطقی و مدیریتشده برق، ضمن کاهش هزینههای خانوار، امکان بهرهمندی همزمان همه مشترکان از کشاورزان تا صاحبان صنایع و خانوارهای شهری و روستایی از نعمت برق پایدار را فراهم میکند.
این گزارش میافزاید، استمرار مسیر توسعه صنعت برق کشور نیازمند دو اقدام حیاتی تداوم مشارکت جمعی برای صرفهجویی در مصرف برق و در کنار آن تلاش برای افزایش حداکثری تولید برق است که انتظار میرود در سایه این اقدامات امکان تأمین حداکثری برق عموم مشترکان فراهم شود.