ضرورت ایجاد نگاه توسعهمحور به منابع هیدروكربوری

نبض نفت - احمد محمدی در گفت و گو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران با اشاره به ذخایر عظیم نفت و گاز کشور افزود: ایران با برخورداری از مواهب الهی و منابع قابلتوجه نفت و گاز، در جایگاه دوم جهانی انرژیهای فسیلی قرار دارد و از منظر منابع، کشوری برخوردار محسوب میشود. کشورهایی که موفق به بهرهبرداری حداکثری از منابع خود شدهاند، مسیر توسعه را با جذب سرمایه طی کردهاند و در کنار برداشت موثر از ذخایر، برای اقتصاد خود نیز رونق ایجاد کردهاند.
محمدی با اشاره به ضریب بازیافت پایین از میادین نفتی ایران تصریح کرد: میانگین ضریب بازیافت طبیعی از این میادین حدود ۲۵ درصد است، در حالی که با گذشت بیش از یک قرن از تولید نفت در کشور، هنوز حجم قابلتوجهی از نفت قابل استحصال باقی مانده است.
وی افزود: برای افزایش سطح برداشت، باید از روشهای بهبود و ازدیاد برداشت بهره گرفت و این امر بدون جذب سرمایهگذاری و ورود فناوریهای نوین میسر نخواهد بود.
محمدی با اشاره به توانمندیهای بالقوه کشور در حوزه نفت و گاز تأکید کرد: باید سطح تولید را به گونهای افزایش داد که ایران به یکی از بازیگران تأثیرگذار بازار جهانی نفت و گاز تبدیل شود؛ بهگونهای که حتی در شرایط تحریمی، نتوان سهم ایران را نادیده گرفت یا بهراحتی جایگزین کرد.
مدیرعامل شرکت اکتشاف، توسعه و تولید پاسارگاد افزود: اگر نگاه توسعهمحور بهصورت واقعی در کشور عملیاتی شود، افزون بر جذب سرمایههای سرگردان داخلی و بهبود سطح تولید، ریسک سرمایهگذاری منطقیتر شده و در نتیجه، سرمایهگذاران خارجی نیز برای ورود به بازار ایران ترغیب خواهند شد.
وی تصریح کرد که جذب سرمایه خارجی نیازمند فراهم شدن بسترهای مناسب دیگری نیز هست که باید برای تحقق آن تلاش کرد.
محمدی پیشنهاد کرد: وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران تمرکز بیشتری بر نقشهای نظارتی، تنظیمگری و تسهیلگری داشته باشند و زمینه را برای حضور هر چه پررنگتر بخش خصوصی در پروژههای نفتی فراهم کنند.
مدیرعامل شرکت اکتشاف، توسعه و تولید پاسارگاد در بخش دیگری از این گفتوگو، برگزاری «رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» را اقدامی مثبت ارزیابی کرد و گفت: برگزاری چنین رویدادهایی که به معرفی فرصتهای سرمایهگذاری میپردازند، اقدامی ارزشمند است که میتواند در صورت وجود عزم جدی در سطح حاکمیتی، نتایج ملموس و مثبتی در آینده نزدیک به همراه داشته باشد.
وی پیشنهاد کرد که برای افزایش اثربخشی این رویدادها، ضمن ارائه مدلهای متنوع قراردادی و معرفی فرصتهای واقعی، کارگروهی توانمند و صاحباختیار مأمور بازنگری قراردادهای موجود و طراحی الگوهای جدید قراردادی شود تا بتوان در یک بازه زمانی مشخص، حوزه جذب سرمایه در صنعت نفت را بهصورت حرفهای ساماندهی کرد.