این سپر جلوی تحریم ایران را میگیرد؟
نبض نفت - زنده ماندن برجام با حضور ایران در مبادلات بانکی میتواند یکی از مهمترین خبرهای اقتصادی امروز باشد. پس از برداشتن یکی از سنگهای پیش پای ایران برای مبادلات تجاری و بانکی با تصویب CFT به عنوان لایحه مهم FATF حالا نیویورک تایمز در گزارشی از مختل شدن نظام مالی جهان در صورت تحریم ایران نوشته است. هنوز یک کانال مالی مهم برای ارتباط با ایران باقی مانده است که آن هم سوئیفت است. سوئیفت توسط یک شرکت بلژیکی به همین نام فعالیت میکند و نقش مرکزی در هدایت جریانات مالی به سراسر نقاط جهان را دارد؛ به گونهای که اگر برای مثال یک مشتری در "بانک آمریکا" بخواهد پولی را به بانک دیگر آمریکایی "بارکلی" ارسال کند، بانک مبدا، انتقال پول را از طریق سیستم سوئیفت به بانک مقصد اطلاع میدهد. از آنجایی که تحریم پیامرسانهای مالی از جمله سوئیفت نیز جزو تحریمهای آبان ماه آمریکا است، سوئیفت از جانب واشنگتن برای قطع دسترسی ایران به این سامانه تحت فشار است، اما هنوز تصمیمی به انجام این کار نگرفته است. اکنون دولت ترامپ با انتخاب سختی مواجه است و اگر تصمیم به تحریم سوئیفت یا بانک های مرتبط با آن بگیرد با توجه به اهمیت بالای سوئیفت و عضویت ۱۱ هزار بانک و نهاد مالی از ۲۰۰ کشور جهان در آن، میتواند موجب اختلال گستردهای در نظام مالی جهان شود. از سوی دیگر اگر سوئیفت تسلیم خواسته آمریکا نشود، امکان نقل و انتقال پول به ایران برقرار خواهد ماند و کمک بزرگی به تلاشهای اتحادیه اروپا برای نگه داشتن برجام خواهد بود.
تحریم ایران یا تهدید دلار؟
"سایشین" هم تحریمهای ایران را در تضعیف هژمونی دلار، موثر میداند. این خبرگزاری چینی که کشورش همانند ایران درگیر نزاع اقتصادی با آمریکا شده، مینویسد: اکنون دولت ترامپ با اعمال تحریمهای یکجانبه بر ضد ایران در حال فرسایش دلار است. آمریکا تهدید کرده جلوی دسترسی شرکتهایی که با ایران کار کنند به بانکهای آمریکایی را خواهد گرفت. این تهدید از آنجایی جدی است که بانکهای آمریکایی منبع اصلی دلارهای مورد استفاده در پرداخت های فرامرزی هستند و به گفته سوئیفت، بیش از ۵۰ درصد تراکنشهای فرامرزی جهان بر مبنای دلار است که بسیار بیشتر از سهم اقتصاد آمریکا از اقتصاد جهانی است. آلمان، فرانسه و انگلیس در کنار چین و روسیه، در پاسخ به موضع ترامپ اعلام کردهاند برنامههایی برای دور زدن دلار، بانکهای آمریکایی و بررسیهای موشکافانه دولت آمریکا دارند. در صورت عملیاتی شدن این برنامهها، شرکتهایی که روابط خود با ایران را حفظ خواهند کرد به احتمال زیاد از یورو به جای دلار استفاده خواهند کرد تا از وابستگی به نظام بانکی آمریکا رها شوند. برای خواندن گزارش، اینجا کلیک کنید.
شرط غلبه بر مشکلات اقتصادی از نگاه رئیس کل بانک مرکزی
رئیس کل بانک مرکزی راهکارهایی برای اصلاح تدریجی نظام بانکی و تبدیل آن به موتور محرکه اشتغال و تولید دارد. او همراهی دولت در پیشبرد سیاستهای بانک مرکزی و پشتیبانی دو قوه دیگر، شرط اساسی فائق آمدن بر مشکلات است. عبدالناصر همتی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: برای کنترل و هدایت نقدینگی، کند کردن روند رشد تورم و متعاقبا کاهش تدریجی آن، اولویت بندی مشکلات در هم تنیده نظام بانکی و اخذ مجوزهای لازم برای اصلاح تدریجی آن و تبدیل شبکه بانکی به موتور محرکه اشتغال و تولید و خصوصا ساماندهی بازار ارز و حرکت در مسیر نرخ ارز تعادلی با توجه به شرایط اقتصادی کشور، برنامههای مشخصی داریم که با مشورت صاحبنظران اقتصادی، بانکی و ارزی و همراهی مدیران و کارشناسان بانک مرکزی و سیستم بانکی عملیاتی نموده و اجرا خواهیم کرد.
گروههای ممنوعالمعامله در FATF کدامند؟
یک کارشناس اقتصادی گفت: در حال حاضر چهار گروه داعش، طالبان، القاعده و جیشالنصره در FATF ممنوعالمعامله هستند؛ هر چند ممکن است بعدا بخواهند گروههای انقلابی را هم جزو این گروهها قرار دهند که آن موقع میتوانیم از این سازمان خارج شویم که با ترک عضویت چیزی از دست نمیدهیم. ایمان اسلامیان در گفتوگو با ایسنا، با تشبیه FATF به آرم استاندارد یک خودرو که فقط از آن طریق میتوان در خیابانها تردد کرد، گفت: به همین نسبت ما اگر FATF را نپذیریم، نمیتوانیم وارد مبادلات بینالمللی شویم.
ثبات قیمت طلا در اولین روز هفته
در حالیکه قیمت اونس جهانی طلا نسبت به هفته گذشته روند افزایشی را تجربه کرده در بازار داخلی، طلا وضعیت با ثبات و کم نوسانی را تا ساعت ۱۴ داشت. در معاملات بازار طلا، ثبات قیمتها بیشتر از نوسان قیمت به چشم میخورد، چرا که هر گرم طلای ۱۸ عیار در طلافروشیها ۴۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان تومان داد و ستد میشود.
بورسیها فروشنده شدند
سری هم به تالار شیشهای بزنیم. امروز در ادامه افتهای شدید هفته گذشته، معاملهگران بازار سهام نگاه به تحریمهای یکجانبه آمریکا در ۱۳ آبان داشتند. بعد از مدتی که با توجه به افزایش قیمت دلار بازیگران بازار سهام شاهد رشد پیدرپی قیمتها و شاخص کل بودند، امروز ریسک سیستماتیکی همچون تحریمهای یکجانبه ایالات متحده، سبب شده سهامداران بورسی تقریبا ۲۰ روز قبل از استارت خوردن تحریمها در بسیاری از گروهها در صف فروش بایستند. امروز شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس اوراق بهادار تهران شاهد افت ۵۹۸۲ واحدی شد و تا تراز ۱۷۵ هزار و ۳۲ واحدی پایین آمد. این در حالی است که در هفتههای گذشته بسیاری امید داشتند نماگر اصلی بازار برای اولین بار در تاریخ بورس کانال ۲۰۰ هزار واحدی را بشکند. گزارش ایسنا از بازار سهام را اینجا بخوانید.
برای مسکن و معیشت کارگران فکری بکنید
دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران میگوید: دولت باید جدا از دهکهای محروم و خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی برای کارگران بستههای غذایی در نظر بگیرد تا بیش از این سبد معیشت کارگران به مخاطره نیفتد. هادی ابوی پیشنهاد اجاره واحدهای خالی از سکنه به کارگران برای مدت دو سال را مطرح کرد. او همچنین با اشاره به نامه کانون انجمنهای صنفی کارگران به سرپرست وزارت کار، بر لزوم رسیدگی جدی به معیشت کارگران با توجه به افزایش هزینههای زندگی تاکید کرده است.
باران در کشور جان گرفت
آخرین خبر بستهی امروز به آمار بارندگیها مربوط میشود. در روزهای اخیر، بارش باران و بعضا برف، حال و هوای تازهای را به کشور بخشیده تا جایی که وضعیت بارش نسبت به میانگین درازمدت بهتر شده است. بارشها نسبت به متوسط ۵۰ ساله ۵۸.۵ درصد افزایش داشته که براساس پیشبینیهای در نظر گرفته شده، انتظار میرود سال آبی امسال شرایط خوبی را پیشرو داشته باشیم. علاوه بر این باید گفت که حجم بارش از اول مهرماه تا ۱۹ مهرماه معادل ۱۰.۷۱۲ میلیارد مترمکعب بوده، البته در دو حوزه آبریز دریای خزر و دریاچه ارومیه طی این مدت به ترتیب با کاهش ۱۲.۵ میلیمتر، ۵.۸ میلیمتر روبهرو بودهایم.
منبع: ایسنا