/
۰۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۰

مذاکرات نفتی ایران و آذربایجان ادامه دارد

مدیرعامل شرکت نفت خزر از تداوم مذاکرات ایران و آذربایجان در زمینه استفاده از ظرفیت‌های هیدروکربوری دریای خزر خبر داد و گفت: به این منظور کمیته‌های مشترکی مشغول فعالیت هستند.
کد خبر : ۱۵۱۰۶

به گزارش نبض نفت به نقل از روابط عمومی وزارت نفت، علی اصولی با بیان این مطلب افزود: با توجه به توافق روسای جمهور پنج کشور حوزه دریای خزر و همچنین امضای تفاهم‌نامه روسای جمهوری ایران و آذربایجان، هم‌اکنون در کنار سایر مذاکرات، در حال پیگیری تفاهم‌نامه همکاری‌های نفتی و گازی با کشور آذربایجان هستیم و به این منظور جلسه‌ مشترکی نیز در همین ماه برگزار خواهد شد.

وی درباره روند پیشروی مذاکرات دو طرف گفت: به هر حال نخستین باری است که دو کشور می‌خواهند در بلوکی که صددرصد متعلق به هیچ‌کدام نیست، فعالیت کنند و کار با پیچیدگی‌های زیادی همراه است، ضمن اینکه شرایط جهانی بازار نفت هم به‌طور طبیعی، فعالیت‌های توسعه‌ای در آب‌های عمیق را تحت‌تاثیر قرار داده، به‌ویژه دریای خزر که حوزه‌ای خاص و محصور است.

اصولی با بیان اینکه ایران در مذاکرات از مزیت‌هایی برخوردار است، توضیح داد: یک مزیت، نیروی متخصص ایران است که به اعتقاد کارشناسان شرکت سوکار، از نقاط قابل اتکای کشورمان در فعالیت‌های نفتی دریای خزر است. کارشناسان شرکت سوکار گمان می‌کردند متخصصان ایرانی به دلیل تحریم‌های بین‌المللی، در بخش آب‌های عمیق از تجربه بالایی برخوردار نیستند، اما پس از جلساتی که با کارشناسان و متخصصان شرکت نفت خزر داشتند روی این مزیت ایران تاکید کردند.

نفت خزر؛ تابع سیاست‌های کلان وزارت نفت

وی گفت: با توجه به وجود ذخایر هیدروکربوری در خزر، در صورت تغییر مطلوب قیمت جهانی نفت و امکان‌پذیر شدن مشارکت با سرمایه‌گذاران خارجی، تولید نفت در خزر نه تنها از حیث سیاسی و ژئوپلیتیکی حائز اهمیت است، بلکه توجیه اقتصادی هم خواهد داشت.

مدیرعامل شرکت نفت خزر درباره اثرپذیری فعالیت‌های این شرکت از تحریم‌ها عنوان کرد: طبیعی است در چنین شرایطی شرکت نفت خزر هم همچون سایر بخش‌ها با کندی فعالیت‌ها روبه‌رو شده و توسعه میدان‌ها فعلا در اولویت نیست، البته این تصمیم لزوما ناشی از کم‌رنگ شدن حضور شرکت‌های خارجی یا موانع پیش روی برجام نیست؛ سیاست فعلی شرکت ملی نفت ایران در شرایط کنونی بر این مبناست و ما نیز تابع سیاست‌های کلان صنعت نفت هستیم.

مذاکره با شرکت‌های داخلی و خارجی

اصولی این سیاست را در شرایط کنونی، سیاست درستی خواند و افزود: صنعت نفت ما با وجود برخورداری از ذخایر فراوان در جنوب کشور که سبقه صدساله در برداشت از آن دارد و با توجه به هزینه و ریسک حداقلی کار در این بخش، بدیهی است بر میدان‌های جنوبی اعم از خشکی و دریایی تمرکز کند. توسعه ساختارهای میدان‌های نفتی در خزر با توجه به ضرورت استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته، در صورت مشارکت و جذب سرمایه و فناوری خارجی مقرون به صرفه خواهد بود، اما با این حال ما به اقدامات، مذاکرات و برنامه‌ریزی‌های خود ادامه می‌دهیم تا هر زمانی که سیاست توسعه در دستور کار قرار گرفت، مقدمات کار برای شروع فعالیت‌ها فراهم باشد.

وی در توضیح بیشتر گفت: با توجه به ویژگی‌های دریای خزر از جمله عمیق و بسته بودن این دریا و همچنین نداشتن سابقه همکاری ایران در فعالیت‌های اکتشافی و توسعه‌ای در آب‌های عمیق، ضرورت حضور شرکت‌های بین‌المللی با فناوری بالا به منظور کاهش ریسک عملیات در این دریا ضروری به نظر می‌رسد و ما نیز به دنبال استفاده از این فرصت هستیم، اما فعالیت خود را محدود به حضور شرکت‌های خارجی نکرده‌ایم و موازی با مذاکره با این شرکت‌ها، با شرکت‌های داخلی نیز در حال مذاکره هستیم.

کار در آب‌های عمیق خزر، سرمایه و فناوری می‌خواهد

اصولی بر صحبت اخیر خود مبنی بر اینکه «نفت خزر معطل خارجی‌ها نمی‌ماند» تاکید و تصریح کرد: در صورتی که تصمیم برای توسعه ساختارهای نفتی دریای خزر قطعی شود، معطل خارجی‌ها نمی‌مانیم. اگر در زمان تحریم‌های قبلی، در مدت دو سال توانستیم به کشف نفت در آب‌های عمیق خزر برسیم، هم‌اکنون با توجه به تجربه قبلی و دانش به‌دست آمده از سوی متخصصان داخلی می‌توانیم با هزینه‌های پایین‌تر و در مدت زمان خیلی کمتر در خصوص ساختارهای نفتی خزر اقدام‌های عملیاتی انجام دهیم. البته منظور من این نیست که با اتکای صرف به شرکت‌های داخلی می‌توان به هدف تکمیل زنجیره اکتشاف، تولید، فرآورش و انتقال نفت از خزر دست یافت. همه می‌دانیم کار در آب‌های عمیق خزر به سرمایه و فناوری‌های پیشرفته نیاز دارد. در هر حال همکاری با شرکت‌های خارجی هزینه فعالیت و زمان را برای ما کاهش می‌دهد، ضمن اینکه بهره‌وری را هم بالا می‌برد، اما در دنیای امروز هیچ چیز منحصر نیست و سطح تعاملات در دنیا به قدری گسترده شده که می‌توان حتی با وجود تحریم‌ها کار را به روش‌هایی دنبال کنیم.

مدیرعامل شرکت نفت خزر در عین حال یادآور شد: فعالیت‌های نفت خزر به قراردادهای سیاسی و بین‌المللی گره نخورده است، اما هنر مدیریت این است که بتواند از مولفه‌های سیاسی، امنیتی، بین‌المللی و فرصت‌های دیپلماتیکی که مقامات سیاسی برای کشور ایجاد می‌کنند حداکثر استفاده را ببرد. ما نیز پس از برجام به دنبال این بودیم تا از همکاری با شرکت‌های بین‌المللی در راستای تحقق اهداف‌مان یعنی به‌کارگیری فناوری نوین و افزایش بهره‌وری استفاده کنیم، اما این به آن معنا نیست که فعالیت‌های‌مان را به قراردادهای سیاسی و بین‌المللی محدوده کرده‌ باشیم.

شرکت‌های ایرانی توانمندتر شده‌اند

اصولی ادامه داد: ایران در سال ۱۳۹۱ و در اوج تحریم و محدودیت‌های بین‌المللی و صرفا با اتکا به توانمندی‌های داخلی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های نیروی انسانی و لجستیکی، موفق شد برای نخستین بار بدون حضور شرکت‌های خارجی، با اکتشاف در دریای خزر به نفت برسد. این اتفاق دوباره در سال ۱۳۹۳ یعنی قبل از اجرای برجام نیز تکرار شد، به این صورت که با حفاری موفق دومین چاه اکتشافی، اکتشاف قبلی نفت در خزر تایید شد. ما تنها در یکی از لایه‌های میدان سردارجنگل حداقل ۲ میلیارد بشکه نفت ذخیره درجا داریم که ۵۰۰ میلیون بشکه آن قابل استحصال است.

وی درباره توانمندی شرکت‌های ایرانی توضیح داد: امروز شاهدیم وضع شرکت‌های ایرانی نسبت به پنج سال قبل بسیار بهتر شده و شرکت‌هایی در حوزه داخل داریم که می‌توانند مستقیم یا غیرمستقیم با شریک شدن با شرکت‌های خارجی فعالیت‌های مدنظر ایران را در دریای خزر انجام دهند، همچنین شرکت‌هایی داریم که می‌توانند در حوزه اکتشافی نیز فعالیت کنند. البته تعداد شرکت‌های ایرانی در این بخش محدود است و ما هم باید ریسک هزینه و زمان را با توجه به کم‌تجربگی شرکت‌های ایرانی در این بخش بپذیریم. در مذاکراتی هم که با شرکت‌های خارجی داشته‌ایم، به آنها گفته‌ایم که باید با شرکت‌های ایرانی همکاری کنند.

به‌روزرسانی ناوگان دریایی خزر

اصولی در ادامه، در پاسخ به این سوال که آیا برنامه اورهال سکوی امیرکبیر هم در قالب توسعه میدان دنبال می‌شود؟، عنوان کرد: تصمیم شرکت ملی نفت ایران بر این است. البته از آنجا که سکو در پایانه نکا ساخته شده، اورهال سکو در این پایانه امکان‌پذیر است، اما با توجه به استفاده از تجهیزات پیشرفته در ساخت این سکوی عظیم ۱۵ هزار تنی، برای تعمیرات به تامین برخی تجهیزات از خارج کشور نیاز خواهیم داشت. در عین حال، به فراخور امکانات موجود، مشغول به‌روزرسانی ناوگان دریایی شرکت هستیم. 

وی با بیان اینکه سکوی امیرکبیر و سه شناور کاسپین، جزو سرمایه‌های گرانبهای شرکت ملی نفت ایران در منطقه خزر و کشور به شمار می‌رود و حتی این مزیت، یکی از ظرفیت‌هایی بود که در کنار ظرفیت سرمایه انسانی شرکت نفت خزر، در مذاکرات ایران و آذربایجان، مورد توجه قرار گرفت، ادامه داد: سکو و شناورهای ایرانی در دریای خزر یکی از سرمایه‌های خوب ایران است، به نحوی که بارها درخواست اجاره آن مطرح شده، اما به دلیل اولویت فعالیت این سکو در ایران، تصمیمی برای اجاره آن به کشورهای همسایه نداریم.

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر