زنگنه: پول نفت را خوردند، رفت!/ آمریکا زیاد حرف میزند
وی افزود: تا سلا 1384 در مجموع 5 فاز پارس جنوبی به مدار بهرهبرداری وارد شده بود که این تعداد تا سال 92 به 10 فاز رسید و اکنون خوشحالیم که 15 فاز پالایشگاهی در مدار بهرهبرداری داریم و 14 فاز جدید از دریا نیز به مدار بهرهبرداری وارد شده به طوری که اکنون 25 فاز پالایشگاهی و 24 فاز معادل دریایی در مدار بهرهبرداری داریم و 2 فاز باقیمانده در پروژه فاز 14 نیز در آینده به بهرهبرداری میرسد که البته این 2 فاز در سال 98 تمام نشده و تکمیل آن به سال 99 موکول میشود.
وزیر نفت تصریح کرد: با تکمیل 27 فاز معادل دریایی 750 میلیون متر مکعب در روز گاز ترش از مخزن پارس جنوبی برداشت میکنیم.
زنگنه با بیان این که آنچه در پارس جنوبی تحقق پیدا کرده از مصادیق مهم اقتصاد مقاومتی است و بخش زیادی در شرایط تحریم اجرایی شده، گفت: امروز 8 ترین واحد شیرینسازی پالایشگاههای پارس جنوبی در قالب 2 فاز 13 و 22، 23 و 24 تکمیل شده و به مدار بهرهبرداری رسیده که نتیجه تلاش متخصصان قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء است.
این عضو کابینه دولت ادامه داد: همچنین اکنون 2 سکو از مجموع 4 سکوی فاز 13 و 2 سکو از مجموع 4 سکوی فازهای 22، 23 و 24 به مدار بهرهبرداری آمده و در مجموع اکنون دیگر نمیشود گفت که با قطر به صورت مساوی از مخزن پارس جنوبی برداشت میکنیم، بلکه ما بسیار از رقیب خود فراتر رفتهایم.
وی با بیان این که امسال کمتر کسی متوجه چگونگی آمدن و رفتن زمستان از نظر تامین انرژی شد، بیان کرد: در حالی که با افزایش ظرفیت تولید گاز به بهترین وجه انرژی مصرفی زمستان تامین شد، اما ما همچنان با قدرت و بدون توجه به مصرف بهینه و صرفهجویی، به مصرف انرژی میپردازیم.
وزیر نفت افزود: در واقع مردم ما با تمام قدرت و بدون توجه به درخواستهای مسئولین در بالاترین مقدار ممکن به مصرف انرژی میپردازند و امسال نیز بالاترین مصرف را در بخش گاز در زمستان به ثبت رساندیم اما شاهد بودیم با تامین مطلوب گاز مصرفی هیچ مقدار افت فشار گاز نداشتیم.
زنگنه خاطر نشان کرد: از سال آینده برای اولین بار تراز اتان ما مثبت میشود و ظرفیت مناسبی برای تامین خوراک واحدهای پتروشیمی خواهیم داشت و در واقع باید برای این کالای با ارزش فکری کنیم تا به جای مصرف مستقیم آن در شبکه بتوانیم از آن کالای با ارزش افزوده بیشتر تولید کنیم.
این عضو کابینه دولت با تقدیر از عملکرد قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء در احداث و تکمیل 6 فاز پارس جنوبی، گفت: قرارگاه توانست 2 فاز را در سال 94 تکمیل کرده و هم اکنون نیز 4 فاز دیگر را به مدار بهرهبرداری برساند که البته کمی از بخش دریایی این 4 فاز 13 و 22، 23 و 24 باقیمانده که این بخش نیز در نیمه نخست سال 98 تکمیل میشود.
وی میزان سرمایهگذاری در این 4 فاز را 11 میلیارد دلار اعلام کرد و تصریح کرد: من درآمد روزانه این 4 فاز را نمیگویم چرا که از همین فردا آقای روحانی میگوید این میزان درآمد را به حساب دولت واریز کنید و مردم میگویند این میزان درآمد چه شد؟
وزیر نفت افزود: به جزء 140 هزار بشکه تولید روزانه میعانات گازی این پروژهها، تولید سالانه 2 میلیون تن LPG و 2 میلیون تن اتان، روزانه یکصد میلیون مترمکعب گاز طبیعی در این 4 فاز تولید میشود که با قیمت حدود 20 سنت در هر مترمکعب در نظر بگیرید که چه میزان درآمدزایی برای کشور به دنبال خواهد داشت.
زنگنه در پاسخ به سوالی در خصوص سرنوشت صادرات گاز ایران به عمان، گفت: اکنون وقت آن رسیده که طرف عمانی برای اجرای این پروژه همکاری کند، چرا که اسناد مناقصه برای کار کاملا آماده شده و باید منتظر بمانیم که ادامه این همکاری از سمت عمان چگونه پیگیری میشود.
وی با بیان این که فکرهای خوبی برای صادرات LPG تولیدی پارس جنوبی در شرایط تحریم کردهایم، تاکید کرد: با افزایش تولید از پارس جنوبی میزان LPG ما نیز افزایش مییابد که یکی از موارد مصرف آن در بخش صادرات است و نگرانی زیادی در این بخش نداریم.
وزیر نفت در پاسخ به سوالی در خصوص سرنوشت فاز 11 پارس جنوبی گفت: قرار است یک هیئت چینی برای تعیین تکلیف فاز 11 به ایران بیاید و قول دادهاند به زودی این سفر انجام خواهد شد.
زنگنه افزود: با سفر این هیئت چینی به ایران سرنوشت فاز 11 پارس جنوبی را مشخص میکنیم.
وی در خصوص صادرات ایران به پاکستان گفت: الان از نظر حقوقی ما مدعی هستیم، چرا که ما به تمامی تعهدات خود عمل کردهایم، اما طرف پاکستان هیچ کاری انجام نداده است و اکنون ادعاهای سیاسی دارد، مثلا میگوید ما از سوی عربستان و امارات تحت فشار هستیم؛ در مقابل ما از مسیر سیاسی و دیپلماتیک در حال پیگیری امور هستیم.
وزیر نفت با اشاره به سفر اخیر رئیس جمهور به عراق خاطر نشان کرد: ما پیشنهاد این را داشتهایم که از طریق عراق گاز را به لبنان و سوریه برسانیم، اما من اطلاع ندارم که همکارانم در این سفر چقدر در زمینه این موضوع پیشرفت مذاکره داشتهاند.
زنگنه در پاسخ به سوالی در خصوص این که آیا برای بهبود قانون مناقصات طرحی را به مجلس ارائه میکند یا خیر؟ عنوان کرد: من جرات نمیکنم قانون مناقصات را به مجلس ببرم، چرا که در مجلس هرچه برود بدتر میشود.
این عضو کابینه دولت افزود: دنبال این هستیم که از منابع داخلی برای توسعه صنعت نفت استفاده کنیم و طرحی را به سران سه قوه دادهایم تا بر مبنای آن بخش خصوصی بتواند از منابع بازار سرمایه استفاده کند و بابت اوراقی که منتشر میکند و ضمانتهای آن از سوی دولت کمک گرفته و یاری شود.
وی با بیان این که بهرهبرداری غیراستاندارد در هیچ کجای صنعت نفت نداریم، گفت: این که امروز بدون تکمیل بخشهای دریایی فاز 13 و فازهای 22، 23 و 24 این پروژهها با حضور رئیس جمهور افتتاح میشود، یک رویکرد مدیریت پروژه است و اینگونه نیست که ما بخواهیم کاری نمایشی انجام دهیم؛ ما احتیاجی به انجام کار نمایشی نداریم، چرا که به صورت روراست و صادقانه میزان پیشرفت پروژه و بخشی که کامل شده را به مردم اعلام میکنیم.
وزیر نفت ادامه داد: میتوان یک پروژه را بخش بخش کرد و هر بخش آن را با حضور یک مقام مسئول به بهرهبرداری رساند، این یک رویکرد مدیریتی است که همه را برای تحقق زمانبندی پروژه تحت فشار قرار میدهد تا کار در زمان مناسب انجام شود.
زنگنه با انتقاد به ادامه روند پرمصرفی انرژی در کشور، خاطر نشان کرد: ما تا یکی دو سال دیگر پروژههای پارس جنوبی را یک به یک تکمیل کرده و به مدار بهرهبرداری میآوریم و اینگونه نیست اگر هر سال با رشد قابل توجه مصرف گاز در کشور مواجه باشیم، بتوانیم پارس جنوبیهای جدیدی را به بهرهبرداری برسانیم، بلکه یکجا باید این روند مصرف بیرویه و رشد مصرف متوقف شود.
وی ادامه داد: متاسفانه مجموع سیاستهای ما به گونهای است که اصراف را اقتصادی میکنیم. زنگنه با بیان این که خبرگزاریهای غربی و آمریکاییها در خصوص بازار نفت زیاد حرف میزنند، گفت: من توصیه میکنم که آمریکاییها کمتر حرف بزنند، چرا که بازار را با حرفهای جدید و بعضا متناقض خود هر روز بر هم میزنند و هرچه بیشتر بازار نفت را دستکاری کنند فشارها و تشنجهای بازار بیشتر میشود.
وزیر نفت در پاسخ به سوالی در خصوص تمدید یا عدم تمدید معافیتهای صادرات نفت، بیان کرد: من نمیدانم معافیتها تمدید میشود یا نه؛ ما در هر شرایطی کار خودمان را انجام میدهیم.
زنگنه با بیان این که ما همواره در بخش کارفرمایی با بخش پیمانکاری جدلها و دعواهای طبیعی حین انجام پروژه را داریم، تصریح کرد: من هیچگاه به صورت علنی انتقادی را به قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء اعلام نکردهام،خیلیها میخواستند بین ما و قرارگاه خاتم و بین ما و سپاه فاصله بیندازند که ما نگذاشتیم.
این عضو کابینه دولت افزود: دوستان جوان و پرتلاش ما در مجموعه سپاه و قرارگاه از ظرفیتهای کشور و از رفقای نزدیک ما هستند که پروژههای مختلف را برای ایران به سرانجام رساندهایم.
وی در خصوص ادامه عرضه نفت در بورس، گفت: قانون به ما حکم میکند که برای سال آینده هر ماه عرضه را انجام دهیم که اگر فروش برود ما خوشحال میشویم و اگر فروش نرود وظیفه قانونی خود را انجام دادهایم.
وزیر نفت ادامه داد: کارسختی است که بخواهیم از فضای شفاف بورس برای انجام معاملهای در جهت دور زدن تحریمها استفاده کنیم.
زنگنه با بیان این که 4 طرح NGL برای توقف سوزاندن گازهای همراه نفت در دست اقدام است تاکید کرد: تلاش میکنیم تا پایان دولت بتوانیم سوزاندن گازهای همراه نفت را به صفر برسانیم.
وی با بیان این که درصد فهم ایرانی در ساخت فازهای 13، 22، 23 و 24 که بیش از دو سوم رسید، گفت: از نظر منطق اجرای پروژهها صد در صد ایرانی شده، اما در بخش راهاندازی 90 درصد ایرانی و در بخش تجهیزات 60 درصد ایرانی هستند.
وزیر نفت ادامه داد: برای ساخت داخل استمرار تقاضا بسیار مهم است و ما باید پروژههای جدید را تعریف کنیم و به کارهای توسعهای در صنعت نفت ادامه دهیم.
زنگنه در خصوص مصوبه افزایش قیمت CNG در سال آینده، افزود: به این مصوبه هیئت دولت نقدی وارد است که اگر بنزین ثابت بماند و قیمت CNG افزایش بیابد جاذبه برای مصرف CNG کاهش مییابد.
وی گفت: توجیح این مصوبه برای افزایش قیمت فقط مباحث هوشمندسازی و افزایش ضریب ایمنی بوده است.
وزیر نفت با بیان این که بابک زنجانی فقط پول نفت را نخورد، بلکه 2 میلیارد دلار پول نقد را هم که برای دادن به پیمانکاران گرفته بود، خورد و پس نداد؛ گفت: در آن زمان کارهای عجیب و غریب بسیاری انجام شد و در حالی که زنجانی پول نقد را پس نداده بود باز هم پولهایی به وی داده شد که دلیل آن مشخص نیست.
زنگنه افزود: آقای احمدینژاد اخیراً مطالبی گفتهاند که همگی دروغ بود؛ ایشان گفتند 5 میلیارد دلار نفت فروختیم که پولش بازنگشته که این مطلب کذب است و همچنین ایشان ادعا کردند که میتوانند نفت را به صد دلار بازگردانند، که من فکر میکنم ایشان هولوکاست جدیدی درست میکنندو 6 قطعنامه در 24 ساعت علیه ایران صادر میشود و صادرات نفت ما به صفر میرسد و بدین طریق است که میتوانند قیمت نفت را به صد دلار برساند که در این صورت هیچ آوردی برای ایران ندارد و اگر راهحل دیگری بلد هستند بیان کنند، تا برای کشور از آن استفاده کنیم.
این عضو کابینه دولت در پاسخ به سوالی در خصوص این که آمریکا میخواهد صادرات نفت ایران را در ماههای آینده به صفر برساند، تصریح کرد: ما اقدامات خود را برای صادرات نفت ایران انجام میدهیم، اما اگر شرایط را برای صادرات نفت ایران دشوارتر کنند، آنگاه شرایط برای جهان دشوارتر خواهد شد و این سختی به تمام دنیا باز میگردد.