وقوع ۲۲ زلزله در مسجدسلیمان از روز گذشته تاکنون
نبض نفت - وقوع زلزلههای کوچک در مسجدسلیمان معمول است
عضو هیأت علمی گروه عمران مؤسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان در خصوص احتمال وقوع یک زمین لرزه بزرگ در مسجد سلیمان گفت: به مردم توصیه میکنم در این شرایط به شایعات توجه نکنند. نمیتوان زمان دقیق زلزله را پیشبینی کرد و هر آنچه شنیده میشود در حد شایعه است و وقوع زمین لرزههای کوچک در مسجدسلیمان معمول است.
دکتر نوید سیاهپلو در خصوص زلزله روز گذشته که در مسجد سلیمان رخ داد، اظهار کرد: به طور میانگین تقریباً روزی یک یا دو زلزله پشت سر هم با بزرگی کوچک در مسجدسلیمان ثبت میشود. مسجدسلیمان در چین خوردگیهای زاگرس قرار گفته است و ویژگی منطقهای که مسجدسلیمان در آن قرار دارد، این است که انرژی زلزله در آن انباشته نمیشود که یک باره آزاد شود.
وی افزود: در این منطقه انرژی زلزله که طی مدتهای طولانی جمع شده است، کمکم آزاد میشود. در یک ماه گذشته در مسجدسلیمان حدود ۲۲ زلزله به طور میانگین با بزرگی بین ۲.۲ تا ۳.۲ ریشتر در همین طول و عرض جغرافیایی رخ داده است.
عضو هیأت علمی گروه عمران مؤسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان گفت: اتفاقی که روز گذشته رخ داد اصلاً دور از ذهن نبود و این ویژگی این منطقه است. روز گذشته تعدادی زلزله رخ داد که از بین این لرزشها یک زلزله، لرزش قابل توجه ۵.۷ ریشتری را داشت.
سیاهپلو خاطرنشانکرد: با توجه به اینکه ما گسل معروفی به نام لهبری را در مسجدسلیمان داریم و خود گسل مسجدسلیمان و گسل باغملک نیز در این منطقه هستند. اگر موقعیت وقوع زلزله را نیز نگاه کنید نیز میبینید که رخ دادن آن دور از انتظار نیست.
وی گفت: ۵.۷ ریشتر از نظر مهندسی زلزله عدد بزرگی نیست. وقتی صحبت از زلزله میشود هم زلزلهشناسان اظهارنظر میکنند و هم مهندسان زلزله. از نظر ما مهندسان زلزله ۵.۷ عدد بزرگی نیست و تداوم آن نیز چندان عدد بزرگی نبود. بنابراین احتمال وقوع تعداد قابل توجهی پس لزره وجود دارد و این اصلاً بعید نیست اما این پس لزرهها، پس لرزههایی نیستند که شدت زیادی داشته باشند.
عضو هیأت علمی گروه عمران مؤسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان تاکید کرد: نمیتوان گفت چون تعداد قابل توجی زلزله رخ داده است، این زنگ خطری برای وقوع یک زلزله بزرگ است. همچنین نمیتوان پیشبینی کرد که دقیقاً چه زمانی لرزش اصلی اتفاق میافتد و آیا این لرزشها مقدمه یک لرزش بزرگتر است یا نه، اما با توجه به موقعیتی که زلزله در آن اتفاق افتاده است، میتوان گفت این جزو ساختار زمین در این منطقه است که انرزی را در این منطقه به صورت تدریجی آزاد کند.
سیاهپلو تصریح کرد: یکی از اساتید دانشگاه شهید چمران اهواز زمانی که در سال ۸۳، ۸۴ تعداد زیادی زمین لرزه پشت سر هم در مسجدسلیمان رخ داد، مطالعهای انجام داد و این مساله را اثبات کرد. به دلیل ویژگیهای گسلهای این منطقه چنین زلزلههایی به بزرگی همین حول و حوش رخ میدهد و این اعداد، اعدادی نیست که چندان نگران کننده باشد. بافت قدیمی این منطقه نیز در خرابیهایی که رخ داده است بیتاثیر نیست.
وی درخصوص احتمال وقوع یک زمین لرزه بزرگ به دنبال این پس لرزههای با بزرگی کم در این منطقه نیز گفت: من فکر نمیکنم اتفاقی رخ دهد. نیازی نیست مردم ما زیاد نگران این مساله باشند که این مقدمهای برای یک لرزش بزرگ است. نمیتوان این مساله را پیشبینی کرد. وجود زمین لرزههای متوالی پشت سر هم با بزرگی ۲ تا ۳ ریشتر حتی سه تا چهار بار در روز در این منطقه کاملاً طبیعی است. ممکن است مثل روز گذشته بخشی از انرژی زلزله با بزرگی بیشتری آزاد شود که خیلی نگرانکننده نیست.
عضو هیأت علمی گروه عمران مؤسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان درخصوص خسارات وارد شده به ساختمانها در مسجدسلیمان، تصریح کرد: اگر عکسها و فیلمهای خرابیها را مشاهده کنید، میبینید یا ساختمانهای سنگی آسیب دیدهاند که از ساختنمان های قدیمی این منطقه هستند یا ساحتما های یک طبقه با طاق ضربی که از قدیم ساخته شدهاند. البته در بدترین شرایط نمای ساختمانها در مسجدسلمیان آسیب دیده است.
سیاهپلو افزود: از نظر مقیاس مهندسی شدت این زلزله خیلی نمیتواند نگران کننده باشد به طوری که انتظار یک زلزله با شدت زیادی را داشته باشیم ولی این به این معنا نیست که نباید حواسمان جمع باشد. باید همیشه آمادگی کافی و حداقل امکانات را داشته باشیم.
وی گفت: در چنین شرایطی دیوارهای صلب اطراف ساختمانهای قدیمی که داخل حیاط را ازبیرون یعنی خیابان جدا میکنند، بسیار خطرناک هستند. این دیوارها به خاطر وزن خود سرپا ایستادهاند و زلزلهای به بزرگی ۵.۷ ریشتر نیز ممکن است باعث آسیب دیدن این دیوارها شود. مردم در ساختمانهای قدیمی ساز، کاهگلی و سنگی باید بیشتر توجه داشته باشند.
عضو هیأت علمی گروه عمران مؤسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان تصریح کرد: در این شرایط مراجع رسمی اطلاعرسانی و برخی متخصصان نیز در این زمینه اظهارنظر میکنند. به مردم توصیه میکنم در این شرایط به شایعات توجه نکنند. مهندسان زلزله و زلزلهشناسان هنوز به این جمعبندی نرسیدهاند که پس لرزهها میتوانند پیش زمینه یک زلزله قطعی باشند یا نه. هنوز هم نمیتوانیم زمان دقیق زلزله را پیشبینی کنیم و هر آنچه شنیده میشود در حد شایعه است.
وقوع ۲۲ زلزله در مسجدسلیمان از روز گذشته تاکنون
در پی زلزله ۵.۷ ریشتری، از ظهر روز گذشته تاکنون ۲۱ زمینلرزه دیگر مسجدسلیمان خوزستان را لرزانده است.
مرکز لرزهنگاری کشوری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران زلزله ۵.۷ ریشتری مسجدسلیمان را در ساعت ۱۱:۳۰:۳۳ روز گذشته (دوشنبه ۱۷ تیرماه) ثبت کرده است.
در پی این زلزله تاکنون ۱۰ زمین لرزه به بزرگی ۲.۵، ۲.۶، ۲.۷ و ۲.۸ ریشتر مسجدسلیمان را لرزاند.
همچنین تاکنون هشت زمینلرزه به بزرگی ۳.۹، ۳.۷، ۳.۰، ۳.۱، ۳.۴ و ۳.۶ ریشتر در این شهرستان رخ داد. سه زلزله به بزرگی ۴.۰، ۴.۷ و ۴.۱ ریشتر نیز تاکنون مسجدسلیمان را لرزانده است.
بیشترین خسارات زلزله در مسجد سلیمان بوده است
یک عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان با اشاره به اینکه وضعیت پس از زلزله در استان خوزستان تحت کنترل قرار گرفته است، گفت: بیشتر خسارات مربوط به شهر مسجد سلیمان بوده است و خوشبختانه نیروهای امدادی به موقع در محل حاضر شدند و به مردم کمک کردند.
هدایت الله خادمی با اشاره به آخرین وضعیت مناطق زلزله زده استان خوزستان بیان کرد: در مسجد سلیمان که مرکز زلزله ۷/ ۵ ریشتری بود، خرابیها تقریباً زیاد بود اما خوشبختانه تلفات جانی به جز یک موردی که در اثر سکته قلبی جان خود را از دست داد، نداشتیم.
وی در ادامه اظهار کرد: زلزله خسارت زیادی به مدارس و مراکز بهداشتی و منازل شهر مسجد سلیمان وارد کرده است ولی در شهر ایذه و روستاهای آن خسارت محدودی به مدارس و برخی منازل وارد شده است.
نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس تصریح کرد: بیشترین خسارات مربوط به شهر مسجد سلیمان بوده است و خوشبختانه نیروهای امدادی به موقع در محل حاضر شدند و به مردم کمک کردند. اکنون وضعیت تحت کنترل است.
خادمی در ادامه تاکید کرد: با توجه به اینکه تعداد پس لرزهها زیاد بود اعلام شد که مردم در فضاهای امن تهیه شده اقامت یابند و از نظر امکانات مشکل خاصی وجود ندارد. آقای رئیس جمهور هم به استاندار خوزستان دستور داده تا امکانات لازم را فراهم و تدابیر لازم را اتخاذ کند.
کار ارزیابی خسارات زلزله خوزستان از امروز آغاز میشود
مدیرکل بنیاد مسکن خوزستان با بیان اینکه از امروز کار ارزیابی واحدهای آسیبدیده در اثر زلزله روز گذشته استان آغاز میشود، گفت: ۱۰ اکیپ ارزیابی به مناطق زلزلهزده استان فرستاده شده تا کار ارزیابی میزان خسارتها را در این مناطق انجام دهند.
مسعود انصاریان در خصوص خسارتهای وارد شده به مناطق زلزله زده استان اظهار کرد: از امروز کار ارزیابی واحدهای آسیب دیده در اثر زلزله ۵.۷ ریشتری روز گذشته استان آغاز میشود و اکیپهای ارزیابی این مسؤلیت را به عهده خواهند داشت.
وی افزود: ۱۰ اکیپ ارزیابی در قالب تیمهای ۲ نفره از امروز در مناطق زلزلهزده استان حاضر خواهند شد و کار ارزیابی و بررسی میزان خسارتهای وارد شده به مسکنهای مردم را انجام خواهند داد.
مدیرکل بنیاد مسکن خوزستان تصریح کرد: بنا به ضرورت و در صورت نیاز این اکیپهای ارزیابی افزایش خواهند یافت تا کار ارزیابی خسارتها با سرعت بالاتری در مناطق زلزلهزده خوزستان پیش برود و بتوانیم پس از ارزیابی کار بازسازی را آغاز کنیم.
انصاریان عنوان کرد: پس از پایان کار ارزیابی خسارتها، میزان این خسارتها به مرکز اعلام میشود و پس از سیاستهای ابلاغ شده از سوی مرکز نسبت به انجام عملیات بازسازی و جبران خسارتها اقدام خواهیم کرد.
مصدومیت ۱۱۵ نفر در زلزله خوزستان
رئیس مرکز اورژانس و فوریتهای پزشکی خوزستان با اشاره آخرین آمار مصدومان زلزله مسجدسلیمان، گفت: تعداد مصدومان این زلزله به ۱۱۵ نفر رسیده است.
دکتر محمدامین زرگر اظهار کرد: در پی زلزله ۵.۷ ریشتری روز گذشته (۱۷ تیرماه) در حوالی مسجدسلیمان سریعاً به کلیه پایگاههای شهری و جادهای اورژانس ۱۱۵ و همچنین کلیه بیمارستانها و مراکز درمانی استان جهت پذیرش مصدومان احتمالی و اقدامات درمانی اعلام آمادهباش شد.
وی افزود: به محض اعلام آمادهباش چهار دستگاه اتوبوس آمبولانس، ۱۲ دستگاه آمبولانس به همراه نیرو و تجهیزات از تمامی شهرستانها به مناطق زلزلهزده اعزام شدند.
زرگر گفت: بر اساس آخرین آمار، در پی این زلزله تاکنون ۱۱۵ نفر مصدوم شدهاند. سه نفر از این مصدومان از شهرستان ایذه و یک نفر از شهرستان باغملک بودند که توسط تکنسینهای اورژانس ۱۱۵ به مراکز درمانی انتقال یافتند.
رئیس مرکز اورژانس و فوریتهای پزشکی خوزستان ادامه داد: تمامی کدهای عملیاتی و نیروهای اورژانس در حال حاضر در حالت آمادهباش هستند. همچنین چهار دستگاه اتوبوس آمبولانس ،۲ و دستگاه آمبولانس به همراه نیروهای عملیاتی در منطقه مستقر هستند و دو فروند هلیکوپتر نیز در پایگاه امداد هوایی در حالت آمادهباش قرار دارد تا در صورت وقوع هر حادثهای خدمات پزشکی و درمانی را ارائه دهند.
اسکان اضطراری بیش از یک هزار زلزلهزده در مسجدسلیمان
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان از اسکان اضطراری بیش از یک هزار نفر از زلزلهزدگان مسجدسلیمان خبر داد.
دکتر علی خدادادی با اشاره به امدادرسانی به زلزلهزدگان اظهار کرد: شب گذشته بیش از یک هزار نفر از خدمات اسکان اضطراری جمعیت هلال احمر در مسجدسلیمان بهرهمند شدند.
وی افزود: در پی زلزله ۵.۷ ریشتری حوالی مسجدسلیمان با توجه به احتمال وقوع پسلرزه در بخش گلگیر، ۳۵۰ چادر امدادی در این بخش و بین خانوادهها توزیع شد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان گفت: همچنین چهار اردوگاه اسکان اضطراری در سالنهای ورزشی عفاف، نمره ۴۰، تختی و سالن رزمی مسجدسلیمان و یک اردوگاه نیز در بخش گلگیر با ظرفیت ۳۰۰ چادر امدادی برپا شد.
خدادادی با بیان اینکه نیروهای امداد و نجات جمعیت هلال احمر خوزستان در سراسر استان دیشب را در حالت آمادهباش کامل گذراندند، تصریح کرد: در شب گذشته ۳۰۰ خانوار به صورت متناوب از خدمات اسکان اضطراری در شهر مسجدسلیمان بهرهمند شدند.
وی بیان کرد: هماکنون نیز نیروهای امدادی شهرستان مسجدسلیمان و شهرهای اطراف آن به همراه تیم واکنش سریع مرکز استان در حالت آمادهباش هستند.
ترافیک عادی و روان در جادههای اصلی مسجدسلیمان و سایر محورهای مواصلاتی کشور
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا از باز بودن محورهای اصلی شهرستان مسجدسلیمان و تردد عادی و روان خودروها در آنها بهرغم زلزله روز گذشته خبر داد.
سرهنگ نادر رحمانی با اشاره به زلزله ۵.٧ ریشتری روز گذشته شهرستان مسجدسلیمان استان خوزستان، گفت: خوشبختانه علیرغم ریزش کوه در برخی نقاط این شهرستان اما پس از زلزله هیچ یک از محورهای اصلی مسدود نشد و تردد به صورت عادی و روان ادامه دارد.
وی در ادامه وضعیت ترافیکی سایر نقاط کشور را تشریح کرد و گفت: امروز نیز ورودی شهر تهران از ترافیک سنگینی برخوردار است. در مسیر آزادراه قزوین به کرج در محدوده پایانه شهید کلانتری تا پل فردیس و در ادامه آزادراه کرج به تهران در محدوده پل فردیس تا پل کلاک ترافیک سنگین و در مسیرهای شهریار-تهران، پاکدشت-تهران و ساوه تهران در هر دو مسیر رفت و برگشت ترافیک پرحجم گزارش شده است.
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا از مه گرفتگی همراه با کاهش دید در محدوده گدوک محور فیروزکوه خبر داد.
به گفته وی سایر محورهای مواصلاتی کشور از جوی آرام و ترافیکی روان برخوردارند.
سرهنگ رحمانی همچنین به هموطنانی که قصد سفر دارند، توصیه کرد که پیش از سفر آخرین وضعیت جوی و ترافیکی محورهای مواصلاتی مدنظر را از طریق تماس با شماره تلفن ٨٨٢۵۵۵۵۵ جویا شوند.
منبع: ایسنا