/
۱۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۶
رییس‌جمهور در وزارت امور خارجه:

سیاست خارجی نمی‌تواند مربوط به یک جناح باشد

رییس‌جمهور تصریح کرد که سیاست خارجی نمی‌تواند سیاستی باشد که مربوط به یک جناح، حزب یا یک جمع است.
کد خبر : ۱۹۹۹۱

نبض نفت حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهور صبح امروز (سه‌شنبه) در دیدار با محمدجواد ظریف، معاونان و مدیران وزارت امور خارجه، با ابراز خرسندی از حضور در این وزارت‌خانه و جمع معاونان و مدیران آن، گفت: سیاست خارجی ویژگی‌های خاص و روابط تنگاتنگی با ملت دارد.

وی ادامه داد: ملت مشخصه‌اش در یک جامعه محدوده‌ای است که داخل را از خارج جدا می کند، مرزهای جغرافیایی و مرزهای سیاسی داخل و خارج خودی و بیگانه را مشخص می‌کند.

رییس‌جمهور با یادآوری اینکه‌ سیاست خارجی یعنی نحوه تعامل یک کشور با بیرون و دیگران، تصریح کرد: بنابراین سیاست خارجی نمی تواند سیاستی باشد که مربوط به یک جناح، حزب یا یک جمع است؛ سیاست خارجی مربوط به کل ملت ایران است.

روحانی با بیان اینکه وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه به عنوان نماینده کل ملت ایران نه نماینده گروه و جناح در مجامع بین‌المللی حضور می‌یابد، اظهار کرد: ما اگر یک ملت یکپارچه را می‌خواهیم باید دیپلماسی و سیاست خارجی ما هم یکپارچه باشد. ملتی توانمند است که یکپارچه باشد، تکه تکه شدن بخش‌های منافع قدرت یک ملت، توان آن را می‌کاهد.

وی ادامه داد: استقلال طلبی یکی از ویژگی‌های اصلی انقلاب ما است. تسلیم در برابر بیگانگان، از تحقیرهای بزرگی است که شاید قرن‌ها بر مردم ما تحمیل شد اما انقلاب این تحقیر را از بین برد. در همه مجامع جهانی سایرین می‌دانند ما به عنوان نماینده ملت‌مان حرف می‌زنیم نه نماینده شرق و غرب و این قدرت و آن قدرت؛ اما خیلی از کشورها اینگونه نیستند و به نمایندگی از یک قدرت بزرگ یا ابرقدرت حرف می‌زنند و حرف‌های آنها را تکرار می‌کنند، اما وزیر امور خارجه ما به عنوان نماینده ملت‌مان حرف می‌زند و این یکی از افتخارات ماست.

رئیس جمهور با بیان اینکه کارشناسان وزارت خارجه باید حرف خود را صریح بزنند، اظهار کرد: امانتداری در اینجا اهمیت زیادی دارد. اگر قرار باشد بر اساس خوشایند این و آن صحبت کنیم، از امانتداری خارج می‌شویم. جایی که لازم باشد، وزیر خارجه، معاونان او و سفرا باید نظرات کارشناسی خود را بیان کنند مخصوصا وزیر خارجه ما که یک نخبه و مجتهد سیاسی است. برخی درس سیاسی خوانده‌اند، اما مجتهد نشده‌اند اما ظریف علاوه بر اینکه استعداد نخبگی دارد، یک مجتهد سیاسی است.

روحانی با بیان اینکه در همه جای دنیا تصمیمات مهم سیاست خارجی را نظام می‌گیرد، تصریح کرد: بر اساس ساز و کار آن نظام، تصمیمات را یا دولت می‌گیرد یا یک شورا یا سایر مقامات و این بستگی به ساختار آن نظام دارد. ما هم نظرات خودمان را به صراحت می‌گوییم اما وقتی نظام به یک تصمیم رسید، آن تصمیم را با امانت به وزارت خارجه منتقل می‌کنیم. در شورای عالی امنیت ملی ممکن است اعضا رایی بدهند که من با آن مخالف باشم اما آن را امضا می‌کنم. بعضی‌ها این را درست لمس نمی‌کنند که من به عنوان رئیس جمهور نظرم را بیان می‌کنم اما اگر لایحه‌ای که من مثلا به مجلس داده‌ام و مجلس آن را تغییر داد و تبدیل به قانون کرد و با لایحه من متفاوت بود، من آن را امضا و ابلاغ می‌کنم، این دوگانگی نیست؛ زیرا باید همه نظرمان را با صراحت و بدون کم و کاست بیان کنیم، اما تصمیمات نظام را هم اجرایی کنیم.

وی ادامه داد: من شهادت می‌دهم وزیر خارجه در  همه جلساتی که حضور داشته نظرات خود را به صراحت بیان کرده و امانتدار به معنای کلی و واقعی بوده است. ممکن است بعضی‌ها لمس نکنند که این کار چه شهامتی نیاز دارد. وزیر خارجه نظر خود را روبروی رئیس جمهور به صراحت بیان می‌کند و می‌داند ممکن است رئیس جمهور با آن مخالف باشد. وزیر خارجه مشاور عالی کل نظام در سیاست خارجی است و باید نظرش را بیان کند اما اگر تصمیمی در کشور چه در دولت چه در مجلس یا شورای عالی امنیت ملی گرفته می‌شود همه ما باید آن را اجرایی کنیم. در این مرحله هم وزیر خارجه رسول امینی بوده است و وقتی نظر جمعی را شنید، همان را اجرا کرده است.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه بسیار مهم است که دولتی از آغاز تبلیغاتش با مردم، سیاست خارجی خود را به رأی مردم گذاشته است، خاطرنشان کرد:‌ در دولت‌های گذشته نیز سیاست‌های خارجی قاعدتا همیشه در چارچوب منافع ملی اتخاذ می‌شد، اما من رئیس جمهوری هستم که هم در دور اول و هم در دور دوم ریاست جمهوری خود نظرم را در سیاست‌ خارجی به رأی مردم گذاشتم و تعامل سازنده با جهان از شعارهای اصلی من بود.

روحانی با بیان اینکه شاید بسیاری از کسانی که پای صندوق‌های رأی، به من رأی دادند یکی از دلایل‌شان سیاست من در بخش خارجی و تعامل سازنده با دنیا بود، اظهار کرد: تعامل سازنده کار سختی است اما تقابل با جهان از آسان‌ترین کارهای دنیا است. بسیار آسان است که در برابر همه دنیا در یک سخنرانی به همه فحاشی شود؛ تقابل با دنیا هنرمندی نمی‌خواهد اما اساس در روابط و سیاست خارجی، تعامل سازنده است. مقام معظم رهبری نیز در دور دوم دولت تدبیر و امید از تعبیر تعامل گسترده با جهان استفاده کردند؛ پس این نوع تعامل سیاست نظام و خواست مردم است.

وی ادامه داد: همه مسئولان به یک معنا که کارگزار نظام هستیم، کاره‌ای نیستیم، بلکه همه باید مطیع نظر اکثریت قاطع باشیم؛ نظام ما بر این مبناست و تمام مقامات با رأی مستقیم یا غیرمستقیم مردم مشروعیت پیدا می‌کند و جمهوریت در جمهوری اسلامی به معنای واقعی کلمه حاکم است. همچنین قانون اساسی ما نیز به صراحت می‌گوید که اداره امور مردم و کشور باید با رأی مردم و از طریق انتخابات‌های مختلف انجام شود.

رئیس جمهور در ادامه صحبت‌های خود تاکید کرد: اینکه آمریکا فکر می‌کند با تحریم و فشار می‌تواند نظام ما را تغییر دهد یا با این اقدامات مردم از نظام برگردند و بگویند که دیگر جمهوری اسلامی را نمی‌خواهند بلکه نظام دیگری را می‌خواهند یا اینکه کلیت ایران را رها کنند و عشق به ایران را کنار بگذارند، تا زمانی که اصل ششم قانون اساسی پا برجاست، این کار امکان‌پذیر نیست.

روحانی خاطرنشان کرد: تضمین نظام جمهوری اسلامی ایران برای قرن‌ها در تاریخ آینده با اجرای صحیح اصل ششم قانون اساسی است؛ اگر این اصل را درست اجرا کردیم همیشه نظام جمهوری اسلامی می‌ماند، اما اگر از اجرای صحیح این اصل فاصله گرفتیم، دیر یا زود باید خداحافظی کنیم.

وی با بیان اینکه اصل 59 قانون اساسی، اصل مکمل اصل ششم این قانون است، ادامه داد: اصل 59 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را برای همیشه تضمین می‌کند؛ یعنی با اجرای اصول 6 و 59 و همچنین سایر اصول قانون اساسی، به هیچ عنوان هیچ قدرتی نه آمریکا و نه دیگران و اگر همه دشمنان پشت در پشت هم قرار بگیرند، نمی‌توانند نظام ما را تغییر دهند.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه اساس جمهوری اسلامی ایران نظر مردم است و ما نمی‌توانیم ساز جداگانه‌ای از مردم بزنیم، به تصمیم اخیر دولت درباره حذف چهار صفر از پول ملی اشاره کرد و گفت: اخیرا در دولت تصویب کردیم که پول ملی از ریال به تومان تغییر کند؛ در این زمینه استدلال من این بود که باید با زبان مردم سخن بگوییم؛ امروز مردم در گفت‌وگوهای خود از تومان استفاده می‌کنند اما مکاتبات رسمی ما با زبان دیگری است و این تفاوت، یک دشواری برای مردم ایجاد کرده است.

روحانی با بیان اینکه باید تابع مردم باشیم، اضافه کرد: سالیان دراز است که پول رسمی کشور تبدیل به ریال شده است اما هیچ کس از این عبارت استفاده نمی‌کند و این موضوع باعث ایجاد دو گونه زبان و حرف در کشور شده است.

وی همچنین با تاکید بر اینکه در جاهای دیگر به جز موضوع پول ملی نیز مباحثی مطرح می‌شود که مردم زبان ما را نمی‌فهمند و ما نیز زبان آن‌ها را نمی‌فهمیم، خاطرنشان کرد: در حکومت، حاکمان باید نمایندگان مردم باشند و هیچ کس در جمهوری اسلامی ایران مقامی بالاتر از مقام نمایندگی مردم ندارد. نمایندگی مردم افتخار است و حرف و خواست مردم نیز اساس امور است. در این راستا در سیاست خارجی نیز باید همه تلاش خود را به کار بگیریم تا در کنار مردم باشیم نه اینکه چیزی را بر آن‌ها تحمیل کنیم.

رئیس جمهور ادامه داد: اگر می‌خواستیم چیزی بر مردم تحمیل شود، در گذشته نیز این اتفاق می‌افتاد، اما در آن زمان این خارجی‌ها و سفیر آمریکا بود که بر مردم ما تحمیل می‌کرد اما اگر بخواهیم امروز بر مردم مجددا تحمیل کنیم تنها فرد تحمیل کننده است که تغییر کرده است.

روحانی با تاکید بر اینکه نظر مردم برای ما مهم است، خاطرنشان کرد: ما تعامل سازنده و یا به تعبیر مقام معظم رهبری تعامل گسترده با دنیا را به رأی مردم گذاشتیم و در دور دوم رأی بیشتری نسبت به دور اول کسب کردیم.

وی با بیان اینکه هیچ عشقی در ذهن مردم ما بالاتر از عشق به ایران و اسلام نیست، اظهار کرد: منطق، دین، آرمان و خواست ملی ما در کنار هم قرار دارد و ما باید با مردم باشیم و سخن مان با اکثریت قاطع مردم یکی باشد.

روحانی تاکید کرد: ما روی تعامل سازنده اصرار ورزیدیم و امروز نیز بر این تعامل سازنده اصرار می‌ورزیم.

روحانی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به تغییر مدیریت پرونده هسته‌ای ایران از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: در آغاز کار دولت یازدهم احساس کردم که در خصوص پرونده هسته‌ای، وزارت خارجه و وزیر خارجه بهتر از هر نهاد دیگری می‌تواند فعالیت کند. در همین راستا در همان روزهای نخست دولت از مقام معظم رهبری درخواست کردم که کار پرونده هسته‌ای را از دبیرخانه شورای امنیت ملی به وزارت خارجه و شخص وزیر منتقل کنند؛ گفت‌وگوی من با مقام معظم رهبری در این خصوص خیلی زیاد به طول نیانجامید و در چند دقیقه مقام معظم رهبری با این درخواست موافقت کردند.

رئیس جمهور با اشاره به سابقه خود در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: من در زمان حضور در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی رسالت و وظیفه پیگیری پرونده هسته‌ای را به پیشنهاد وزیر خارجه وقت که در جلسه سران مطرح کرده بود، از وزارت خارجه گرفته بودم و به دبیرخانه منتقل کرده بودم؛ دیدم کسی که بهتر می‌تواند رسیدگی به پرونده هسته‌ای را بهتر از هر کس دیگری به جایگاه نخست خود بازگرداند من هستم.

منبع: ایسنا

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر