آمریکا با پیشنهاد فرانسه در مورد ایران مخالفت کرد
این در حالی است که «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران امروز در جلسه هیأت دولت گفته است: «بعید میدانم امروز و فردا با اروپا به نتیجه برسیم. گام سوم ایران را که باطن فوق العاده مهمی دارد و شتاب ویژه ای به فعالیتهای سازمان انرژی اتمی خواهد داد، اعلام خواهیم کرد. فرصت دو ماهه دیگری برای بازگشت به تعهدات، مذاکره و توافق پیش روی اروپاست.»
پیشتر «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه درباره محتوای مذاکرات با طرف ایرانی گفت، مذاکرات جاری با ایران درباره ایجاد یک خط اعتباری، که با درآمدهای نفتی ایران تضمین میشود، است و همچنان ادامه دارد. وی همچنین تأکید کرد که در نهایت این خط اعتباری منوط به اعطای معافیت از سوی آمریکاست.
لودریان اضافه کرد: این خط اعتباری، در ازای بازگشت به برجام، امنیت در خلیج فارس و شروع مذاکراتی درباره امنیت منطقهای بعد از سال ۲۰۲۵ یعنی سال پایان برخی بندهای برجام است. وی بار دیگر تأکید کرد: همه اینها با فرض این است که دونالد ترامپ معافیتهای تحریمی صادر کند.
بنابراین، «برونو لو میر» وزیر دارایی فرانسه روز سه شنبه یعنی دیروز راهی واشنگتن شد تا در مورد این ساز و کار با واشنگتن رایزنی کند. همانطور که یکی از دیپلمات ها گفته بود: «ممکن است آمریکا امروز موضع خود در قبال پیشنهاد فرانسه را اعلام کند.»
بنا بر آنچه پرس تی وی نوشته، «آمریکایی ها مخالفت خود را با ایجاد خط اعتبار 15 میلیارد دلاری برای ایران و فروش روزانه 700 هزار بشکه نفت و دسترسی آزاد کشورمان به پول این میزان فروش نفت، اعلام کرده اند.» در صورت مخالفت آمریکا با ایده فرانسوی ها، احتمالا مذاکرات اخیر به شدت تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.
هرچند مقامهای آمریکایی رفع تحریمهای ایران را رد کردهاند، در جریان نشست سران گروه ۷ در «بیاریتز» فرانسه، به نظر میرسیده که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا با این ایده (فرانسه) مخالف نیست. همانطور که ترامپ هم اعلام کرد: خطاب به مکرون گفته درباره این موضوع پیش برود.
معاون سیاسی وزیر خارجه که همراه هیأتی برای مذاکره درباره طرح «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه به پاریس سفر کرده بود، در بازگشت به ایران، پیشنهاد گشایش یک خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری برای ایران را تأیید کرد.
«عباس عراقچی» امروز چهارشنبه گفته، بنا بر مذاکرات تلفنی «حسن روحانی» رئیس جمهور و «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه و گفتوگوهایی که اخیرا و دوجانبه انجام شد، کشورهای اروپایی یا باید از ایران نفت بخرند یا معادل بهای فروش نفت یک خط اعتباری در اختیار جمهوری اسلامی قرار دهند.
عراقچی در خصوص این موضوع اعلام کرده است: «از نظر جمهوری اسلامی صورت مسأله کاملا روشن است. اینکه اروپاییها نفت ایران را میخرند، یا پیش خرید میکنند، یا خط اعتباری میدهند، خودشان میدانند و آمریکا. از نظر ما بازگشت به اجرای کامل برجام منوط به دریافت ۱۵ میلیارد دلار برای یک دوره چهار ماهه است؛ در غیر این صورت روند کاهش تعهدات ایران ادامه خواهد یافت.»