آیا "آفشور" میتواند نقش اینستکس را برای انتقال پول نفت بازی کند؟
وی افزود: در این خصوص بانکی وجود ندارد که بتوان پول واریز کرد و اسناد و شواهد آن ردگیری نشود که پول از کجا آمده است. فعلا تنها چیزی که به اسم حساب آفشور میتوان استفاده کرد، ارزهای دیجیتال است که قابل ردگیری نیستند، غیر از آن هر نقل و انتقال بانکی کاملا رصد شده و قابل کنترل است.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی خاطرنشان کرد: ما امکان باز کردن چنین حسابی را نداریم وقتی بانک مطرح است حتما اسناد معاملهای که مربوط به نفت و گاز ایران باشد، نیاز است که در این صورت قطعا باز هم پول بلوکه شده و قابل برداشت نیست. باید به اسم کسی دیگر حساب باز کرد و اسنادی غیر از نفت و فرآوردههای نفتی ارائه داد تا بتوانیم از این طریق کار انجام دهیم که خیلی دوام نمیآورد.
وی یادآور شد: یکی از اهداف این بود که ما را از استفاده از شبکه بانکی محروم کنند که موفق شدند و اکنون قدرت استفاده از شبکه بانکی کشور به شدت کاهش یافته است.
حسینی گفت: ارز دیجیتال در خارج از کشور کاربرد زیادی دارد اگر در ایران نیز لایحه قانونی شدن ارز دیجیتال ابلاغ و به رسمیت شناخته شود در کوتاه مدت میتوان از آن استفاده کرد.
وی تاکید کرد: باید فکری کنیم و اجازه دهیم نفت، پتروشیمی و فولاد با ارزهای دیجیتال معامله شوند و به جای پرداختهای دلاری، کارمان با ارز دیجیتال انجام شود. در کوتاه مدت مشکل را حل میکند اما در درازمدت خیر، چون قابل ردیابی بوده و تبدیل آن سخت است ضمن اینکه اگر مبلغ بالا برود قابل شناسایی است.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی خاطرنشان کرد: از ارزهای دیجیتال با توجه به تنوعی که دارند میتوان استفاده کرد. اگر در این مسیر بازی و حرکت کنیم، میتوانیم مشکلاتمان را در شرایط تحریم حل کنیم اما در بلندمدت اینستکیس، تهاتر و ارزهای ملی کشورها، راههایی است که میتوان به جای دلار و یورو استفاده کرد.
جمشید عدالتیان نیز در این باره به ایلنا توضیح داد: حسابهای آفشور وجود خارجی ندارند و مجازی هستند، این حسابها در قبرس بسیار رایج هستند، در جزیره کیش خیلی شرکتها ثبت شده و آدرس خاصی دارند، اما حضور فیزیکی نداشته و فعال نیستند ولی در هر حال حتی اگر از این حساب هم پولی به مقصد ایران جابجا شود بسیار سخت و حتی غیرممکن است.
وی افزود: در حال حاضر بیش از 6 هزار میلیارد دلار پول سیاه در دنیا میچرخد ولی ارزش آن بسیار پایینتر است، در برخی کشورها یک دلار معادل 50 سنت عوض میشود و این خیلی گران است.
این عضو اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: باید راه حلهای قانونیتری را طی کرد، راه حل آفشور را برخی شرکتها طی کردهاند، اما راه حل قطعی نیست، بهتر است مسیر مشخص اینستکس را پیگیر شویم و از کانال رسمی جلو برویم.
وی یادآور شد: هر مسیر دیگری به غیر از کانال رسمی باعث ضرر و زیان بسیاری میشود و حتی میتواند باعث از بین رفتن پول شود، اسما یک شرکت تاسیس میشود و یک حساب هم باز میشود ولی باز هم سوال میشود این پول از کجا میآید و به کجا میرود.
عدالتیان گفت: در مناطق آزاد این حسابها موجود است ولی همین که آدرسی از ایران درج شود مسئله ساز میشود، پول میتواند در کشور ثالثی بماند اما باز هم فایدهای ندارد، ممکن است باز هم مجبور شوند به صورت نقدی پول را وارد کنند.
وی تاکید کرد: امیدواریم اینستکس و کانال اورال آسیا و روسیه راه اندازی شود. هر راه دیگری غیر از این مسیرها راه حل نیست و دور زدن موقت است.
آفشور در لغت به معنای فراساحلی یا هر چیزی که مربوط به فراساحل و دریا باشد است، ولی از لحاظ تجاری به مفهوم نقل مکان از محلی به محل دیگر جهت کم کردن هزینهها و افزایش سود است.
آفشور بانک نیز به عملیات بانکی اطلاق میشود که توسط یک بانک واقع در منطقه یا سرزمینی غیر از سرزمین اصلی که اغلب جزایر متعلق به دولت حاکم بر سرزمین اصلی به شمار میروند با اشخاص غیرمقیم و با پول خارجی و در مقیاس بزرگ انجام میشود.
هماکنون حدود ۵۷ کشور یا منطقه آفشور اقتصادی در جهان وجود دارد که از این میان میتوان چین، بحرین، برمودا، جزایر ویریجین، دومینیکا، هنگکنگ، ژاپن، ماکائو، پاناما، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، لوکزامبورگ، اروگوئه، سوییس و چند منطقه در آمریکا را نام برد.
حسابهای بانکی آفشور به حسابهای بانکیای گفته میشود که به هیچ عنوان به آنها هیچ مالیاتی تعلق نخواهد گرفت. با داشتن حساب بانکی آفشور میتوان نسبت به جابهجایی وجوه سنگین اقدام کرد.
به غیر از کشورهای امارات متحده عربی و هنگکنگ کشورهای شناخته شده زیادی نیستند که حسابهای آفشور در اختیار کاربران خود قرار میدهند. حسابهای بانکی آفشور مزایای بسیاری دارند که افتتاح حساب به ارزهای مختلف رایج، اینترنت بانکینگ قوی قابلیت صدور حوالههای بینالمللی، صدور دسته چکهای بینالمللی و صدور کارتهای ویزا و مسترکارت از جمله آن است.
در مجموع در مناطق آزاد تجاری تسهیلات ویژهای نسبت به سرزمین اصلی به سرمایهگذاران اعطا میشود که بهطور معمول شامل تخفیف مالیاتی، در اختیار دادن زمین و غیره میشود. اما با هدف جذب سرمایه مبادلات پولی و عملیات بانکی در این مناطق نیز از امتیازات خاصی برخوردارند که امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا به بانکهای خارجی ارایه میشود.
منبع: ایلنا