سوپاپ اطمینان بازار نفت از دست رفت
وی افزود: تنها کشوری که در دنیا طی دهه های گذشته ظرفیت مازاد داشت و هرگونه کمبودی را می توانست با ظرفیت مازاد خودجبران کند کشور عربستان بود.
خطیبی بیان داشت: همیشه عربستان 20 درصد زیر ظرفیت خود نفت تولید می کرد و این 20 درصد را برای مواقع ضروری نگه می داشت و در واقع نمی گذاشت کمبودی در بازار ایجاد شود و به عنوان سوپاپ اطمینان عمل می کرد اکنون این سوپاپ اطمینان خوددچار مشکل شده است.
وی گفت: واقع قضیه اینکه در اثرحمله پهپادی به قلب صنعت نفت عربستان 5,7 میلیون بشکه نفت این کشور از بازار خارج شده است.
نماینده اسبق ایران در اوپک افزود: ابتدا گفته می شود تاسیسات نفتی آسیب دیده عربستان در مدت چند روز بازسازی و دوباره به شرایط عادی بازمی گردد و این چند روز شد چند هفته و همینطور بر اساس آخرین خبرها گفته می شود بازسازی تاسیسات نفتی چند ماه طول می کشد بنابراین جبران چند ماه کاهش عرضه 5,7 میلیون بشکه در روز نه کشور تولید کننده ای نه ذخیره سازی ها می تواند جبران کند.
وی اظهارداشت: آمریکا اعلام کرده برای جبران این میزان نفت در بازار از ذخایر استراتژیک استفاده می کند.
خطیبی بیان داشت: ذخایر استراتژیکی که در اختیار دولت های کشورهای صنعتی قرار دارد فقط برای 30 روز مصرف آنان است و بیش از 30 روز را دولت ها ذخیره سازی نمی کنند.
وی گفت: اگر این قضیه بخواهد چند ماه به طول بینجامد 30 روز ذخیره سازی نمی تواند کاری را انجام دهد ضمن اینکه سطح این ذخیره سازی ها به هر میزان کاهش یابد قیمت های نفت نیز بالا می رود و بازار عکس العمل نشان خواهد داد.
این کارشناس ارشد حوزه نفت و انرژی افزود: اگر عربستان به عنوان نخستین سوپاپ اطمینان بازار نفت در نظر گرفته شود دومین سوپاپ ها همین ذخیره سازی هاست که به بازار اطمینان می دهد.
وی اظهارداشت: عربستان به این بلا دچار شده اگر بخواهند از ذخیره سازی ها هم استفاده کنند بازار نفت بدون سوپاپ اطمینان خواهد شد و قیمت ها به شدت عکس العمل نشان می دهند.
خطیبی گفت: تحلیل کلی اینکه حجم بالای 5,7 میلیون بشکه ای نفت در روز به هیچ وجه نه از طریق ذخیره سازی ها و نه ظرفیت مازاد برخی از کشورها قابل جبران است از اینرو این قضیه می تواند بازار را دچار مشکلات اساسی کندبه خصوص اینکه فصل زمستان در پیش است و در این فصل نیاز به مصرف نفت و فرآورده های نفتی بسیار بالا می رود.
وی افزود: برخی از پیش بینی ها حاکی از اینکه امکان دارد عربستان در روزهای آینده خود تبدیل به وارد کننده فرآورده های نفتی شود چون برخی از واحدهای پالایشگاهی این کشور نیز دچار صدمه شده است.
نماینده اسبق ایران در اوپک اظهارداشت: گفته می شود از زمان جنگ اعراب و اسرائیل که تحریم نفتی اتفاق افتاد کمبود 5,7 میلیون بشکه در روز از همان زمان تا به امروز بی سابقه بوده و می تواند بازار نفت را با مشکلات جدی مواجه کند.
وی گفت: ناامنی و ماجراجویی که آمریکایی ها و متحدان این کشور مثل عربستان در منطقه به راه انداخته اند دامن همه را گرفته است.
خطیبی افزود: بسیاری از مصرف کنندگان نفت که هیچ نقشی در این قضایا ندارند اکنون باید هزینه این جنگ افروزی ها را بپردازند.
وی اظهارداشت: توصیه هایی که در طول چهار سال جنگ یمن همواره از سوی ایران و برخی کشورهای دلسوز عنوان می شد که این درگیری ها را از طریق مذاکره حل و فصل کنند و جنگ نظامی را خاتمه دهند به نظر توصیه های درستی بوده که متاسفانه توجه نشد اکنون نه تنها خود بلکه بسیاری از کشورها را گرفتار کرده است.
این کارشناس ارشد حوزه نفت و انرژی یادآورشد: منطقه خلیج فارس منطقه حساسی است بنابراین ایجاد هرگونه تشنج و ناامنی می تواند این منطقه را تبدیل به یک بحران کندو این بحران دامن همه را خواهد گرفت.
منبع: تسنیم