/
۰۸ آبان ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۸

بورس انرژی از محدودیت‌های بازار نفت‎خام ایران اثر می‌پذیرد

نماینده شرکت ملی نفت ایران در بورس انرژی با تاکید بر استمرار عرضه نفت خام و میعانات گازی در رینگ بین‌الملل این بورس، به شرایط ویژه حاکم بر بازار نفت کشور اشاره کرد و گفت: از آنجا که عرضه در بورس انرژی به‌طور طبیعی از شرایط بازار اثر می‌پذیرد، بنابراین نمی‌توان نسبت به فروش نفت خام با استفاده از این ابزار، انتظاراتی غیرمعمول داشت.
کد خبر : ۲۲۵۹۷

نبض نفت - امیرحسین تبیانیان ، بر تداوم عرضه نفت خام و میعانات گازی در بورس انرژی تاکید کرد و در پاسخ به سوالی مبنی بر چرایی بروز وقفه‌ چندهفته‌ای در عرضه‌ توضیح داد: فرآیند عرضه نفت خام و میعانات گازی طبق قانون به‌طور مستمر ادامه دارد و وقفه اخیر نیز صرفا به دلیل متناسب‌سازی و روزآمد کردن فرآیند کار با شرایط بازار پدید آمده و به‌زودی اطلاعیه‌های عرضه‌های بعدی اعلام خواهد شد.

وی با بیان اینکه پیش از این نیز فرآیند عرضه در اردیبهشت ماه امسال و به منظور اعمال اصلاحیه‌هایی در اطلاعیه عرضه با وقفه کوتاهی همراه شد، ادامه داد: این به‌روزرسانی اقدامی معمول است و شرکت ملی نفت ایران مطابق تعهدات قانونی خود، عرضه نفت خام و میعانات گازی را در بورس انرژی با جدیت دنبال می‌کند.

تبیانیان گفت: اعمال این ملاحظات در شرایط عرضه، نیازمند اخذ برخی مجوزها و متعاقبا هماهنگی مجدد با سازمان بورس است و شرکت ملی نفت ایران با در نظر گرفتن الزام‌های قانونی، در صورت ضرورت، عرضه‌ها را حتی پیش از نهایی شدن اعمال ملاحظات از سر می‌گیرد.

به گزارش شانا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز ۲۸ بهمن ماه سال گذشته و در جریان بررسی جزئیات بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۹۸، با بند الحاقی تبصره یک این لایحه موافقت کردند که بر مبنای آن، وزارت نفت مکلف شد ماهانه حداقل ۲ میلیون بشکه نفت خام سبک، ۲ میلیون بشکه نفت خام سنگین و ۲ میلیون بشکه میعانات گازی پارس‌جنوبی را به‌صورت منظم و مستمر با امکان تسویه ۱۰۰ درصد ریالی یا ارزی در رینگ بین‌الملل (صادراتی) بورس انرژی در چارچوب قوانین و مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار عرضه و گزارش عملکرد این بند را هر سه ماه یک بار به کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ارائه کند.

در همین راستا، اردیبهشت‌ماه امسال، شیوه‌نامه نحوه عرضه نفت‌خام و میعانات گازی در بورس انرژی از سوی وزیر نفت ابلاغ شد؛ شیوه‌نامه‌ای که زنگنه، هدف از تدوین آن را ایجاد شفافیت پولی در عرضه عنوان کرده است.

به گفته وزیر نفت، تا پیش از ابلاغ شیوه‌نامه، عرضه نفت و میعانات گازی در بورس انرژی تنها با اجازه شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه صورت می‌گرفت، اما با توجه به اینکه فروش نفت و میعانات گازی در بورس انرژی در قانون سال ۹۸ ذکر شده، این شیوه‌نامه با در نظر گرفتن همه فعل و انفعال‌های فروش توسط وزارت نفت تدوین و در آن، به مباحثی همچون نحوه قیمت‌گذاری و نحوه تعدیل قیمت‌ها اشاره شده است.

اثرپذیری بورس انرژی از محدودیت‌های بازار نفت خام کشور

تبیانیان در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر چرایی استقبال نکردن از نفت خام و میعانات گازی عرضه‌شده در رینگ بین‌الملل بورس انرژی با وجود تخفیف‌ها و تسهیلاتی که نفت در این حوزه در نظر گرفته است، گفت: از آنجا که عرضه نفت خام در بورس انرژی به‌طور طبیعی از شرایط بازار اثر می‌پذیرد، نمی‌توان نسبت به فروش نفت خام با استفاده از این ابزار، انتظاراتی غیرمعمول داشت.

وی با بیان اینکه در حال حاضر بازار نفت خام ایران با محدودیت‌هایی مواجه است و این محدودیت‌ها فارغ از نوع ابزار یا روش‌های عرضه، فروش نفت خام را با تنگناهایی مواجه کرده، یادآور شد: شرکت ملی نفت ایران همه توان خود را به کار گرفته است تا در چارچوب قوانین و مقررات، شرایط را برای استقبال حداکثری خریداران فراهم کند، اما در این میان نباید اثرپذیری از شرایط خاص حاکم بر بازار نفت کشور را نادیده گرفت.

بر اساس این گزارش، ارزیابی نکردن صلاحیت خریداران، قائل نشدن محدودیت برای مقاصد صادراتی (به جز رژیم صهیونیستی)، کاهش نرخ پیش‌پرداخت از ۱۰ درصد ارزش سفارش به ۶ درصد، افزایش مدت زمان تسویه پس از تاریخ بارگیری محموله از ۵۰ روز به ۶۰ روز و تعیین قیمت پایه مبتنی بر ارزان‌ترین نرخ نفت صادراتی ایران (نفت صادراتی به مقصد مدیترانه)، از جمله تسهیلاتی است که با هدف افزایش استقبال از فروش نفت خام در بورس انرژی از سوی شرکت ملی نفت ایران مدنظر قرار گرفته و در اطلاعیه‌های عرضه گنجانده شده است.

به گفته تبیانیان، تاکنون از مجموع ۳۴ عرضه نفت خام و میعانات گازی شرکت ملی نفت ایران در رینگ بین‌الملل بورس انرژی، یک میلیون و ۱۵ هزار بشکه نفت خام سبک و ۷۰ هزار بشکه نفت خام سنگین معامله شده و عرضه‌های میعانات گازی تا کنون به معامله‌ای نینجامیده است.


 منبع: شانا


مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر