توسعه بزرگترین میدان گازی جهان در ایران با وجود تحریم ها
وسعت حوزه گازی میدان پارس جنوبی 9700 کیلومتر مربع است و سهم ایران از این میدان مشترک با قطر به 3700 کیلومتر مربع می رسد. این بخش 14.2 تریلیون متر مکعب ذخایر گازی دارد که معادل 8 درصد کل ذخایر جهان و حدود 40 درصد از 33.8 تریلیون متر مکعب ذخایر گازی ایران است. این میدان گازی حداقل دو دهه است 60 درصد تولید گاز ایران را تشکیل می دهد و برای هدف ایران در تبدیل شدن به یکی از بازیگران جهانی بازار گاز طبیعی مایع بسیار حیاتی است. با توجه به اهمیت جهانی این ذخایر، میدان گازی پارس جنوبی همواره مورد نزاع اعضای ناتو و روسیه بوده است چون هر دو طرف تمایل دارند بهترین شرکت های خود را در یک یا چند فاز از این میدان گازی مستقر کنند.
با خروج شرکت بزرگ نفت و گاز توتال فرانسه از فاز 11 این میدان گازی به خاطر تحریم های جدید آمریکا،روسیه نقش تعیین کننده در منطقه دارد و چین هم فعالیت خود را افزایش داده است ولی فعالیت آنها تنها محدود به مشارکت به عنوان پیمانکار عملیات ها است.
با کمک پول، تجهیزات، فناوری و تخصص روسیه و چین، ظرفیت تولید گاز طبیعی پارس جنوبی تا بیستم مارس بیش از 750 میلیون متر مکعب بود و به این ترتیب کل تولید گاز طبیعی ایران به یک میلیارد متر مکعب در روز رسید. بیژن زنگنه وزیر نفت ایران اعلام کرد اولین مرحله توسعه دریایی فاز 11 این مجموعه به رهبری شرکت پتروپارس ایران طی چند هفته آینده آغاز میشود و قرار است تولید این فاز به پالایشگاه های عسلویه و کنگان در استان بوشهر فرستاده شود.
طبق برنامه های پتروپارس، فاز 11 قرار است طی دو مرحله متوالی توسعه یابد و هر مرحله شامل 154 با هدف تولید 56 متر مکعب در روز گاز طبیعی به علاوه 75 هزار بشکه در روز میعانات گازی و سایر محصولات فرعی است.
در همین حین، پالایشگاه بندرعباس که پرچمدار بخش با اهمیت بنزین در ایران است، توسط میعانات گازی تولید شده در پارس جنوبی تغذیه شده و حالا پس از کند شدن تولید به خاطر شیوع ویروس کرونا، دوباره به حداکثر ظرفیت خود بازگشته است.