/
۱۹ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۵

رانت اطلاعاتی باشگاه نفت و نیرو از اقدامات محرمانه وزارت نفت

قائم مقام اسبق شرکت پالایش و پخش گفت: اعطای رانت اطلاعاتی از اقدامات محرمانه وزارت نفت به باشگاه نفت و نیرو که شخصیت مستقل حقوقی داشته و اعضای آن بازنشسته‌های وزارت نفت هستند غیرقانونی است که باعث ایجاد کلونی‌هایی غیرشفاف می‌شود.
کد خبر : ۲۹۱۸۲

نبض نفت - جلیل سالاری قائم مقام اسبق شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با اشاره به فلسفه ایجاد باشگاه اندیشه‌ورزان نفت و نیرو ایرانیان گفت: باشگاه نفت و نیرو با روی کارآمدن بیژن زنگنه در وزارت نفت در سال 92 تشکیل شد. طبق اساسنامه این باشگاه، این مجموعه شخصیت مستقل حقوقی و غیرتجاری دارد. ساختار این باشگاه بدین صورت است که دارای هیئت امنا و شورای عالی است. همچنین اعضای این مجموعه شامل اعضای پیوسته و افتخاری هستند.

وی در ادامه توضیح داد: طبق اساسنامه، اعضای پیوسته این باشگاه، 12 تا 16 عضو شورای عالی را انتخاب می‌کنند و اعضای شورای عالی نیز 3 تا 7 عضو هیئت امنا را انتخاب می‌کنند. کارکرد باشگاه نفت و نیرو با شخصیت مستقل حقوقی ارائه خدمات مشاوره‌ای، انجام کارهای پژوهشی و تولید مجلات و محتواهای تخصصی است.

*رانت اطلاعاتی باشگاه نفت و نیرو از اقدامات محرمانه وزارت نفت

سالاری اظهار داشت: بررسی‌ها نشان میدهد که اعضای هیئت امنا و شورای عالی این مجموعه همه از مدیران سابق وزارت نفت هستند که در حال حاضر کار تجاری می‌کنند. این باشگاه مجمع عمومی دارد که به صورت ماهیانه جلساتی را برگزار می‌کند که سخنرانان این مجمع همه مدیران نفتی و معاونین فعلی وزیر نفت و حتی خود وزیر نفت هستند که در جلسات مجمع به ارائه گزارش می‌پردازند.

قائم مقام اسبق شرکت ملی پالایش و پخش گفت: یعنی مثلا معاونین فعلی وزارت نفت در جلسات مجمع عمومی این باشگاه برنامه‌های وزارت نفت را در حوزه‌های اقتصادی مقاومتی، جهش تولید، تغییر ساختار قراردادهای نفتی، برنامه‌های مربوط به اکتشاف و حوزه بالادستی صنعت نفت و سایر موضوعات مهم مطرح می‌کنند و این قضیه یک رانت اطلاعاتی برای اعضای باشگاه نفت و نیرو ایجاد می‌کند؛ باشگاهی که دارای شخصیت مستقل حقوقی است و اصلا جایگاهی برای ارائه اطلاعات به این مجموعه وجود ندارد.

وی گفت: در آخرین جلسه مجمع عمومی باشگاه نفت و نیرو که ماه گذشته برگزار شد؛ وزیر نفت به صورت ویدیو کنفرانس اعضای این باشگاه را در جریان پروژه‌ها و برنامه‌هایی از وزارت نفت قرار داد که برخی از آنها حتی مجوز شورای اقتصاد را هم ندارند و تصویب نشده‌اند.

سالاری افزود: نکته جالب اینکه گزارش ارائه شده به این مجموعه دقیقا همان گزارش ارسال شده به سازمان برنامه و بودجه توسط وزارت نفت بوده است. مگر این باشگاه با شخصیت مستقل حقوقی چه تفاوتی با سایر اندیشکده‌ها دارد که باید از این رانت اطلاعاتی استفاده کند؟ آیا این باشگاه شانی همچون مرکز پژوهش‌های مجلس را دارد که در این سطح از اسرار اطلاعاتی وزارت نفت و سایر مجموعه‌ها مطلع است؟

* لزوم ورود نهادهای نظارتی به پرونده کلونی‌های نفتی

قائم مقام اسبق شرکت ملی پالایش و پخش تاکید کرد: توزیع رانت اطلاعاتی از پروژه‌ها و برنامه‌های وزارت نفت درحالی انجام می‌شود که در حال حاضر بسیاری از اعضای این وزارتخانه به ابتدایی‌ترین اطلاعات درباره اقدامات وزارت نفت دسترسی ندارند. نکته جالب اینکه اعضای این باشگاه نیز همه غربال شده هستند و اطلاعاتی در اختیار آنها قرار می‌گیرد که بعضا مهر محرمانه بر روی آنها خورده است.

وی همچنین اظهار داشت: باشگاه نفت و نیرو تبدیل به پاتوق و کلونی شده است که به واسطه رانت اطلاعاتی که به صورت غیرقانونی به اعضای این مجموعه داده می‌شود می‌توانند ارتباطاتی ایجاد کرده و در بدنه مجموعه وزارت نفت و در صنعت نفت نفوذ کرده و تاثیرگذار شوند.

سالاری افزود: توجه کنید که ایجاد و وجود این باشگاه از لحاظ حقوقی مشکل ندارند و هر فرد دارای صلاحیتی می‌تواند اقدام به تاسیس پژوهشکده کرده و از این طریق در حوزه سیاست‌گذاری ایفای نقش کند. وزارت نفت هم اگر می‌خواهد از ظرفیت و توانمندی مجموعه‌های کارشناسی استفاده کند می‌تواند با آنها قرارداد منعقد کرده و در پروژه‌های تعریف شده اطلاعات را ارائه کرده و پروژه را تحویل بگیرد.

قائم مقام اسبق شرکت ملی پالایش و پخش گفت: اما ارتباط فعلی بین وزارت نفت و باشگاه نفت و نیرو هم اکنون بدین صورت نیست، بلکه وزیر نفت صرفا اطلاعاتی را در فضای رانتی در اختیار اعضای این باشگاه قرار می‌دهد. مگر باشگاه نفت و نیرو اتاق فکر وزارت نفت است؟ آن هم زمانی که مرکز مطالعات انرژی در وزارت نفت وجود دارد که می‌توان کارهای پژوهشی را به این مجموعه سپرد.

وی در پایان گفت: به نظرم اعطای این رانت اطلاعاتی درباره یک وزارتخانه دولتی به مجموعه‌ای که شخصیت حقوقی مستقل دارد و از طرفی اعضای آن به صورت قبیله‌ای فیلتر و انتخاب می‌شوند و از طرفی این اعضا از بازنشستگان وزارت نفت هستند که هم ‌اکنون نیز کار تجاری می‌کنند، یک اقدام غیرقانونی است که لازم است نهادهای نظارتی به آن ورود کنند و مانع از ایجاد کلونی‌های غیرقانونی در فضاهای غیرشفاف و خارج از مجموعه وزارت نفت شود.

منبع: فارس

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر