مخالفت ایران با پیشنهاد مبادله نفت در برابر غلات آمریکا به دلیل بی اعتمادی به واشنگتن
این پیشنهاد توسط شینزو آبه نخست وزیر ژاپن ارائه شد. وی اولین نخست وزیر ژاپن بود که بعد از 41 سال در ژوئن 2019 به ایران آمد. این قرارداد که میلیاردها دلار ارزش داشت در ابتدا با عکس العمل مثبت تهران و واشنگتن مواجه شد.
این معامله یک شرایط برد-برد به نظر می رسید: ایران به مواد غذایی و بازار برای نفت تحریم شده خود نیاز داشت. از طرف دیگر آمریکا هم به بازارهای جدیدی برای غلات و دانه های سویای خود احتیاج داشت چون جنگ تجاری با چین تأثیر منفی بر فروش آن گذاشته بود.
طبیعت پایاپای این قرارداد تحریم های آمریکا علیه ایران را دور می زد، ولی برداشته شدن این تحریمها جزو گزینههای آمریکا نبود که باعث شد ایران در آخر با این قرارداد مخالفت کند. ایران پیش شرط عقد این قرارداد را برداشته شدن تحریمها می دانست. تهران به دلایلی کاملاً واضح به آمریکا اعتماد نداشت و تأکید کرد قبل از اینکه تهران قرارداد را قبول کند، اول واشنگتن باید متعهد شود.
تحریم های آمریکا با هدف از بین بردن اصلی ترین منبع درآمد خارجی ایران، صادرات نفت این کشور را مختل کرده ولی ایران هنوز هم نفت صادر می کند و میزان این نفت صادر شده بیشتر از ارقام رسمی است.
طبق اطلاعات سایت تانکرترکرز دات کام، ایران از ماه اوت 600 هزار بشکه در روز از طریق انتقال کشتی به کشتی نفت صادر کرده و تحریم های آمریکا را دور زده است. این رقم بسیار بیشتر از 227 هزار بشکه در روزی است که در گزارش کنگره آمریکا آمده است.
طبق اطلاعات بانک مرکزی ایران، درآمد صادرات نفت، گاز، میعانات گازی و محصولات نفتی این کشور در سال 1398 برابر با 29 میلیارد دلار بوده است.