«ره صد ساله» در تاریخ ماندگار است
«ره صد ساله» تبلیغاتی نیست
معین کریم الدینی کارگردان «ره صد ساله» در مراسم رونمایی از این مستند با قدردانی از حمایت های مدیرعامل بانک ملی ایران در ساخت آن، گفت: وقتی چند ماهی از آغاز ساخت این فیلم گذشت، ما متوجه شدیم که بانک ملی ایران فقط یک نهاد مالی نبوده است، بلکه نهادی تاثیرگذار در مسیر پیشرفت کشور بوده است.
وی با اشاره به بخش هایی از تاریخ فعالیت بانک ملی ایران، تاکید کرد که تفکر «تاریخ ساز بودن بانک» در جای جای این مستند جریان دارد، به طوری که نمی توان فرهنگ، اجتماع، سیاست و اقتصاد کشور در همه دوره تاریخی روایت شده را از فعالیت های بانک ملی ایران جدا دانست.
کریم الدینی بانک ملی ایران را «از» مردم ایران و «برای» مردم ایران دانست و تاکید کرد که تاریخ نشان می دهد اگر بانک ملی ایران نبود، بسیاری از زیرساخت های کشور وجود نداشت.
او این مستند را به دور از پروپاگاندا و تبلیغات دانست و با بیان این که «ره صد ساله» یک روایت صادقانه بدون بزرگنمایی است، گفت: بانک ملی ایران از دوران تولد تا بلوغ و شکوفایی در این مستند با فشردگی روایت شده است، گرچه می توان آن را بیش از این نیز بسط و توسعه داد.
«ره صد ساله» روایت تاریخ کشور بود
دکتر محمد رضا سعید آبادی معاون بین المللی کرسی یونسکو اینترنشنال نیز در این مراسم با قدردانی از سازندگان «ره صد ساله»، آن را راوی تاریخ کشور و سپس بانک ملی ایران دانست و گفت: بانک ملی ایران بخش مهمی از حافظه ملی این سرزمین است.
وی با بیان این که یونسکو بخشی با عنوان حافظه جهانی دارد که مستندات و اتفاقات قابل مستندسازی جهان را در خود جای داده است، اظهار کرد: اقدام بانک ملی ایران در ساخت این مستند، در همین راستا بود و می توان آن را بیشتر نیز توسعه داد.
او ادامه داد: تاریخ بانک ملی ایران، تاریخ احساسات، موفقیت ها، ناکامی ها، انقلاب و کودتاهاست، بنابراین ما باید تاریخ بانک را روایت کنیم تا حافظه ملی کشور در این زمینه تقویت شود.
سعیدآبادی تاثیر بانک ملی ایران در علم، معماری، فرهنگ و توسعه اجتماعی کشور را بسیار زیاد خواند و اظهار کرد: بانک ملی ایران به درستی بخشی از تاریخ کشور را در مستند «ره صد ساله» روایت کرده است و امیدواریم این روند که به نوعی در قالب مسئولیت اجتماعی این نهاد بزرگ کشور بوده است، ادامه یابد.
«ره صد ساله» خوش ساخت بود
محمد مقدم مستند ساز نیز در این برنامه با قدردانی از بانک ملی ایران برای ساخت این مستند، تاکید کرد که مطالب روایت شده در فیلم بسیار سنجیده انتخاب شده بود و باعث سردرگمی یا خستگی بیننده نمی شد، از این رو می توان آن را در ردیف مستندهای خوش ساخت دانست.
وی با اشاره به این که چنین مستندهایی می توانند حافظه جمعی مردم کشور را شکل دهند، «ره صد ساله» را یک ظرفیت جدید برای تاریخ کشور خواند و ادامه داد: جمع آوری انبوهی از عکس ها و تصاویر پراکنده در قالب یک فیلم منسجم با ساختاری کلاسیک، آن را به اثری ماندگار در سینمای مستند کشور تبدیل کرده است.
او «ره صد ساله» را یادآور خاطرات شیرین کودکی قشر میانسال جامعه از رفت و آمد به شعب بانک ملی ایران دانست و تاکید کرد: همه ما از کارکنان بانک ملی ایران شخصیت های سخت کوش، منضبط و قابل احترام را به یاد داریم و این مستند به خوبی توانسته بود تصاویر مرتبط با این موضوع را به نمایش در بیاورد.
«ره صد ساله» مستندی قابل تقدیر است
علی اعلایی منتقد سینما نیز در این مراسم با بیان این که «ره صد ساله» یک مستند داستانی است، گفت: بانک ملی ایران یک شخصیت قابل احترام است که می توان مانند شخصیت های بزرگ کشورمان از آن فیلم ساخت و تاریخ و فعالیت های آن را روایت کرد.
وی با قدردانی از بانک ملی ایران و عوامل ساخت مستند «ره صد ساله» برای انجام این اقدام با ارزش، این اثر را مبتنی بر تحقیقات وسیع دانست که نه تنها تاریخ بانک را روایت کرده است، بلکه فرهنگ و اجتماع یک قرن اخیر را نیز به نمایش درآورده است.
به گفته او تاریخ کشور و بانک ملی ایران بسیار گسترده و طولانی است، اما این مستند توانسته است در مدت یک ساعت، یک دوره تاریخی وسیع را به صورت فشرده به نمایش درآورد.
اعلایی استفاده همزمان از محاورات، تاریخ شفاهی و نیز به تصویر درآوردن تاریخچه مکانی و زمانی را در این مستند بسیار قابل تقدیر دانست و خاطرنشان کرد: برخی تصاویر موجود در این مستند بسیار بدیع بود و همزمانی آنها با صدا و موسیقی بسیار دلنشین، یک مستند قابل تقدیر را ساخته بود.
گفتنی است در حاشیه نمایش این مستند ضمن تقدیر از عوامل ساخت آن، کتاب گنجینه موزه بانک ملی ایران که حاوی عکس ها و تاریخچه ای از این موزه است نیز رونمایی شد.