فاز ۱۱ پارس جنوبی با حضور رئیسجمهوری به بهرهبرداری رسمی رسید
به گزارش نبض نفت به نقل از روابط عمومی وزارت نفت، آیین رسمی عملیات برداشت گاز از فاز ۱۱ پارسجنوبی صبح روز دوشنبه (ششم شهریور ماه) با حضور سید ابراهیم رئیسی از روی سکوی این فاز آغاز شد.
رئیسجمهوری در بدو ورود به شهرستان عسلویه با عزیمت به محل فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی بهعنوان بزرگترین میدان گازی مشترک جهان، از سکو و تأسیسات تولید گاز جنوبیترین و یکی از مهمترین فازهای بخش ایرانی این میدان بازدید و دستور آغاز رسمی برداشت گاز از آخرین فاز پارس جنوبی را صادر کرد.
رئیسی در جریان این حضور ضمن بازدید از بخشهای مختلف، با کارگران و مهندسان حاضر در این سکو که در شرایط سخت دریایی به شکل شبانهروزی در این میدان فعالیت میکنند نیز به گفتوگو پرداخت.
فاز ۱۱، جنوبیترین و مرزیترین فاز میدان گازی پارس جنوبی بهشمار میرود و از این لحاظ مهمترین فاز این میدان است، زیرا در صورت برداشت نشدن از آن، گاز به بخشهای جنوبی مهاجرت خواهد کرد.
طی ۲۰ سال گذشته عملیات راهاندازی این فاز بارها به شرکتهای خارجی واگذار شد، اما این شرکتها به بهانه تحریم هر بار عملیات احداث و راهاندازی را ناتمام رها کردند، تا اینکه در سال ۱۴۰۰ با روی کار آمدن دولت سیزدهم، این طرح بهعنوان یکی از طرحهای نیمهتمام دارای اولویت مورد توجه قرار گرفت و با واگذاری آن به شرکتهای داخلی و با اتکا به توانمندیهای متخصصان کشور پس از ۲۰ سال وقفه در مدت دو سال با تلاش جهادی و شبانهروزی، امروز افتتاح و عملیات تولید گاز در آن آغاز خواهد شد.
با بهرهبرداری کامل از این فاز روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب به تولید گاز و میعانات گازی کشور افزوده میشود که درآمدی ۵ میلیارد دلاری را در سال نصیب کشور خواهد کرد و تولید ناخالص داخلی را حدود یک درصد افزایش خواهد داد.
متخصصان توانمند صنعت نفت کشور برای تسریع در راهاندازی این سکو و احصای منابع ملی کشور در این میدان مشترک، به جای ساخت سکوی جدید، سکوی فاز ۱۲ را که با افت فشار روبهرو شده بود، به این فاز منتقل کردند که عملیات انتقال این سازه ۳ هزار و ۲۰۰ تنی در شرایط ناآرام و متلاطم دریا، یکی از عملیاتهای کمنظیر مهندسی و فنی در سطح جهان است که پیش از این تنها دو بار آن هم ازسوی بزرگترین شرکتهای نفتی مطرح دنیا نسبت به سکوهای نفتی انجام شده بود و نه سکوی گازی.
متخصصان سرافراز صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران بدون خرد کردن و قطعهقطعه کردن این سازه عظیم، در شرایط تحریمی همهجانبه، با اجرای این عملیات تولید گاز در این فاز را سه سال زودتر عملیاتی کردند که اقدامی شایسته تحسین است.
رئیسجمهوری: آغاز تولید گاز در فاز ۱۱ پارس جنوبی اقدامی بزرگ و ماندگار در صنعت نفت کشور است
سیدابراهیم رئیسی در آیین آغاز رسمی برداشت گاز از فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی در عسلویه، راهاندازی این فاز را اقدامی بزرگ و ماندگار در حوزه صنایع نفت و گاز کشور دانست و اظهار کرد: اجرای این طرح از سوی متخصصان توانمند داخلی در حالی صورت گرفت که شرکتهای خارجی طرف قرارداد برای اجرای آن به بهانه تحریم تعهدهای خود را رها کرده بودند و کشور تحت شدیدترین تحریمها قرار داشت.
وی انتقال سکوی گازی از فاز ۱۲ میدان عظیم پارس جنوبی به این میدان و راهاندازی این طرح سه سال زودتر از زمان لازم برای اجرای آن را از دیگر ویژگیهای این پروژه برشمرد و افزود: در اجرای این طرح همچنین صرفهجوییهای مالی قابلتوجهی هم حاصل شده است.
رئیسجمهوری اجرای این طرح را یک عملیات فنی پیچیده و به نوعی منحصربهفرد و درآمدزا برای کشور برشمرد و تصریح کرد: با راهاندازی این فاز بخش قابلتوجهی از حق کشورمان از میدانهای مشترک احصا خواهد شد، از این رو جا دارد از زحمات همه کارکنان و تلاشگران صنعت نفت در این بخش و صبوری خانوادههای آنها صمیمانه قدردانی کنم.
رئیسی با اشاره اینکه تولید روزانه ۷ میلیون مترمکعبی این فاز تا بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب افزایش خواهد یافت، گفت: امروز اقدامها و طرحهای حوزه نفت و گاز و بهطور کلی انرژی در کشور با انگیزه بالایی دنبال میشود.
وی ادامه داد: امروز باید افتخار کنیم که نهتنها دیگر صنعت نفت کشور وابسته به حضور و اقدامهای مستشاران خارجی نیست، بلکه توانمندیهای فنی و مهندسی متخصصان صنعت نفت کشور به سطحی رسیده که جمهوری اسلامی بهعنوان کشوری توانمند و فناور به دیگر کشورها و بهویژه کشورهای تحت تحریمهای ظالمانه نظام سلطه نیز خدمات فنی و مهندسی ارائه میکند.
رئیسجمهوری در ادامه توانمندی متخصصان ایرانی در ساخت و تکمیل پروژههای عظیم صنعتی را از دیگر مؤلفههای قدرت جمهوری اسلامی در کنار اقتدار دفاعی نیروهای مسلح دانست و افزود: امروز توانمندی متخصصان کشورمان با قدرتافزایی در اقتصاد و در بخش انرژی موجب شده ما در بهرهمندی از میدانهای مشترک عقب نمانیم و حق ملت را از این منابع احصا کنیم.
رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود به برخی مسائل و مشکلات مردم منطقه عسلویه، دیر، جم و کنگان از جمله آب شرب، کالاهای وارداتی لنجداران، آلایندگی گازهای همراه نفت و کمبود مراکز درمانی اشاره و تصریح کرد: درباره مسئله آب شرب، استاندار بوشهر مسئله را بهصورت جدی و تا رفع کامل آن دنبال خواهد کرد، کالاهای وارداتی لنجداران با قید کالاهای مورد نیاز کشور در فهرست وزارت صنعت، معدن و تجارت محسوب خواهد شد، موضوع جمعآوری گازهای مشعل از ابتدای آغاز بهکار دولت در دستور کار بوده و امروز ۵۰۰ شرکت دانشبنیان طرف قرارداد شرکت نفت، مهار و تبدیل گازهای مشعل به گاز قابل استفاده برای مردم را اجرا میکنند. طبق برنامهریزیهای انجامشده تا دو سال آینده گازهای مشعل بهطور کامل مهار خواهد شد.
وی اظهار کرد: درباره کمبود مراکز درمانی در این منطقه نیز از سوی وزارت نفت ۶.۵ همت در قالب مسئولیتهای اجتماعی برای توسعهیافتگی بوشهر و رفع نیازهای این منطقه تخصیص یافته که از این اعتبارات برای احداث مراکز درمانی مورد نیاز استفاده خواهد شد.
رئیسجمهوری در ادامه جذب نیروی بومی و بومیگزینی را از اولویتهای دولت در سراسر کشور اعلام کرد و خطاب به استانداران، وزیران و مدیران دولتی گفت: اگر نیروی توانمند و کارآمدی در منطقه باشد که بتواند گرهای از مشکلات باز کند حتماً باید در اولویت جذب قرار گیرد.
رئیسی رفع کمبودها و زدودن محرومیت از چهره این منطقه را نیازمند کار جهادی و شبانهروزی دانست و با بیان اینکه در طول سالهای پس از انقلاب کارهای بسیاری در استان بوشهر صورت گرفته است و باید با تلاش مضاعف استمرار یابد، افزود: نیاز امروز کشور کار جهادی است. امروز روزگار جنگ ارادهها است، خواست دشمن توقف پیشرفت، تولید و رشد اقتصادی ایران است و اراده ملت ما مهار تورم، افزایش تولید و رشد اقتصادی است که در دو سال گذشته توفیقهای خوبی بهدست آمده و از رشد اقتصادی صفر درصد به رشد اقتصادی ۴ درصدی رسیدهایم و آینده را نیز بسیار روشنتر میبینیم.
وی تکمیل و بهرهبرداری فاز ۱۱ پارس جنوبی به دست متخصصان ایرانی را نشانه تمایز گفتمان این دولت با دوره گذشته که حل مشکلات کشور را به اخم و لبخند بیگانگان گره زده بود، دانست و تصریح کرد: ما برخلاف دوره گذشته که نگاهشان به دستان بیگانگان بود با تکیه بر باور عمیق «ما میتوانیم»، نگاه به دستان توانمند متخصصان داخلی و ظرفیتهای موجود در کشور، مشکلات را حل خواهیم کرد، این شعار نیست، بلکه یک حقیقت انکارناپذیر است و امروز در دیدار با سران کشورهای مختلف، ایران را کشوری توانمند میشناسند.
رئیسجمهوری با تأکید بر اینکه توانمندی ساخت این پروژههای بزرگ در کنار حضور مردم در عرصههای مختلف برای کشور خلق قدرت کرده است، گفت: این قدرتافزایی مرهون خون مطهر شهدا، کار و تلاش مجاهدانه متخصصان ایرانی، حضور پرشور مردم در صحنه و نیروهای مسلح جان بر کف است که باید به خاطر این نعمت بزرگ شکرگزار خدای متعال بود.
رئیسی وحدت و انسجام موجود در میان اقوام و مذاهب در استان بوشهر را از دیگر نعمتهای بزرگ الهی در این منطقه و در کشور دانست و افزود: دشمنان تلاش کردند با ایجاد گروهکهای تروریستی، به راه انداختن جنگ و خونریزی در کشورهای اسلامی، توهین به مقدسات و آیات نورانی قرآن کریم، عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی و بهرهگیری از امپراتوری رسانه در میان ملتها اختلافافکنی کنند، اما در این توطئه نیز با شکست روبهرو شدند.
وی اظهار کرد: امروز هرکس با اقدام، قلم و تلاش خود به ایجاد انسجام و وحدت در کشور کمک کند در جهت راهبرد نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران حرکت کرده و هر کس بخواهد یا نخواهد، بداند یا نداند، موجب اختلافافکنی در کشور شود در جهت راهبرد دشمن حرکت کرده است.
وزیر نفت: نگهداشت تولید و فشارافزایی اقدام مهم دولت سیزدهم برای پارس جنوبی است
جواد اوجی در آیین آغاز رسمی برداشت گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی با حضور سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری در عسلویه با اشاره به اینکه این دومین بار در ۶ ماه گذشته است که رئیسجمهوری برای بهرهبرداری از طرحهای صنعت نفت به استان بوشهر میآید، افزود: اسفندماه پارسال، آیتالله رئیسی برای افتتاح پالایشگاه طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی به عسلویه آمد که با بهرهبرداری از این پالایشگاه روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب به ظرفیت فرآورش گاز کشور اضافه شد.
وی ادامه داد: در همان مراسم تأکید شد فاز ۱۱ پارس جنوبی در این دولت به بهرهبرداری برسد، زیرا رئیسجمهوری بر توسعه میدانهای مشترک بهویژه تکمیل فازهای پارس جنوبی تأکید بسیار دارند.
وزیر نفت تأکید کرد: امروز این توفیق حاصل شد و فاز ۱۱ پارس جنوبی به بهرهبرداری رسمی رسید و این در حالی است که شرکتهای خارجی مانند توتال، شل و سیانپیسیآی (شاخه بینالمللی شرکت ملی نفت چین) برای توسعه این فاز ۲۰ سال هیچ اقدام عملی نکردند.
اوجی با بیان اینکه این پروژه طی ۲۰ ماه گذشته با تلاش شرکتهای ملی نفت ایران، نفت و گاز پارس، پتروپارس، مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی و... با پشتیبانی دولت به بهرهبرداری رسید، گفت: ارزش قرارداد توتال در فاز ۱۱ حدود ۴.۸ میلیارد دلار بود که این شرکت بهدلیل تحریمها در سال ۹۷ از توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی خارج شد اما کار در دولت سیزدهم متوقف نماند و با این باور ما امروز شاهد بهرهبرداری از این پروژه هستیم.
وی با اشاره به اینکه در هفته دولت قرار داریم و همه دستگاهها و وزارتخانههای کشور پروژههای خوبی آماده افتتاح دارند، افزود: اما بهدلیل اهمیت موضوع، مشترک بودن میدان پارس جنوبی و کار بیسابقه و بینظیر در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، رئیسجمهوری برای افتتاح و بهرهبرداری رسمی در عسلویه حاضر شدند و عملیات بهرهبرداری و تولید گاز از فاز ۱۱ را آغاز کردیم.
وزیر نفت با تأکید بر لزوم رعایت اصول ایمنی و امنیتی برای حضور رئیسجمهوری در فاز ۱۱ پارس جنوبی ادامه داد: برنامهریزی برای توقف تولید انجام شد اما آیتالله رئیسی اجازه حتی یک لحظه توقف تولید گاز را ندادند.
روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز از فاز ۱۱ با تکمیل همه چاهها
اوجی تصریح کرد: با تکمیل چاههای فاز ۱۱، روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی برداشت خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه از آغاز دولت سیزدهم و با توجه به تکالیف به وزارت نفت، تکمیل پروژههای نیمهکاره در دستور کار قرار گرفت، گفت: در سال ۱۴۰۱، ۳۴ پروژه نیمهکاره به ارزش ۱۲ میلیارد دلار به بهرهبرداری رسید.
وزیر نفت افزود: در سال ۱۴۰۲ نیز ۶۷ پروژه در بالادست و پاییندست صنعت نفت با اولویت افزایش تولید و تکمیل پروژههای نیمهکاره به ارزش ۱۵ میلیارد دلار به بهرهبرداری میرسد تا امروز از این ۶۷ پروژه، ۲۵ پروژه به ارزش ۷.۵ میلیارد دلار به بهرهبرداری رسیده است.
۱۰ اقدام مهم دولت سیزدهم در پارس جنوبی
اوجی با تأکید بر اینکه در پارس جنوبی در دولت سیزدهم ۱۰ اقدام مهم انجام شد، ادامه داد: از آن جمله میتوان به افتتاح و بهرهبرداری فاز ۱۱ پارس جنوبی، راهاندازی واحدهای شیرینسازی میعانات گازی فازهای ۲ و ۳، احداث خط لوله جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی و افتتاح پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی اشاره کرد.
وی تأکید کرد: افزون بر ۶۷ طرح نیمهتمام صنعت نفت که امسال به بهرهبرداری میرسد، عملیات اجرایی ۱۵ طرح جدید نیز در سال ۱۴۰۲ آغاز خواهد شد.
اوجی با تأکید بر اینکه در توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، ۸۰۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی اتفاق افتاد، گفت: روال عادی ساخت سکو سه تا چهار سال زمان میبرد و ما توانستیم با جابهجایی سکو، چهار سال زودتر تولید از فاز ۱۱ پارس جنوبی را آغاز کنیم تا آنجا که شرکت توتال و سیانپیسی که برای توسعه این فاز قرارداد داشتند امروز انگشت به دهان میمانند.
وی افزود: در بخش بالادست صنعت نفت در توسعه میدانهای نفت و گاز، حفاری چاهها در دریا و خشکی، حفاری افقی و... در همه بخشها خودکفا شدیم.
وزیر نفت به بهرهبرداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، افتتاح فاز ۲ پالایشگاه آبادان به ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز، طرح جمعآوری گازهای همراه و بهرهبرداری از پالایشگاه گاز هویزه و... اشاره کرد و ادامه داد: به برکت خون شهدا و شعار «ما میتوانیم» امروز صنعت نفت در همه بخشها خودکفا است.
هیچ مستشار خارجی در بالادست و پاییندست صنعت نفت ایران حضور ندارد
اوجی با تأکید بر اینکه اکنون هیچ مستشار خارجی در بالادست و پاییندست صنعت نفت ایران حضور ندارد، گفت: ۳۰ کشور در فهرست تحریمهای آمریکا قرار دارند و تولید نفت این کشورها به محض رویارویی کاهش یافت و فعالیت در پالایشگاههایشان متوقف شد.
وی تصریح کرد: اما در ایران افزون بر خودکفایی در صنعت نفت، پا را فراتر گذاشتیم و در پالایشگاه فراسرزمینی حضور فعال یافتیم، در حالی که در زمان ریاستجمهوری بیل کلینتون که تحریم داماتو اجرا شد، فکر میکردند به محض تحریم صنعت نفت ایران زمینگیر میشود، اما امروز میبینیم که ایران ظرفیت تولید روزانه ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت و بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز در روز را دارد.
وزیر نفت با اشاره به ظرفیت تولید سالانه ۹۲ میلیون تنی صنعت پتروشیمی کشور گفت: پارسال به ارزش ۱۶ میلیارد دلار محصول پتروشیمی صادر شد.
اوجی ظرفیت کنونی پالایش روزانه پالایشگاههای نفت و میعانات گازی کشور را ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه اعلام کرد و افزود: پرونده پارس جنوبی از نظر ما بسته نیست و اقدام مهم در این میدان مشترک که ۷۰ درصد گاز کشور و ۵۰ درصد خوراک پالایشگاههای تولید بنزین را تأمین میکند، حفظ و نگهداشت تولید و فشارافزایی است که مطالعات آن در دولت سیزدهم رو به پایان است و تا پایان امسال امضای قرارداد انجام میشود.