/
۰۶ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۱

ایران رتبه نخست گازرسانی به نیروگاه‌ها در خاورمیانه شد

عربستان برای تولید برق روزانه 680 هزار بشکه نفت در نیروگاه‌ها می‌سوزاند که نفت سوزی‌ها کمر صادرات نفت این کشور را شکسته است.
کد خبر : ۹۴۶۶

نبض نفت -  گرمای طاقت فرسای تابستانی نفس کشورهای منطقه خاورمیانه را به شمارش انداخته و در طول چند هفته گذشته به دلیل گرمای پایدار در اکثر کشورهای منطقه خاورمیانه به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس به منظور مهار گرما و استفاده از دستگاه‌های سرمایشی، رکورد جدیدی در مصرف برق کشورها به ثبت رسیده است.

در این بین ایران و عربستان به عنوان دو کشور بزرگ تولیدکننده نفت منطقه خاورمیانه و اوپک، شرایط متفاوتی در تامین سوخت نیروگاه‌های برق تجربه می‌کنند، به طوری که همزمان با ثبت رکوردهای جدید نفت سوزی در نیروگاه‌های عربستان و آلودگی شدید زیست محیطی اما در ایران به دلیل افزایش سهم گاز طبیعی به بیش از 90 درصد در سبد سوخت نیروگاه‌ها، عملا دوره مصرف سوخت مایع و به ویژه گازوئیل تمام شده است.

پلاتس اخیرا با انتشار گزارشی از مصرف روزانه 680 هزار بشکه نفت خام به صورت مستقیم در نیروگاه‌های عربستان خبر داده و تاکید کرده است: افزایش مصرف نفت خام و فرآورده‌های نفتی در نیروگاه‌های برق عربستان و برخی از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، عرصه را بر صادرات نفت خام و فرآورده نفتی این کشورها تنگ کرده است.

با این وجود، در ایران افزایش مصرف برق و به تبع آن افزایش مصرف انرژی در نیروگاه‌ها نه تنها مزاحمتی برای صادرات نفت خام کشور ایجاد نکرده است که به دلیل استفاده گاز طبیعی به جای سوخت مایع شامل نفت کوره و گازوئیل، دستاوردهای متعددی همچون کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، افزایش راندمان نیروگاه‌ها، کاهش استهلاک تجهیزات و صرفه جویی ارزی ناشی از جایگزینی گاز طبیعی به جای سوخت مایع و حتی صادرات انواع فرآورده‌های نفتی را برای اقتصاد کشور به ارمغان آورده است.

بر اساس گزارش رسمی شرکت ملی گاز ایران از تیر ماه امسال تاکنون به طور متوسط روزانه 280 میلیون مترمکعب گاز طبیعی به نیروگاه‌های برق عرضه شده که سهم گاز در سبد سوخت نیروگاهی کشور را به بیش از 90 درصد افزایش داده است.

در شرایط فعلی تمامی نیروگاه‌های برق ایران به استثنای پنج نیروگاه واقع در استان سیستان و بلوچستان به شبکه گاز متصل هستند که پیش‌بینی می‌شود با تکمیل شبکه گازرسانی و ساخت خطوط لوله جدید تا سال 98 این نیروگاه‌ها هم از نعمت گاز طبیعی بهره‌مند شوند.

ردپای «پارس جنوبی» در کاهش خاموشی‌های تابستان

همسو با افزایش قابل توجه و خیرکننده گاز طبیعی در سبد سوخت نیروگاه‌های برق ایران نمی‌توان نقش گاز میدان مشترک پارس جنوبی در این موفقیت بزرگ اقتصادی و زیست محیطی را نادیده گرفته، به طوری که از ابتدای تیر ماه امسال تاکنون به طور میانگین روزانه گاز تولیدی 11 فاز پارس جنوبی صرف تامین سوخت نیروگاه‌های کشور شده است.

به عبارت دیگر درحالی در عربستان رکوردهای مصرف مستقیم نفت خام در نیروگاه‌های برق به ثبت رسیده، در ایران به دلیل سرعت در توسعه و بهره‌برداری فازهای مختلف پارس جنوبی توسط پیمانکاران ایرانی در طول پنج سال گذشته تاکنون عملا بخش عمده‌ای از گاز مصرفی نیروگاه‌ها از محل تولید فازهای پارس جنوبی تامین می‌شود.

ظرفیت تولید گاز ایران در پارس جنوبی تا پایان سال گذشته به حدود 570 میلیون مترمکعب در روز رسیده بود که از ابتدای سال جاری تاکنون با بهره‌برداری از سه ردیف جدید شیرین سازی در پالایشگاه‌های در دست ساخت 13، 22، 23 و 24 پارس جنوبی حدود 20 میلیون مترمکعب در روز به ظرفیت تولید گاز شیرین کشور افزوده شده است.

علاوه بر این، با بهره برداری از اولین سکوی فاز 14 این میدان مشترک گازی با قطر امکان برداشت روزانه 500 میلیون فوت مکعب گاز از پارس جنوبی فراهم شده که پیش‌بینی می‌شود، تا پایان امسال 100 میلیون مترمکعب گاز دیگر به ظرفیت تولید روزانه گاز ایران در این میدان مشترک اضافه شود.

توسعه پارس جنوبی و افزایش ظرفیت تولید گاز در این حوزه مشترک موجب شده که با جایگزینی گاز به جای گازوئیل نه تنها ایران از واردات این فرآورده نفتی خودکفا شود که زمینه صادرات نفت کوره، گازوئیل و سایر فرآورده‌های نفتی هم در اوج گرمای تابستان فراهم شود که تبدیل ایران به یکی از کشورهای صادرکننده سوخت مایع یکی از مهمترین برگ برنده پارس جنوبی بوده که کشورهای عربی به ویژه عربستان آرزوی در اختیار داشتن چنین میدان گازی را دارند.

منبع: خبر گزاری فارس

 ما را در کانال تلگرامی نبض نفت دنبال کنید 

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر