/
۰۵ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۶

آخرین وضعیت ساخت خطوط لوله انتقال گاز/ خطر حبس گاز منتفی شد

براساس برنامه ریزی صورت گرفته امسال کار ساخت و بهره برداری از 1200 کیلیومتر خط لوله جدید انتقال گاز و 11 ایستگاه تقویت فشار گاز آغاز می شود.
کد خبر : ۱۰۴۱۴

نبض نفت - در حال حاضر ظرفیت تولید گاز ایران به بیش از 800 میلیون مترمکعب در روز رسیده که تا پیش از آغاز فصل زمستان با بهره برداری از فازهای 13، 22 تا 24 پارس جنوبی این ظرفیت با افزایش 100 میلیون مترمکعبی به 900 میلیون مترمکعب در روز و تا سال آینده با بهره برداری از پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس و فاز 14 پارس جنوبی به بیش از یک میلیارد مترمکعب در روز افزایش می یابد.

همزمان با افزایش ظرفیت تولید گاز ایران که دستاوردهای متعددی همچون افزایش سهم گاز طبیعی در سبد سوخت نیروگاه‌ها و صنایع، گازرسانی به نیروگاه‌ها، تزریق به مخازن نفت و ذخیره‌سازی در مخازن زیرزمینی و در نهایت ورود به باشگاه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی به ویژه گازوئیل داشته یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی این افزایش تولید، احتمال حبس شدن گاز تولیدی در جنوب کشور بوده است.

اصطلاح حبس گاز زمانی به کار برده می شود که تولید گاز در بالاترین شرایط وجود دارد اما امکان انتقال آن به دلیل پایین بودن ظرفیت انتقال وجود ندارد و این موضوع موجب می شود تا تولید گاز با مشکل مواجه شود.

با بهره برداری از فازهای جدید پارس جنوبی به عنوان مهمترین منبع تامین گاز ایران در طول پنج سال گذشته تاکنون باید با ساخت خطوط لوله جدید و تاسیسات تقویت فشار زمینه انتقال این انرژی پاک به شمال، شمال غرب و حتی شمال شرق کشور فراهم بشود تا گاز تولیدی در جنوب عملا جایگزین فرآورده های نفتی در حوزه های مختلف مصرف از جمله صنایع، نیروگاه ها، پتروشیمی ها، بخش های خانگی و تجاری شود.

به عبارت دیگر، در کنار ساخت و توسعه پالایشگاه ها و فازهای جدید پارس جنوبی، احداث خطوط لوله به منظور انتقال گاز از جنوب به شمال کشور در طول پنج سال گذشته تاکنون از نان شب برای صنعت گاز ایران واجب تر بوده است.

نگاهی به وضعیت ساخت و بهره برداری از خطوط لوله و تاسیسات جدید تقویت فشار گاز نشان می دهد که در حد فاصل سال های 90 تا 94 آهنگ ساخت و توسعه شبکه فشار قوی انتقال گاز ایران چندان شتاب نداشته اما در طول دو سال گذشته تاکنون تقریبا نرخ و آهنگ ساخت خطوط لوله گاز در ایران سه برابر شد.

در سال 1390 در مجموع 126 کیلومتر خط لوله فشار قوی انتقال گاز در کشور ساخته شد و در سال 91 این نرخ به 241 کیلومتر رسید، سال 92 حدود 121 کیلومتر خط لوله گاز، سال 93 حدود 327 کیلومتر خط انتقال گاز و سال 94 نزدیک به 340 کیلیومتر خط لوله گاز احداث شده و در سال 95 میزان لوله گذاری با افزایشی دو برابری به 616 کیلیومتر رسید و در نهایت پارسال با ثبت رکوردی جدید بیش از یک هزار کیلومتر خط لوله جدید گاز در کشور به بهره برداری رسیده است.

در این میان سال گذشته با بهره برداری از خط لوله دامغان به نکا عملا با توسعه شبکه گاز در شمال و شمال شرق کشور، برای نخستین بار زمینه بی نیازی از واردات گاز ترکمنستان فراهم شد تا امکان انتقال گازهای ترش پارس جنوبی به شهرهای حاشیه دریای خطر هم فراهم شود.

از سوی دیگر در کنار ساخت و راه اندازی خطوط لوله جدید انتقال گاز، تاسیسات جدید تقویت فشار گاز خورموج و آب‌پخش در قالب طرح خط انتقال گاز ششم سراسری و تاسیسات تقویت فشار گاز خرمدره، قزوین، نیزار، سمنان و پارچین در مدار بهره برداری قرار گرفته است.

ساخت 1000 کیلیومتر خط لوله جدید گاز در سال 97

در کنار جهش سه برابری ساخت خط لوله فشار قوی انتقال گاز در سال 96 پیش بینی می شود آهنگ شتابان احداث خطوط لوله جدید گاز برای سال 97 هم ادامه یابد به طوری که امسال هم بالغ بر یک هزار و 26 کیلیومتر خط لوله جدید گاز در کشور احداث خواهد شد.

بر اساس برنامه اعلامی از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، امسال 230 کیلومتر خط لوله دهگلان به میاندوآب با قطر 56 اینچ، 599 کیلومتر خط تکمیلی انتقال گاز ششم سراسری به قطر 56 اینچ و 75 کیلومتر خط انتقال کوهدشت-خرم‌آباد ، 27 کیلومتر رابط سایت 1 و 2 پارس جنوبی، 63 کیلومتر خط انتقال بندرعباس- ماهشهر 36 اینچ، 21 کیلومتر خط انتقال گاز سنندج، 50 کیلومتر خط انتقال گاز دماوند و امامزاده هاشم، 71 کیلومتر خط انتقال و 27 کیلومتر خط تغذیه کاشمر، 127 کیلومتر خط انتقال سربیشه و نهبندان باید در مدار بهره برداری قرار بگیرند که ساخت این حجم از خط لوله علاوه بر توسعه شبکه انتقال گاز منجر به افزایش پایداری این شبکه به ویژه در فصل زمستان خواهد شد.

در کنار ساخت خطوط لوله جدید انتقال گاز، امسال واحدهای باقی مانده تاسیسات تقویت فشار خط انتقال گاز ششم سراسری، شامل ۱۸ واحد کمپرسور با توان ۴۵۰ مگاوات به بهره‌برداری می‌رسد ضمن آنکه احداث ۲ هزار و ۳۷۵ کیلومتر خطوط مخابراتی و فیبر نوری و راه‌اندازی مراکز بهره‌برداری کرمان و خرم‌آباد در دستور کار قرار گرفته است.

پیش بینی می شود در کنار ساخت و بهره برداری از 1000 کیلیومتر خط لوله جدید انتقال گاز، امسال عملیات اجرایی 200 کیلیومتر خط لوله و 11 تاسیسات تقویت فشار گاز آغاز شود.

ادامه خط لوله سوم رشت- الوند به طول ۱۴۵ کیلومتر، خط دهگلان_ سنندج به طول ۳۴ کیلومتر، خط انتقال گورزین- لافت- بندرعباس به طول ۵۰ کیلومتر، خط انتقال ایرانشهر- چابهار به طول ۲۴۵ کیلومتر و خط انتقال گاز سرخون- اهواز به طول ۱۱۴ کیلومتر از جمله طرح‌هایی هستند که امسال باید اجرایی شوند.

در مجموع با ساخت و بهره برداری این حجم از خطوط لوله و تاسیسات تقویت فشار گاز، تاب آوری شبکه گاز ایران به ویژه در روزهای ساخت تحریم افزایش می یابد به طوری که می توان از این شبکه پایدار گاز که حالا با انتقال گاز به ترکیه و عراق صادراتی و ارزآور هم شده به عنوان یک برگ برنده جدید در شرایط تحریم نام برد.

منبع: خبرگزاری فارس

 ما را در کانال تلگرامی نبض نفت دنبال کنید

 

 

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر