حذف دلالان از سامانه خرید محصولات پتروشیمی کلید خورد
به گزارش نبض نفت به نقل از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در ماه های گذشته پس از نوسان نرخ ارز رسمی و بازار ثانویه، بازار محصولات پتروشیمی با نابسامانی هایی روبرو شده و علاوه بر افزایش قیمت، کمبود مواد مشکلاتی را ایجاد کرده است.
به سبب فروش محصولات پتروشیمی در بورس کالا به نرخ ارز 4200 تومانی، دلالان به خرید از بورس کالا و فروش محصولات به نرخ ارز آزاد در بازار یا صادرات آن اقدام و سود سرشاری عاید خود می کنند.
در این میان، به سبب رشد قیمت ها تولیدکنندگان بخش پایین دستی و مصرف کنندگان از دسترسی به مواد اولیه ارزان محروم شدند.
بر اساس گزارش ها، امسال در بورس کالا تقاضا برای پلیمرها نسبت به پارسال حدود سه برابر افزایش یافته؛ حال پرسش این است که آیا میزان تولید واقعی بخش پایین دستی پلیمر در کشور سه برابر شده که میزان تقاضا افزایش یافته است یا اینکه دلالان اقدام به خرید می کنند؟
چندی پیش «حامد سلطانی نژاد» مدیرعامل بورس کالا، در این باره به ایرنا گفت: میزان تقاضای «پت» (ماده اولیه تولید بطری) در چهار ماه نخست پارسال 164 هزار تن بود اما در مدت مشابه امسال با جهشی قابل توجه به 477 هزار تن افزایش یافت که نشان دهند رشد حدود سه برابری است.
«احمد مهدوی ابهری» دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی، نیز اعلام کرد: دلالان، پت را به نرخ حدود 6800 هزار تومان از بورس کالا خریداری کرده و تا 16 هزار تومان در بازار آزاد یا کشورهای همسایه به فروش می رسانند.
وی تاکید کرد گمرک از افراد و آزمایشگاه های کافی برخوردار نیست. از این رو، در برخی موارد دلالان توانسته اند محصول پی.وی.سی را به جای نمک صادر کنند.
فروش محصولات پتروشیمی محدود شد
با هدف مقابله با آشفتگی بازار، تلاش هایی برای شناسایی مصرف کنندگان واقعی آغاز شده است که طبق آن، محصولات پتروشیمی به دست تولیدکنندگان واقعی بخش پایین دستی می رسد.
به گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی، رییس امور هماهنگی و تنظیم بازار دفتر صنایع پایین دستی پتروشیمی امروز (دوشنبه) گفت: با هدف تنظیم بازار و مدیریت بحران، کمیته تخصصی پتروشیمی ستاد تنظیم بازار تصویب کرد از یکم شهریورماه هر واحد تولیدی که پارسال به خرید محصولات پتروشیمی اقدام کرده بود، مجاز به خرید همان میزان از طریق بورس کالاست.
«سیدروح الله وحیدکیانی» افزود: این مصوبه با توجه به نبود التهاب و تقاضای کاذب در سال 1396 و براساس تصویب ستاد تنظیم بازار و تاکید وزیران نفت و صنعت، معدن و تجارت نهایی شده است و به این ترتیب، تخصیص مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی پایین دستی مطابق پارسال خواهد بود.
کیانی ادامه داد: واحد هایی که پارسال خرید نداشتند می توانند از سهمیه 22 تنی به صورت ماهانه استفاده کنند.
معیار تخصیص سهمیه خریداران پتروشیمی، بهین یاب است
رییس دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی نیز در این باره گفت: سامانه بهین یاب معیار تخصیص سهمیه و خرید متقاضیان مواد اولیه پتروشیمی از بورس کالاست.
«رضا محتشمی پور» افزود: براساس تصمیم جدید کارگروه تنظیم بازار، میزان خرید پارسال متقاضیان مواد اولیه پتروشیمی از بورس کالا در سامانه بهین یاب مشخص است، به این ترتیب سامانه بهین یاب همانند گذشته، ملاک تایید سهمیه خریداران است.
محتشمی پور ادامه داد: همچنین با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت به شرکت های جدید و آنها که پارسال خرید نداشتند، سهمیه تعلق می گیرد.
لزوم عزم وزارت صنعت برای پالایش سامانه بهین یاب
سامانه بهین یاب که با هدف عرضه شفاف مواد اولیه به صنایع پایین دستی پتروشیمی ایجاد شد، اکنون به دلیل وجود مشکلات به محلی برای سوءاستفاده دلالان و التهاب آفرینی در بازار تبدیل شده است.
براساس سازوکار تعریف شده برای شفاف سازی در فروش مواد اولیه، قرار است محصولات پتروشیمی و فلزی از طریق بورس کالا به فروش برسد که عملکرد چندین ساله آن، نشاندهنده موفقیت این طرح است.
البته در ماه های گذشته به دلیل نقصی که در شیوه ثبت متقاضیان در سامانه بهین یاب وجود دارد، دلالان و سوداگران به نام تولیدکننده بخش پایین دستی به خرید مواد اولیه در بورس کالا و سپس صادرات آن اقدام می کنند.
یکی از کارکردهای سامانه بهین یاب، تخصیص مناسب و شفاف مواد اولیه به صنایع پایین دستی پتروشیمی است اما در صورت تداوم معایب آن، مشکلاتی برای صنایع و روند تامین مواد اولیه بروز می کند.
مشکلات موجود سبب شده است مواد اولیه به جای رسیدن به صنایع واقعی، به دست واسطه ها برسد و بدین طریق، بازارسیاه برخی محصولاتی شکل گرفته و کمبود آنها محسوس شود.