/
۰۷ مهر ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۴

مجمع عمومی صحنه رویارویی ترامپ و روحانی

سال گذشته دونالد ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد کیم جونگ اون را «مرد موشکی» خواند و تهدید کرد کره شمالی را نابود خواهد ساخت. امسال، رئیس جمهوری آمریکا که از دیدار دوجانبه اش با کیم جونگ اون راضی به نظر می رسد، بر ایران و مطرح کردن تهدیدهایی علیه این کشور متمرکز شده است. اگرچه حسن روحانی هم در پاسخ دادن به این تهدیدها خودداری نکرد و بخش اعظم سخنرانی خود در مجمع را به انتقاد از سیاست گذاری های دولت ترامپ اختصاص داد.
کد خبر : ۱۱۳۱۶

دونالد ترامپ در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به ایران حمله کرد که یک نمونه به روز رسانی شده از اظهارات سال گذشته او در انتقاد از کره شمالی به نظر می رسید. اما به فاصله چند ساعت از سخنرانی ترامپ، حسن روحانی به وضوح نشان داد که رئیس جمهوری آمریکا نباید انتظارات مشابهی را در مورد مذاکره با تهران داشته باشد.

ترامپ در مجمع بار دیگر از توافق هسته ای سال 2015 ایران که ایالات متحده در ماه مه از آن خارج شده انتقاد، و سران ایران را به حمایت از تروریسم و فساد و ایجاد هرج و مرج در خاورمیانه متهم کرد و وعده داد تحریم های اقتصادی بیشتری علیه ایران اعمال کند و خواستار انزوای بین المللی این کشور شد.

همانند مساله کره شمالی، این مرتبه هم ترامپ این حملات را در حالی صورت می دهد که به دنبال مذاکره بر سر یک توافق هسته ای جدید با ایران است. اظهارات رئیس جمهوری آمریکا درباره ایران یادآور همان تهدیدها، توهین ها و دیپلماسی های گاه و بیگاه است که اوایل سال جاری میلادی پیش از مذاکرات با کره شمالی درباره این کشور به کار می برد. سال گذشته ترامپ پیش از برنامه دیدار با کیم جونگ اون، ابتدا موضعی تهاجمی اتخاذ کرد و سپس به طور ناگهانی رویکرد خود را به کلی تغییر داد.

اگرچه مذاکرات هسته ای کره شمالی که همچنان در جریان است از یک رویارویی محتمل نظامی جلوگیری کرد، اما همچنان مشخص نیست که نتیجه آن چه می شود. با این حال، ترامپ از مذاکرات به عنوان یک دستاورد بزرگ یاد می کند و در سخنرانی اجلاس هم بار دیگر گفت که مذاکرات با کره شمالی بسیار عالی بوده است و او به زودی یک نشست دیگر با کیم جونگ اون خواهد داشت.

ترامپ احتمالا به دنبال یک معامله مشابه کره شمالی با ایران است. او بارها وعده داده است بار دیگر بر سر توافق هسته ای جدیدی با ایران مذاکره خواهد کرد که کارآمدتر از توافق حاصله در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما باشد.

اما حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در سخنرانی خود در مجمع تاکید کرد که هرگونه مذاکره ای باید در بستر چندجانبه توافق هسته ای 2015 صورت گیرد. او همچنینی ایالات متحده را به دلیل پایبند نماندن به توافق مورد شماتت قرار داد. روحانی گفت: «هیچ کشوری را نمی توان به زور به میز مذاکره کشاند

کارشناسان هشدار داده اند استراتژی ترامپ در قبال ایران مشکلات اساسی دارد، از انسجام زمانی برخوردار نیست و بر مبنای درک اشتباهی از سیاست داخلی ایران در نظر گرفته شده است.

تعهد اروپا به توافق هسته ای هم اختلاف بین آمریکا و متحدانش را تشدید کرده و رهبران فرانسه، آلمان و بریتانیا آشکارا از ترامپ در پی خروجش از برجام انتقاد کرده اند. روحانی هم گفت: «بسیار خوشحالیم که جامعه بین المللی با تصمیم ترامپ در خروج غیرقانونی و یک جانبه آمریکا از این توافق همراه نشده است.» رئیس جمهوری ایران همچنین در سخنرانی خود به طو ضمنی گفت که ایران همان مسیر کره شمالی را نخواهد پیمود.

روحانی بدون اینکه به طور مستقیم به ترامپ اشاره کند، رهبران جهانی را که با استفاده از ملی گرایی، نژادپرستی تمایلاتی شبه نازیسم حمایت عمومی به دست آورده اند را محکوم کرد. او همچنین مخالفت های ایالات متحده با ایران را محکوم به شکست دانست و کاخ سفید را به تلاش برای درهم شکستن توافق ها و نهادهای بین المللی متهم کرد.

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر