ضرورت استفاده صحیح از وسایل گرمایشی استاندارد
به گزارش نبض نفت به نقل از روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، موسي احمدلو مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان با بیان این مطلب اظهار داشت: صرفه جویی منطقی در مصرف گاز، همچنین رعایت توصیه های ایمنی و استفاده از وسایل گازسوزِ استاندارد در اولویت شهروندان باشد.
وی با بیان این که در فصول سرد سال استفاده از وسایل گازسوز و مصرف گاز افزایش می یابد، افزود: اطمینان از سلامت کارکرد و استاندارد بودن دودکش بخاری؛ همچنین دقت در نصب اتصالات لوازم گازسوز؛ در پیشگیری از خطر نشت گاز بسيار موثر است.
احمدلو تصریح کرد: انتشار گاز سمی منواکسید کربن در فضای مسکونی و غیرمسکونی؛ مهم ترين عامل منجر به مرگ خاموش است که به دلیل استفاده نادرست از دودکشِ وسایل گازسوز یا نداشتن دودکش اتفاق می افتد.
وي با اشاره اينكه انتشار این گاز سمی علائم خاص و آشکاری ندارد و بیشتر حوادث و مرگ و میرها بر اثر استنشاق آن صورت می گیرد؛ اظهار داشت: چنانچه فردی به مدت طولانی گاز منوکسید کربن استنشاق کند، دچار کاهش سطح هوشیاری، اغماء و متاسفانه مرگ خواهد شد.
مديرعامل شركت گاز استان زنجان با بيان اينكه برای جلوگیری از گازگرفتگی باید به استفاده مناسب از وسایل گازسوز، نصب استاندارد تاسیسات و بازبینی تجهیزات توجه ویژهای داشته باشیم؛ ابراز داشت: مونوکسید کربن كه به نام "قاتل خاموش" شهرت دارد، ترکیب یک گاز سمی است و حتی مقدار کمی از آن میتواند کشنده باشد.
این مقام مسئول با اشاره به اينكه مسمومیت با مونوکسید کربن و تشخیص دادن پیامدهای حاصل از گاز گرفتگی مشکل است و اغلب علائم آن با علائم بیماری سرماخوردگی یا التهاب روده و معده اشتباه گرفته میشود؛ افزود: گاز مونوکسید کربن رنگ، طعم و بو ندارد بنابراین ممکن است به صورت ناگهانی به شما آسیب برساند كه هنگام وقوع حادثه باید خود را به هوای تازه برسانیم.
وي توجه مردم را به شباهت علائم گازگرفتگي با سرماخوردگي جلب كرد و با بيان اينكه آبریزش بینی و چشم، خشکی تنفس و سرفه، تنگی نفس، احساس سردرد، سرگيجه، خواب آلودگي، سوزش چشم، تهوع و استفراغ از علائم مسمومیت با گاز منوکسید کربن است، تاكيد كرد: حتماً با مشاهده اين علائم نسبت به عدم وجود هواي كافي يا عملكرد صحيح وسايل گاز سوز و يا دودكش ها شك كرده و حتماً دوباره آنها را بررسي كنيد.
مدير عامل شركت گاز استان زنجان بهترین وسیله دفاعی در برابر این گاز سمی را جلوگیری از پخش آن در محل زندگی و محیط پیرامون عنوان كرده و تصريح داشت: از این رو، رعایت چند نکته مهم براي حفظ ایمنی محل زندگی ضرورت دارد.
احمدلو در ادامه، توجه مردم را به دستگاه تهویه مناسب جلب و با تاكيد بر اينكه هرگز با وسایل اشتعال زا در محیطهای بسته نبايد کار كرد؛ ابراز داشت: مشتركين محترم به هيچ وجه راه ورود جریان هوا به بخاری یا شومینه را مسدود نکرده و در صورت استفاده از بخاری برقی، حتماً از وجود فضای کافی برای تهویه هوا اطمینان حاصل کنند.
وي بازبینی و مراقبت از تجهیزات را از ديگر موارد مهم براي حفظ ایمنی محل زندگی دانست و گفت: اگر هر کدام از وسایل یا تجهیزات به درستی کار نمیکند؛ فوراً استفاده از آن را متوقف کرده و برای تعمیر یا تعویض آنها اقدام کنید.
احمدلو افزود: به کمک یک متخصص مجاز؛ شومینه، دودکشها و حتي بخاری برقی را به صورت سالیانه بازدید و بررسی کنید و این اطمینان را حاصل کنید که هواکشها و دودکشها خالی از هر گونه دوده و رسوبات گچ مانند باشد.
مدير عامل شركت گاز استان زنجان سومين اقدام مورد تاكيد را نصب تاسیسات به صورت استاندارد عنوان كرد و گفت: بخاری گازی را به دقت و با رعایت استانداردهای موجود نصب کنید چرا كه نصب نادرست تجهیزات قابل اشتعال میتواند نتایج ناگواری به بار آورد.
احمدلو تاكيد كرد: تمامی وسایل گازسوز موجود در خانه باید دودکش مجزا و مخصوص خود را داشته و تمام طول مسیر دودکش باید بررسی شده تا در صورت مشاهده نشتی از خطرات احتمالی پیشگیری به عمل آید.
وي همچنين با اشاره به اينكه لوله دودکش وسایل گازسوز زمانی که این وسایل روشن هستند، باید داغ باشد، تصريح کرد: با لمس دودکش از گرم بودن آن اطمینان حاصل کنیم و در صورت سرد بودن دودکش فوراً برای خاموش کردن وسیله اقدام شود و نصب صحیح دودکش مورد توجه باشد چرا كه احتمال خروج گاز کربن مونوکسید زیاد است.
مدير عامل شركت گاز استان زنجان در ادامه به توصيه هاي مهم و كاربردي ديگر پرداخت و گفت: دودکش بخاری گازی باید به صورت قائم از پشت بخاری و به صورت عمودی از اتاق خارج شود، بر روی پشتبام باید حتما باید از لولههای H شکل استفاده کنید و این دودکش باید نسبت به سطح پشت بام حداقل 70 سانتي متر بالاتر نصب شده باشد، هیچ گاه لوله بخاری گازی را درون آب قرار ندهید، هیچ گاه آبگرمکن دیواری یا بشگهای را در حمام نصب نکنید، هیچگاه اجاق گاز روشن را برای مدت طولانی بدون مصرف رها نکنید، رنگ شعله وسایل گازسوز باید آبی باشد، اگر رنگ شعله قرمز یا نارنجی شود، قطعا با کمبود اکسیژن و سوختن ناقص گاز مواجه هستید، هر یک از وسایل گازسوز باید شلنگ گاز مجزایی داشته باشد و در مسیر شلنگ، انشعاباتی به سایر وسایل داده نشود.
وی ابراز داشت: با افزایش توجه مردم به نکات ایمنی، امیدواریم روز به روز شاهد حوادث کمتری باشیم.