اوپک به ابزاری برای تحقق منافع سعودیها تبدیل شده است
نبض نفت - ماجد الانصاری، استاد جامعهشناسی سیاسی در دانشگاه قطر، روز گذشته (سهشنبه، ۱۳ آذرماه) در مصاحبه با روزنامه الشرق قطر گفت: واضح است اوپک تحت سیطره سعودیها قرار گرفته و به ابزاری برای تامین منافع تنگنظرانه این کشور و اجابت خواستههای آمریکا تبدیل شده است.
وی افزود: عربستان از اوپک سوءاستفاده و با خواست آمریکا برای کاهش تولید نفت موافقت کرد به این امید که بتواند از بحران قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار سعودی و مجازاتهای آن فرار کند. عربستان همچنین بدون در نظر گرفتن منافع سایر کشورهای عضو، تصمیمهای این سازمان را در جهت خواست و اراده خود میگیرد.
سران سعودی بهویژه شخص بنسلمان در پی کشته شدن خاشقچی روزنامهنگاری سعودی که در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید، با فشارهای بیسابقه بینالمللی روبهرو شدهاند.
الانصاری گفت: منافع ملی قطر اقتضا میکند که دوحه از این سازمان خارج شود، اما این به معنای شانه خالی کردن از مسئولیتهای بینالمللی و تعهدات دوحه در برابر اوپک نیست.
این استاد قطری ضمن اینکه این اقدام دوحه را همسو با تقویت نقش اقتصادی دوحه دانست، ادامه داد: خروج قطر از دوحه بازار نفت جهانی را تحت تاثیر قرار نمیدهد.
ریاض و ابوظبی با یک تلفن توهینآمیز تولید نفت را کم و زیاد میکنند
احمد الرمیحی، مدیرکل اطلاعرسانی وزارت امور خارجه قطر نیز در پاسخ به وزیر اماراتی که از دوحه به دلیل خروج از اوپک انتقاد کرده بود، گفت: بله اقتصاد ما آزاد و مستقل است و مانند برخی نیست که با یک تلفن توهینآمیز تولید نفت خود را کم یا زیاد کنیم.
توئیت الرمیحی پاسخی به توئیت انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات بود که از تصمیم این کشور برای خروج از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) انتقاد کرده بود.
قرقاش نوشت: از بعد سیاسی، تصمیم قطر برای خروج از اوپک ناشی از شناخت کاهش نقش و نفوذ خود در سایه انزوای سیاسی است و از نظر اقتصادی هم موضوع بسیار کم اهمیتتر از آن است که این تصمیم را توجیه کند، اما باید منتظر بود تا رسانههای این کشور در آینده سازمان اوپک را هدف حملات خود قرار دهند.
سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر صبح روز دوشنبه اعلام کرد که دوحه از ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی و بعد از ۶ دهه از اوپک خارج میشود.
وزیر انرژی قطر در پاسخ به سؤالی در زمینه چرایی اتخاذ تصمیم خروج از اوپک گفت: این تصمیم پس از بازنگری راههای تقویت نقش بینالمللی قطر و همچنین همسو با برنامهریزی راهبردی طولانیمدت اتخاذ شد.
وی افزود: این تصمیم فنی و راهبردی است و سیاست نقشی در آن ندارد.
به گفته الکعبی، کشورش قصد دارد تولید و صادرات گاز مایع (LNG) را تقویت کند و تولید آن را از ۷۷ میلیون تن به ۱۱۰ میلیون تن برساند.
عربستان، امارات متحده عربی، بحرین و مصر روابط دیپلماتیک و تجاری خود با قطر را از تابستان سال ۲۰۱۷ قطع کردهاند و مرزهای مشترک با این کشور را بستهاند.
هنوز مشخص نیست این تصمیم چه اندازه با قطع روابط کشورهای عربستان سعودی و امارات متحده عربی با قطر و رقابت منطقهای در ارتباط است.
حمد بن جاسم آلثانی، نخستوزیر سابق قطر با دفاع از تصمیم کشورش برای خروج از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، گفت که این سازمان برای اهدافی به کار گرفته میشود که به منافع ملی کشور ما آسیب وارد میکند.
وی در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: اوپک سازمانی بیفایده است. این سازمان چیزی به ما اضافه نکرد و تصمیم برای خروج از آن حکیمانه است.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در سال ۱۹۶۰ تاسیس شد. قطر، نخستین کشور عرب بود که به عضویت این سازمان درآمد و اینک نخستین کشور عرب خواهد بود که از این سازمان خارج میشود
منبع: شانا