وابستگی آمریکا به نفت سنگین اوپک
نبض نفت - نشست 175 اوپک حاشیههای زیادی را به همراه داشت، تا آنجا که در برخی موارد حتی این حاشیهها، رنگ و بویی بیشتر از متن داشتند. از جمله این موارد میتوان به سفر مسئول تحریمهای ایران در آمریکا به وین اشاره کرد که با هدف جلوگیری از کاهش تولید و همچنین فشار بیشتر به ایران انجام شده بود. هر چند وی با انجام مذاکرات دست خالی بازگشت.
حال چرا آمریکا تا این حد به دنبال نفت ارزان است. آمارها نشان میدهد در هفته گذشته، میزان تولید نفت آمریکا از مصرفش بیشتر شده و ممکن است با اتکا به همین گزاره بتوان این کشور را خودکفا دانست.
اما در واقعیت اینگونه نیست، زیرا بیشتر تولیدات نفت آمریکا نفت سبک است و این در حالی است که این کشور به نفت سنگین نیاز دارد. بنابراین برای تأمین این نیاز مجبوراست به واردات خود ادامه دهد.
آمریکا از همین رو در تلاش است قیمتها را برای تأمین نیاز خود پایین نگه دارد و اهمیت این موضوع در جایی بیشتر احساس میشود که مهمترین منابع نفت سنگین جهان در اختیار کشورهای اوپک و متمرکز در خاورمیانه است. همچنین بالا رفتن قیمتها در بازارهای جهانی قیمت حاملهای انرژی و به ویژه بنزین را در آمریکا بالا میبرد.
اهداف چندگانه اجلاس 175
در همین زمینه اسدالله قرهخانی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه آمریکا با وجود تولید نفت، همچنان به واردات نفت سنگین نیاز دارد، افزود: اگر چه آمریکا با احتساب نفتهای غیرمتعارف، بیش از 10 میلیون بشکه نفت تولید میکند و حتی بنزین خود را از همان نفت به دست میآورد، اما بیشتر تولیدات این کشور شامل نفت سبک است.
قرهخانی گفت: نفت سنگین بیشتر در اختیار کشورهای اوپک قرار دارد و به طور حتم آمریکا به این نفت نیازمند است، از همین رو آمریکا نمیتواند همه نیازهای خود را از نفت شیل مرتفع کند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه جلسه 175 اوپک جلسه خاصی برای ایران بود، گفت: اراده دولت آمریکا بر این بود تا با افزایش تولید، باعث کاهش قیمت نفت در بازار شود. زیرا ترامپ در داخل کشورش نیاز دارد تا اینگونه القا کند که با تحریم ایران، قیمت نفت نه تنها افزایش نداشت بلکه کاهش هم پیدا کرد و توازن بازار بر هم نخورد.
وی افزود: با توجه به شیب کاهشی قیمت نفت در هفتههای اخیر، آمریکا تلاش میکرد در جلسه اوپک، تصمیم جدی برای کاهش تولید گرفته نشود تا ریزش قیمتها همچنان ادامه داشته باشد و به 30 تا 35 دلار برسد.
قرهخانی با اشاره به اینکه بر همین اساس آمریکا مسئول تحریمهای ایران را به وین فرستاد تا برای قانع کردن وزرای کشورهای عضو اوپک، مذاکراتی انجام دهد، ادامه داد: اراده این کشور به این سمت و سو بود تا اعضای اوپک از کاهش تولید صرف نظر کنند.
رویای آمریکا برای بنزین ارزان تعبیر نشد
وی با بیان اینکه در حال حاضر آمریکا یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان است، گفت: هدف دولت آمریکا از کاهش قیمت نفت، این بود که بنزین در این کشور ارزان شود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: از سوی دیگر کشورهایی مانند عربستان، امارات متحده عربی و برخی دیگر به دنبال این بودند که مبنای سهمیه ایران را تغییر دهند. بر اساس سهمیهبندی اوپک، آخرین سهمیه ایران به سال 2016 باز میگشت که سه میلیون و 800 هزار بشکه در روز در نظر گرفته شده بود.
وی تأکید کرد: اعضای اوپک به دنبال این بودند تا تولید نفت را کاهش دهند و اشباع نفت در بازار از بین برود و با این بهانه سقف تولید نفت ایران کاهش پیدا کند. زیرا مبنای سهمیهبندی در این جلسه، میانگین تولید ماههای اکتبر و سپتامبر در نظر گرفته شده بود که ایران تولید بالایی را ثبت نکرده است.
شکست پروژه کاهش سهمیه ایران در اوپک
قرهخانی ادامه داد: در واقع عربستان و امارات متحده عربی به دنبال این بودند تا به آمریکا بگویند اگر کاهش تولید اتفاق نیفتاده، اما توانستهایم سهمیه نفت ایران را در بازار کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه به دلیل تحریمها، تولید نفت ایران بالا نیست، گفت: اگر موفق به بازتعریف سهمیه ایران در اوپک میشدند، حتی با برداشته شدن تحریمها، ایران نمیتوانست نفت بیشتری تولید کند. بنابراین در این جلسه هم کاهش قیمت نفت مطرح بود و هم تلاش میشد درآمد ایران کاهش پیدا کند.
به گفته سخنگوی کمیسیون انرژی، این موضوعات کار را پیچیده کرده بود، به گونهای که اعلام میشد اگر همه کشورها کاهش تولید داشته باشند، ایران هم باید تولید خود را کاهش داده تا قیمت را به رقم متعادلی برسانیم.
عربستان بیشترین کاهش تولید را انجام میدهد
وی با اشاره به اینکه ایران به سرپرستی وزیر نفت مذاکرات نفسگیر، دقیق و پیچیدهای داشت و یک دیپلماسی قوی بر قرار کرد، افزود: از روز اول و تا ساعات پایانی روز دوم، رایزنیها ادامه داشت و ایران به هیچ عنوان تغییر سهمیه را نپذیرفت و اعلام کرد کاهش تولید نخواهد داشت، زیرا کشورمان در تحریم است و این سقف سهمیه فعلی را نمیپذیرد و در نهایت، همان چیزی که ایران به دنبالش بود محقق شد.
قرهخانی دستاورد نشست 175 اوپک را برای ایران تا جلسه بعدی که 6 ماه دیگر است، مطلوب دانست و ادامه داد: این دستاورد، نتیجه هوشمندی، صلابت و توجه به منافع ملی از سوی تیم ایرانی و وزیر نفت بود و با این مذاکرات، بیشترین کاهش مربوط به عربستان و عراق میشود که بیشترین سهم را در ایجاد مازاد عرضه در بازار داشتند.
تأثیر رشد اقتصادی بر بازار طلای سیاه
وی گفت: گاهی اوقات بهبود قیمتها تحت تأثیر مسائل دیگری مانند تصمیمات سیاسی، منطقهای، مباحث امنیتی و... قرار میگیرد که میتواند در قیمت نفت اثرگذار باشد.
سخنگوی کمیسیون انرژی پیشبینی رشد و توسعه کشورها را بر قیمت نفت اثرگذار عنوان کرد و ادامه داد: به طور مثال اگر چین یک واحد پیشبینی رشد اقتصادی خود را افزایش دهد، مصرف انرژی بالا میرود و تقاضا افزایش پیدا میکند.اما آنچه مسلم است کشورهای تولیدکننده نفت اعم از اوپک و غیراوپک بودجههای خود را بر روی نفت 50 دلاری بستهاند و به نظر میرسد قیمت نفت بین 55 تا 60 دلار باقی بماند.
منبع: ایرنا
ما را در کانال تلگرامی نبض نفت دنبال کنید