/
۰۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۷

قیمت‌های غیرواقعی انرژی، چالش مهم صنعت انرژی کشور

عضو هیات علمی پژوهشگاه نیرو با بیان این‌که ارتقای کارآیی انرژی باید سرلوحه همه فعالیت‌های بخش انرژی و تامین‌کننده منابع توسعه کشور قرار گیرد، قیمت‌های غیرواقعی انرژی در ایران را از مهم‌ترین چالش‌های این حوزه عنوان کرد و گفت: این موضوع یکی از علت‌های عدم توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران است، چرا که قیمت پایین و یارانه انرژی‌های تجدیدناپذیر چنین به مصرف کننده القاء می‌کند که می‌تواند آنها را بدون محدودیت مصرف کند.
کد خبر : ۱۴۵۰۵

نبض نفت -  مهندس حمید چیت‌چیان امروز در همایش نیم‌روزه "انرژی و محیط زیست" که در فرهنگستان علوم برگزار شد، ذیل "چالش‌ها و راهکارهای تامین انرژی در ایران در دو دهه آینده" ابتدا به تشریح منابع عمده انرژی ایران از جمله نفت پرداخت و گفت: ظرفیت ذخایر قابل استحصال نفت ۱۵۶ میلیارد بشکه است، همچنین ظرفیت تولید کنونی چهار میلیون بشکه بوده که اگر این میزان تولید ادامه پیدا کند، بهره‌برداری از ذخایر تا ۱۰۰ سال امکان‌پذیر خواهد بود.

وی با اشاره به این‌که اکثر میادین نفت ایران پیر هستند، نرخ کاهش میادین موجود را ۶ درصد در سال اعلام کرد و گفت: از جمله اقدامات ضروری دراین زمینه توسعه میادین جدید، تزریق گاز و آب و فرآوری مصنوعی است.

وزیر سابق نیرو، ظرفیت روزانه استخراج گاز طبیعی را ۸۰۰ میلیون مترمکعب اعلام و تشریح کرد: از سال ۱۴۰۴ با کاهش رشد تولید گاز روبه‌رو خواهیم بود، ضمن آنکه عمر ذخایر گاز حدود ۱۵۰ سال برآورد شده است.

چیت‌چیان ادامه داد: اگر سرمایه‌گذاری کافی و کامل روی میادین جدید گاز صورت گیرد و بیشترین تولید را داشته باشیم، تا سال ۱۴۰۴ به حداکثر ظرفیت تولید یعنی ۱۱۵۰ میلیون مترمکعب در روز خواهیم رسید و در صورت عدم انجام سرمایه‌گذاری‌ها پس از آن این ظرفیت شروع به کاسته شدن می‌کند.

وی از جمله عوامل موثر بر کاهش ظرفیت تولید گاز طبیعی را رشد مصارف داخلی، پایین بودن ضریب بازیافت و سوزانده شدن گازهای همراه در پالایشگاه‌ها عنوان کرد.

وزیر سابق نیرو سپس به تشریح انرژی تجدیدپذیر پرداخت و با اشاره به ظرفیت بالای کشور در این زمینه یادآور شد: تولید انرژی اولیه در سال ۱۳۹۵، ۲۸۸۲.۳ میلیون بشکه معادل نفت خام بوده و کل مصرف نهایی ۱۳۷۱.۱ میلیون بشکه معادل نفت خام بوده است که این افزایش مصرف بیشتر مربوط به بخش خانگی و صنعت است.

چیت‌چیان با اشاره به این‌که در مطالعات پژوهشگاه نیرو سناریوهای مختلفی برای آینده در نظر گرفته شده است، خاطر نشان کرد: تا سال ۱۴۱۵ جمعیت کشور به ۹۶ میلیون نفر خواهد رسید و چنانچه سیاست‌های مدیریت مصرف به صورت جدی اجرا نشود، میزان مصرف داخلی انرژی اولیه به ۴۰۰ میلیون بشکه معادل نفت خام می‌رسد؛ در صورت اجرای سیاست‌ها ۱۷ درصد در رقم قبلی صرفه‌جویی انرژی خواهیم داشت.

وی افزود: ایران چهارمین مصرف‌کننده گاز طبیعی در دنیاست، در حالی که باید مبلغی معادل ۳۰۰ هزار دلار گاز سوزانده شده به میادین نفت تزریق شود.

وزیر سابق نیرو، مساله‌ تولید همزمان برق و حرارت را مهم دانست و ضمن اشاره به بالابودن شدت انرژی در ایران، یادآور شد: بعضی این موضوع را مرتبط با تعدد صنایع انرژی در ایران می‌دانند، در حالی که مصارف خانگی در کشور ما به طرز نگران‌کننده‌ای بالاست؛ به طور کلی می‌توان گفت راندمان انرژی پایین و تلفات آن بالاست.

چیت‌چیان با بیان این‌که سالانه ۲.۷ میلیارد دلار در بخش سلامت و بهداشت بر ساکنین شهر تحمیل می‌شود، اظهار کرد: این رقم براثر مصرف زیاد انرژی و تراکم آلودگی‌ها به وجود آمده است.

وی ایران را هفتمین کشور از نظر میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای دانست و ادامه داد: تولید همزمان برق و آب شیرین در کشور می‌تواند سالانه ۹۲ هزار دلار سود در پی داشته باشد.

وزیر سابق نیرو برخی چالش‌های حوزه انرژی را روند نامناسب مصرف انرژی، پایین بودن ضریب بازیافت در میادین نفت و گاز، گازهای فلر، آلاینده‌های سوخت‌های فسیلی، عدم بهره‌وری از فناوری‌های نوین و شکاف بزرگ بین صنعت انرژی ایران و دیگر کشورها عنوان کرد.

چیت‌چیان برخی راهکارها در این زمینه را ارتقای کارآیی انرژی، خارج کردن کلیه بنگاه‌های زنجیره تامین انرژی از چرخه دریافت و پرداخت یارانه و برقی‌سازی حمل و نقل و اجرای طرح‌های بهینه‌سازی به‌ویژه با نگاه بر اثرگذاری کاهش انتشار و جمع‌آوری گازهای فلز برشمرد.

منبع: ایسنا

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر