/
۲۱ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۳

ارتباط نفت، تالاب هورالعظیم و سیلاب اخیر

در حال حاضر تولید از میادین نفتی غرب کارون که با تالاب هورالعظیم در ارتباط هستند، بدون کاهش تولید، ادامه دارد و تأسیسات نفتی حاضر در این تالاب محدودیتی را برای ورود آب به تالاب ایجاد نکرده‌اند.
کد خبر : ۱۶۲۷۷

نبض نفت - هورالعظیم یکی از بزرگ‌ترین تالاب‌های خوزستان، در جنوب غربی کشور واقع شده است که یک‌سوم آن در ایران و دوسوم آن در عراق قرار دارد.

تالاب هورالعظیم با فعالیت‌های توسعه‌ای صنعت نفت کشور نیز گره خورده به‌طوری‌که بخش عمده منطقه میدان نفتی آزادگان شمالی در بخش شمالی هورالعظیم در حوضچه 1 و 2 واقع شده است. منطقه میدان نفتی آزادگان جنوبی نیز در ضلع جنوبی حوزه تالابی در حوضچه 3، 4 و 5 قرار دارد.

همچنین میدان نفتی یادآوران که در خارج از حوزه تالاب قرار دارد و میدان یاران در بخش شمالی و جنوبی که در نوار مرزی ایران و عراق در حوضچه 4 و 5 قرار دارد، این تالاب را متأثر از خود کرده‌اند.

نزدیک‌ترین مراکز شهری به میادین نفت غرب کارون شهرهای دارخوین، هویزه و سوسنگرد است و اکثر وسعت میادین نفتی به‌روی اراضی تالابی و مرتعی قرار گرفته است.

در سیلاب‌های اخیر استان خوزستان، 40 تالاب بزرگ و مهم کشور آبگیری شد که یکی از این تالاب‌ها هورالعظیم است. آبگرفتگی و پس‌زدگی آب سیلاب در روستاها و شهرهای اطراف تالاب، شایعاتی را بین مردم و فضای رسانه‌ای کشور مطرح کرد که صنعت نفت از ورود آب به برخی حوضچه‌های تالاب که فعالیت‌های نفتی در آنها انجام می‌دهد جلوگیری کرده و این اقدام شرکت ملی نفت موجب ورود آب به زمین‌های کشاورزی و منازل مسکونی مردم در نزدیکی تالاب شده است.

عبدالله طواف معاونت پشتیبانی شرکت مهندسی و توسعه نفت در این خصوص گفت: دولت در سال 72 تصمیم گرفت برای این‌که منابع آب شیرین به عراق منتقل نشود یک دایک را در هورالعظیم احداث کند ولی متأسفانه عده‌ای در فضای مجازی و در برخی جلسات مدعی شدند جاده‌ها و دایک‌ها را نفت ساخته است اما این اشتباه است.

طواف با بیان اینکه از سال 95 تاکنون حوضچه‌های سه و چهار و پنج تالاب هورالعظیم آبگیری شده است، عنوان کرد: هیچ مانعی از سوی نفت برای این‌که آبی وارد هور شود وجود نداشته و ندارد. گاهی در حین عملیات اجرایی ممکن است آبی را محصور و نقطه‌ای را خشک کنیم اما دوباره آبگیری انجام می‌شود و محدوده مدنظر در تالاب پرآب می‌شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر در مجموع پنج حوضچه طبیعی هورالعظیم ــ که تمام بخش‌ها و تأسیسات نفتی در آنجا وجود دارند ــ آب هست و کلاً تأسیسات در نقاطی هستند که آب وجود دارد. در چند روز گذشته به‌دلیل فشار سیل به مردم جنوب غرب منطقه، سعی کردیم تا زمین‌هایی را آبگیری کنیم که آب به شهر فشار وارد نکند.

معاونت پشتیبانی شرکت مهندسی و توسعه نفت گفت: متأسفانه در سال‌های خشکسالی برخی از مردم به‌دلیل مشکلات کم‌آبی خود را به حریم رودخانه نزدیک و کشاورزی کردند. برخی از آن‌ها وارد هورالعظیم شدند و کشاورزی کردند و این مسئله تا زمانی که هور خشک بود، مشکلی نداشت اما امسال با هجوم آب هیچ‌ یک حاضر به تخلیه آن نقاط نشدند و متأسفانه این اتفاق باعث شد حجم آب به‌گونه‌ای بالا بیاید که برای مثال در دو سه نقطه شهر رفیع سیل‌بند شکسته شد.

طواف با هشدار اینکه "تا رودخانه‌ها به مسیر طبیعی خود بازنگردند هر سال با سیلاب روبه‌رو هستیم"، ادامه داد: در بستر رودخانه‌ها کشاورزی شده و ساخت‌وساز صورت گرفته و پرورش ماهی ایجاد شده است و این مسایل مشکلاتی را در بحث سیلاب برای مردم مناطقی همچون رفیع و دشت آزادگان به‌وجود می‌آورد.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون هیچ یک از تأسیسات مجموعه نفت در تالاب هورالعظیم بر اثر سیلاب خسارتی ندیده است. در مجموعه عملیات تولید هیچ وقفه‌ای نداشته و بیش از 100 نقطه بحرانی در مجموعه هور العظیم را نیز ترمیم کرده‌ایم.

ازاین‌رو، در حال حاضر تولید از میادین نفتی غرب کارون که با تالاب هورالعظیم در ارتباط هستند، بدون کاهش تولید، ادامه دارد و تأسیسات نفتی حاضر در این تالاب، محدودیتی را برای ورود آب به تالاب ایجاد نکرده‌اند.

منبع: تسنیم

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر