/
۱۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۴۷

توسعه صنایع پتروپالایشی،یک تیر وچند نشان

تولید و صادرات فرآورده‌های نفتی به دلیل حجم کوچک محموله‌ها، تعدد مشتریان، تنوع شیوه‌ صادرات نسبت به صادرات نفت خام امری آسان تر بوده و رهگیری و تحریم‌پذیری را به صفر می رساند.
کد خبر : ۱۸۰۳۹

نبض نفت - وابستگی بودجه دولت ایران به درآمدهای حاصل از خام‌فروشی نفت باعث شده که آمریکا و متحدانش از این نقطه ضعف استفاده کرده و با تحریم اقتصادی ایران برای دستیابی به اهداف سیاسی خود اقدام کنند.

کارشناسان معتقدند که راهکار اصولی مقابله با تحریم‌های نفتی آمریکا، تغییر زمین بازی تحریم‌ها و حرکت از خام‌فروشی نفت به سمت تولید و صادرات فرآورده‌های نفتی است. تولید و صادرات فرآورده‌های نفتی به دلیل حجم کوچک محموله‌ها، تعدد مشتریان، تنوع شیوه صادرات و بازار نزدیک در کشورهای همسایه نسبت به صادرات نفت خام امری آسان‌تر بوده و امکان رهگیری و تحریم‌پذیری محموله‌ها از سوی آمریکا را به صفر می‌رساند.

در این راستا سال گذشته قبل طرحی توسط نمایندگان مجلس با عنوان «افزایش ظرفیت پالایشگاه‌های میعانات گازی و نفت خام با استفاده از سرمایه‌گذاری مردمی» تدوین شد.

این طرح در تاریخ ۴ مهر سال ۹۷ توسط هیئت رئیسه مجلس اعلام وصول شد و پس از تصویب در کمیسیون انرژی و کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس، در حال حاضر در نوبت صحن قرار دارد تا به رأی نمایندگان گذاشته شود.

تعداد زیادی از نمایندگان مجلس معتقدند که توسعه صنایع پالایشی کشور امری ضروری است و وزارت نفت باید از سال‌ها قبل برای اجرای آن برنامه‌ریزی می‌کرد، چرا که جایگزین کردن صادرات فراورده به جای نفت خام یکی از راهکارهای مقابله با تحریم‌های نفتی آمریکا است.

عضو کمیسیون صنایع: توسعه پالایشگاه‌ها اجتناب ناپذیر است

در این راستا محمدحسین فرهنگی، عضو کمیسیون صنایع و هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت پالایشگاه‌سازی در کشور گفت: توسعه صنایع پالایشی و تبدیل نفت خام به فرآورده‌های نفتی یکی از کارهای ضروری است که باید برای انجام آن اقدام کنیم. صادرات فراورده بهتر از خام‌فروشی نفت است و اتفاقاً یکی از راهکارهای مقابله با تحریم‌های نفتی آمریکا است.

وی ادامه داد: دولت باید تصمیم بگیرد و توسعه صنایع پالایشی را پیگیری کند. البته این کار را از گذشته هم انجام داده است اما با توجه به شرایط تحریمی فعلی می‌تواند ساخت پتروپالایشگاه ها را در دستور کار قرار دهد.

فرهنگی همچنین اظهار داشت: وزارت نفت بهتر است در شرایط فعلی به جای ذخیره کردن نفت خام، برای ساخت پالایشگاه و پتروپالایشگاه اقدام کند. ساخت پالایشگاه علاوه بر اینکه یک اقدام ضد تحریمی است، باعث ایجاد ارزش افزوده و اشتغالزایی می‌شود.

مزایای تولید و صادرات فراورده نسبت به نفت خام

همچنین محمد حسینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به ضرورت توسعه صنایع پالایشی کشور برای خنثی‌سازی تحریم‌های نفتی آمریکا گفت: برای افزایش بهره وری مواد خام موجود در کشور یکی از راهکارهای اساسی ای است که باید طی سنوات گذشته تا به امروز در مسیر آن گام بر می‌داشتیم و امروز می‌توانستیم هم چالش اشتغال را حل کنیم و هم ارزش افزوده لازم راایجاد کنیم؛ ولی متأسفانه اقدامی انجام نشد.

به گفته این مقام مسؤول امروز یکی از اقداماتی که برای دور زدن تحریم‌ها باید انجام شود، ساخت پالایشگاه‌هایی در داخل کشور یا ساخت یا خرید سهام پالایشگاه‌ها در خارج از کشور است.

وی ادامه داد: امروز در صورت داشتن پالایشگاه‌هایی در خارج از کشور و صدور نفت خام‌مان به آن می‌توانستیم هم ثبات اقتصادی را به کشورمان برگردانیم و هم نیاز به فروش نفت خام نداشتیم و هم اینکه وابستگی آن کشورها را به خودمان در حوزه اقتصاد بیشتر کرده بودیم.

حسینی همچنین افزود: در حال حاضر اگر بتوانیم نفت خام مان را در کشور به فراورده تبدیل کنیم در حوزه اشتغال گام مؤثری برداشتیم، از سویی دیگر این اقدام ایجاد ارزش افزوده هم دارد.

منبع: مهر

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر