نیازی دیگر از صنعت نفت بومیسازی شد
به گزارش نبض نفت به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، یکی از واحدهای فناور مستقر در مجتمع خدمات فناوری دانشگاه صنعتی شریف در پاسخ به نیاز صنعت نفت ابزاری درونچاهی به نام «پکرهای متورم شونده درونچاهی» را طراحی و ساخته است.
ساخت این ابزار نیازمند فناوری پیشرفته است و تنها تعدادی شرکت بزرگ نفتی در دنیا این فناوری را دارند، اما این شرکتها این ابزار را نمیفروشند و برای اینکه کشورهای نیازمند به آن را وابسته به خود نگاه دارند و تنها خدمات چاه را به آنها میفروشند. پس محققان کشورمان بار دیگر با اتکا به نیروی انسانی داخل و نوآوری آنها در این واحد فناور دست به کار شدند و دانش ساخت آن را بومیسازی کردند. اکنون نیز مرحله تولید انبوه آن در حال انجام است تا با هزینه نصف نمونه خارجی اما با همان کیفیت در اختیار مصرفکنندگان قرار گیرد.
جمال ارغوانی هادی مدیر این واحد فناور بیان کرد: «پکرهای متورم شونده درونچاهی» از محصولات مورد نیاز صنعت نفت است که به علت تحریمها امکان تامین آن وجود نداشت. این ابزار بدون نیاز به دکل داخل چاه نفت وارد میشود و در بخش عمیق چاه منبسط میشود. پس از آنکه چاه را مسدود کرد میتوان عملیات مورد نظر همچون اسیدزنی و تزریق ژل را انجام داد.
ارغوانی با بیان اینکه نیاز صنعت نفت به این ابزار دارای فناوری «های تک» باعث اقدام محققان این واحد فناور برای بومیسازی آن شد، گفت: تا کنون عملیات در شش حلقه چاه با این ابزار با موفقیت انجام شده است. این ابزار دارای یک بخش متورمشونده است که قابلیت انبساط دارد و برای ساخت آن نیاز به فناوری پیشرفته است. با این اقدام و بومیسازی آن تولید محصولات درونچاهی بسیاری امکانپذیر شد.
البته واحد فناور توسعه محصول صنعتی شریف برای اثبات کارکرد درست علاوه بر شبیهسازی نرمافزاری وسیلهای را مشابه چاه برای تست ساخته است، این دستگاه شرایط چاه و عملکرد تجهیزات مورد نظر را کاملاً شبیهسازی میکند.
این واحد فناور برای توسعه محصولات محدودیتی ندارد و با توجه به میانرشتهای بودن توسعه محصول، متخصصانی در حوزههای مختلف مهندسی (مکانیک، پلیمر، شیمی، برق، صنایع، متالورژی و کامپیوتر)، بازاریابی، طراحی صنعتی، حقوق و مدیریت مالی در آن فعالیت میکنند تا گامهای بزرگتری برای تحقق پژوهش، تولید و توسعه محصولات صنعتی مورد نیاز کشور برداشته شود.
مجتمع خدمات فناوری شریف با هدف حمایت، گردهمآوری و همافزایی میان واحدهای خدمات فناوری دی ماه ۹۲ با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری افتتاح شد. با توجه به تاثیر آن در ترویج فرهنگ کسبوکارهای دانش بنیان با حمایت صورت گرفته از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فاز دوم آن نیز در دی ماه ۱۳۹۴ به بهرهبرداری رسید.