طرحهای مجلس باید جامع، مانع و تفسیرناپذیر باشد
نبض نفت - «محمدرضا نجفی» با اشاره به تصویب «طرح حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی» که سرمایهای در حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از صندوق سرمایه گذاری ملی را در قالب تسهیلات کم بهره در اختیار صنعتگران قرار می دهد، گفت: چنین مواردی باید در قالب لایحه از دولت به مجلس بیاید تا مستحضر به کار کارشناسی دقیق، عمیق، همه جانبه و مبتنی بر اطلاعات و تجارب ثبت شده و نهادینه شده باشد.
وی با بیان اینکه طرح ارائه شده توسط نمایندگان مجلس در این امور معمولاً از جامعیت و پختگی و کفایت لازم برخوردار نیست، اظهارداشت: متنی که بناست تبدیل به قانون شود باید جامع و مانع بوده و تفسیرپذیر نباشد. راه را برای فساد و رانت باز نکند و در عین حال زمینه را برای کار اقتصادی روان، شفاف، جامعالاطراف و کارآمد فراهم کند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: اینگونه موضوعات به دلیل اینکه در قالب طرح توسط برخی از دوستان نماینده طراحی میشود بعضاً از ویژگیهای لازم برخوردار نیست. هرچند استفاده از تجارب برای تسهیل پروژهها و طرحها در قالب برنامهریزی ماهیتاً و ذاتاً ایرادی ندارد، ایراد آنجاست که اگر ما بنا را بر این کار میگذاریم، نحوه اقدامات معمولاً حاشیهساز و مسئلهساز شده و زمینههای فساد و رانت را ایجاد میکند.
وی با اشاره به مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: طرحی که این هفته در مجلس طرح شد هم از همین دست بود و من از جای جای آن عدم تعین و عدم شفافیت و تفسیرپذیری را به گونهای که زمینه حیف و میل منابع عمومی و حقوق دولت و مردم را فراهم کند، مشاهده کرد که در چند مورد موفق شدیم مقداری از اشکالاتش را رفع کنیم.
نجفی در ادامه بر ضرورت شفافیت مراودات اقتصادی در جهت کاهش رانت و فساد تاکید کرد و افزود: یکی از دستاوردهای دولت الکترونیک بحث کاهش فساد است و متاسفانه دستگاههای مسئول در این زمینه به شدت کار را ماهیتاً فلج و زمینگیر کردهاند و از سوی دیگر کار تبلیغاتی و شوآف گستردهای هم ارائه میکنند. اما کار بنیادین جدی در رابطه با اجرای احکام برنامه ششم توسعه در زمینه دولت الکترونیک انجام نشده است.
وی شفافیت را بستر و ضرورتی برای اجرای چنین طرح هایی عنوان کرد و گفت: عملکرد مجلس در بحث نظارت و کنترل رضایتبخش نیست.
نمایندگان در جلسه علنی روز- دوشنبه- مجلس شورای اسلامی ماده ۳ طرح حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی را با ۱۴۰ رأی موافق، ۳۲ رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع ۲۱۲ نماینده حاضر تصویب کردند.
بر اساس این طرح اعطای خوراک بدون دریافت بهای آن از زمان شروع بهره برداری طرحهای موضوع این قانون به تعداد روزی که ارزش آن معادل حجم سرمایه گذاری ارزش گذاری شده در مجوز صادره باشد و به عنوان تسهیلات به شرکت مجری طرح محسوب شود.
نمایندگان همچنین دولت را مکلف کردند از طریق وزارت نفت نسبت به صدور و بازنگری مجوز طرح ها تا سقف دو میلیون بشکه در روز و اعطای تنفس خوارک از سرمایه گذاران بخش غیر دولتی برای جذب سرمایه گذاری مردمی حمایت کند.
منبع: ایرنا