۶ سال وعده برای یک زمین خالی؛ وقتی پتروشیمی کوهدشت زیر کشت میرود
مطالعات این مجتمع در سال 1391 انجامشده و قرار بود شامل دو یونیت و در مجموع 111 هزار تن در سال تولید داشته باشد و نیز با سرمایهگذاری پروژه پتروشیمی کوهدشت از سوی بانک ملی ایران و با برنامهریزی های انجامشده در 4 سال به بهرهبرداری برسد!
با بهرهبرداری از این شرکت پتروشیمی قرار بود سالانه 20 هزار تن نرمال بوتان، 11هزار و 400 تن ایزوبوتان، 80هزار تن دواتیل هگزانول و 45هزار تن اتیلن پروپیل دی ان منومر به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور افزوده شود و همچنین قرار بود خوراک واحدهای پاییندســتی تولیدکننده انواع الستیک، لوله، قطعات پالستیکی و کابل را نیز تأمین کند.
از مدت زمان تعیینشده برای بهرهبرداری از پتروشیمی کوهدشت 2 سال و از زمان شروع این پروژه در حالی 6 سال سپری شدهاست که ساخت این پروژه در سالهای اخیر با واکنشهای مختلفی از سوی مسئولان لرستان همراه بوده و این وعدهها را از روی کاغذ فراتر نبرد.
تناقض در وعدهها
الهیار ملکشاهی، نماینده مردم شهرستانهای کوهدشت و رومشکان در مجلس در مرداد 1395 از اخذ مجوزهای پتروشیمی کوهدشت خبر داد و گفتهبود مشکلها رفع شدهاند و اگر این پروژه بهنتیجه برسد، مجتمع عظیم پتروشیمی در کوهدشت ایجاد و از لحاظ صنعت متحول میشود. او همچنین گفتهبود بدونشک این پروژه به سرانجام خواهد رسید، در حال حاضر ساختمانسازی شروعشده و مشکل زیستمحیطی هم ندارد.
در حالی در این اظهارنظر نمانیده مردم کوهدشت و رومشکان در مجلس از اخذ مجوزهای لازم برای پتروشیمی کوهدشت خبر دادهبود که هوشنگ بازوند، استاندار وقت لرستان در شهریور 93 گفتهبود پتروشیمی کوهدشت نه سرمایهگذار قطعی دارد و نه محل تأمین خوراک آن مشخص شدهاست!
واکنش استاندار وقت لرستان نشان از عاقبت ناخوشایند این پروژه میداد بهطوریکه حتی یک کلنگ برای آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی کوهدشت به زمین زده نشد و مشعل صنعت در این شهرستان نیز با حدس و گمانههایی رو به خاموشی رفت.
غلامرضا حمزهپور، فرماندار وقت کوهدشت در مرداد 93 در اظهارنظری علت تأخیر پروژه پتروشیمی کوهدشت را جابهجایی زمین محل احداث و تغییر و تحولات دولت عنوان کردهبود.
محمدرضا صفیخانی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در بهمن96 گفتهبود تنها مانعی که در آغاز بهکار پتروشیمی شهرستان کوهدشت وجود دارد، تأمین آب بوده و حداقل 100 میلیارد تومان اعتبار برای آبرسانی آن نیاز است.
نیاز پروژه پتروشیمی کوهدشت به آب آن هم در منطقهای که خود با افت سفرههای منابع زیرزمینی بوده از همان ابتدا تیر خلاصی بود به این پروژه، بهطوریکه سیدموسی خادمی استاندار لرستان در دی 97 به این موضوع واکنش نشان داد و گفتهبود اجرای این طرح توجیه اقتصادی نداشت و دولت از کجا تنها 100میلیارد برای آب یک پتروشیمی بیاورد؟!
گودرز امیری، معاون استاندار لرستان در خرداد 97 به نیاز پتروشیمی کوهدشت به تخصیص آب ورود کرد و گفتهبود این پروژه توسط وزارت نیرو انجامشده، لذا سرمایهگذار ظرف مدت 15روز کاری نسبت به موافقت خود برای انتقال آب به محل طرح و شروع عملیات اقدام کند.
او همچنین گفتهبود دستگاههای اجرایی موظف شدهاند ظرف زمان مشخصی موانع و مشکلات پتروشیمی کوهدشت را برطرف کرده تا شاهد آغاز عملیات اجرایی این مجموعه بزرگ تولیدی باشیم.
برخلاف تداوم اظهارنظرهای مسئولان مختلف لرستان در روزهای پایانی سال 96 سوله و فنسهای اطراف پروژه پتروشیمی کوهدشت برچیده شد.
پس از انتشار این گزارش، معاون اقتصادی استاندار لرستان جلسهای برای بررسی مشکلات آن برگزار کرد و در این جلسه مقرر شد باتوجه به موضوع تخصیص آب آن که توسط وزارت نیرو انجام داده شد، سرمایهگذار پتروشیمی کوهدشت ظرف مدت 15 روز کاری نسبت به موافقت خود برای انتقال آب به محل طرح و شروع عملیات آن اقدام کند، در غیر اینصورت شرکت شهرکهای صنعتی به معرفی طرح جایگزین و تعیینتکلیف آن به بررسی تحقیقات مورد نظر بپردازند.
حالا پس از گذشت حدود 10ماه ضربالاجل معاون استاندار لرستان بهکار نیامد و از آغاز عملیات اجرایی پروژه پتروشیمی کوهدشت خبری نشدهاست تا همچنان پای صنعت در این شهرستان لنگ باشد و ایجاد اشتغال نیز آرزویی برای مردمان این دیار.
پای لنگ صنعت در کوهدشت
محمدرضا آزادبخت سرپرست فرمانداری کوهدشت در گفتوگو با تسنیم میگوید تنها مشکل پیش روی سرمایهگذار پتروشیمی تأمین آب مورد نیاز بود، برای رفع این مسئله امور آب استان لرستان برای انتقال آب از رودخانه کشکان موافقت اولیه کرد.
آن طور که او میگوید با حضور نمایندگان آبوفاضلاب شهری لرستان چندین جلسه پیگیری برای انتقال آب تصفیهخانه آینده کوهدشت نیز در محل استانداری برگزار شد، اما در نهایت تأمین آب مورد نیاز لاینحل ماند.
به گفته سرپرست فرمانداری کوهدشت، سرمایهگذار پروژه پتروشیمی خرید زمین و احداث تأسیسات مورد نیاز از جمله سوله و فنسکشی محوطه ناحیه را انجام دادهبود، اما به اجبار بهسمت رشته شغلی خود که کشت گیاهان دارویی بوده خواهد رفت.
با وجود گذشت هفت سال سرمایهگذاری بانک ملی و تسهیلات 480میلیون دلاری نه تنها پتروشیمی کوهدشت اجرایینشده، بلکه حالا در سال 1398 از محل احداث این پروژه که در حدود 22کیلومتری کوهدشت قرار دارد فقط یک زمین خالی و یک تابلوی شهرک صنعتی بر جای مانده تا همچنان اشتغال و ایجاد صنعت آرزوی دیرینه مردمان این دیار باشد.
منبع: تسنیم