صرفه اقتصادی مانع کنترل قاچاق مسافری است/همکاری خطرناک قاچاقچیها و دفاتر فروش سیم کارت
نبض نفت- حمیدرضا دهقانی نیا دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره فروش اطلاعات هویتی اظهار کرد: اطلاعات هویتی هموطنانمان چه اطلاعات مربوط به پاسپورت و چه اطلاعات مربوط به کارت ملی یا دیگر مدارک شناسایی موضوعی فرای اختیارات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز است، اما ممکی است این اطلاعات برای قاچاق کالا و ارز موزد سوءاستفاده قرار بگیرد یا به عبارتی دقیقتر، قاچاقچیها سعی میکنند کالای قاچاق وارد شده را با سوء استفاده از اطلاعات هویتی سایرین تطهیر کنند.
دهقانی نیا گفت: متاسفانه در مواردی ممکن است فردی اطلاعات هویتی خود را در اختیار این سودجویان قرار داده و در قبال آن مبالغی دریافت کند، اما در نهایت اطلاعات هویتی فرد نامبرده بدون اطلاع او مورد استفاده قرار میگیرد.
او تصریح کرد: نکته حائز اهمیت انجا است که فرد قاچاقچی به همین کار بسنده تمیکند؛ در اغلب موارد اولین قدم برای افراد متخلف صدور سیم کارت به نام فردی است که اطلاعات هویتی خود را در اختیار دیگران قرار داده است؛ در صورت صادر نکردن سیم کارت فرد قاچاقچی نمیتواند فرایند ریجستری را انجام داده و نهایی کند این به معنای آن است که با در اجاره اطلاعات هویتی، سیمکارتی به نام شما صادر میشود که در اختیار فرد قاچاقچی قرار دارد.
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با تاکید بر لزوم اخذ سیمکارت برای انجام فرایند ریجستری ادامه داد: مطابق گفته رئیس سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی، موضوع فروش سیمکارت بدون حظور فرد متقاضی توسط این سازمان در حال پیگیری است و دفاتر متخلف، در صورت صدور سیمکارت در این شرایط، تحت پیگیرد قانونی قرار گرفته و مطابق قانون مجوز آنها باطل میشود؛ تعدادی زیادی از این دفاتر بعد از بررسی مورد اعمال قانون قرار گرفته است.
دهقانی نیا بیان کرد: توجه داشته باشید که قاچاقچیها مجبور به خریداری اطلاعات هویتی از سایر افراد جامعه شدهاند و این به معنای آن است که موانعی بر سر راه آنها به وجود آمده است که این افراد را وادار به استفاده از اطلاعات مسافران واقعی کرده است؛ پیش از آنکه ارتباط فعلی بین نیروی انتظامی، پلیس گذرنامه، گمرک و ... محقق شود، افراد بسیاری با ادعای مسافر بودن اقدام به واردات تلفنهای همراه به صورت مسافری میکردند، اما امروزه این مشکاتن برطرف شده است.
او با تاکید بر هماهنگی مناسب بین بخشهای مربوطه اظهار کرد: با توجه به شرایط فعلی ایجاد شده، قاچاقچیها به اجبار باید به سراغ مسافر واقعی بروند و متاسفانه کماکان در این بین مسافران بسیاری اقدام به فروختن اطلاعات هویتی خود میکنند.
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با تاکید بر اهمیت بررسی تعداد سیمکارتهای ثبت شده افزود: برای اطمینان از این که سیم کارتی بدون اطلاع شما ثبت نشده است، میتوانند به سایت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مراجعه کرده و از تعداد سیم کارتهایی که با نام و کد ملی آنها صادر شده است مطلع شوند.
دهقانی نیا گفت: متاسفانه در این بین برخی مسافرانی از این فرایند و استفادهای که از مشخصات هویتی آنها میشود اطلاعی ندارند پس در صورت همراه شدن فرد قاچاقچی با مراکز متخلف در صدور سیم کارت، شرایط برای فعالیت این نوع قاچاقچیها فراهم میشود.
او درباره ضرورت انجام ابن فرایند اظهار کرد: پیش از اجرای این طرح، برخی از مسئولین در جامعه صنفی فروشندگان تلفن همراه میکردند که واردات رسمی تلفن همراه پاسخگوی نیاز بازار نیست، اما آمارهای ارائه شده توسط وزارت صمت، گمرک، دفتر امور خدمات بازرگانی، سازمان حمایت و ... خبر از صدور مجوز فعالیت برای ۹۹ شرکت وارد کننده رسمی تلفن همراه میدهد؛ از این ۹۹ شرکت چیزی حدود ۸۴ شرکت در حال حاضر افدام به واردات رسمی میکنند پس همانطور که مشاهده میکنید انحصاری در واردات تلفن همراه وجود ندارد.
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تشریح کرد: آمارهای ارائه شده نشان میدهد در مرداد امسال بیش از ۹۰۰ هزار و در شهریور چیزی حدود ۱ میلیون تلفن همراه به صورت رسمی وارد بازار کشور شده است که نشاندهنده روند صعودی واردات است؛ در مجموع قیمت تلفن همراه روندی نزولی دارد، بنابراین نیازی به واردات غیر رسمی تلفن همراه نیست و واردات رسمی میتواند پاسخگوی تمام نیاز بازار باشد.
سود نگران کننده قاچاق مسافری
دهقانی نیا صرفه اقتصادی واردات مسافری تلفن همراه را دلیل اصلی تمایل افراد به واردات این محصول از طریق قاچاق یا مسافری دانست و اظهار کرد: بر اساس ماده ۱۳۸ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی کشور زمانی که کالایی را با عنوان کالای همراه مسافر وارد کشور میشود، از ۸۰ دلار معافیت حقوق ورودی برخوردار است. از طرفی سود بازرگانی تلفن همراه یک درصد است که بر اساس آیین نامههای امور گمرکی نهایت سود بازرگانی که واردات به صورت مسافری باید پرداخت شود ۲ درصد است صرفه اقتصادی مناسبی برای قاچاقچیان و سوء استفاده از بستر مسافری وجود دارد.
او درباره عملکرد سامانه fms بیان کرد: سامانهای به نام سامانه مدیریت جعل و تقلب وجود دارد که در این حوزه بسیار هوشمندانه فعالیت میکند و الگوریتمهای بسیار مناسبی برای این سامانه تعریف شده است که به طور مداوم به روز رسانی شده و از فعال شدن تلفنهایی که با تطهیر مسافری وارد بازار میشوند جلوگیری میکند؛ تعداد زیادی از تلفنهایی که از طریقه ورود مسافری و به صورت تجاری وارد کشور شدهاند تشخیص داده شده و اعمال قانون شدهاند.
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: اگر بنا باشد تا کالایی همراه مسافر وارد کشور شده و از معافیت برخوردار شود باید محلی برای آن احراز حضوری، در همان ابتدای ورود، در نظر گرفته شود؛ شخص مسافر باید در هنگام ورود و در گمرکات کشور اظهار به ورادات کالا کند تا از معافیتهای مربوطه بهرهمند شود. ثبت غیر حضوری منجر و مدت زمان یک ماهه که برای آن در نظر گرفته اند منجر به ایجاد اختلال در ارائه این خدمات میشود.
دهقانی نیا ادامه داد: باید صرفه اقتصادی را از واردات مسافری حذف کنیم تا در نهایت منجر به کنترل رویه قاچاق کالاهایی مثل تلفن همراه شود؛ واردات مسافری تلفن همراه برای مرداد و شهریور ۹۸ چیزی حدود ۲۵۰ هزار واحد در هر ماه بوده است در حالی که واردات رسمی آن به چیزی حدود یک میلیون در هر ماه میرسد و این نشان از روند درست وزارتخانهها و سازمانهای مربوط به این موضوع دارد.
منبع: جوان