آمارهای پتروشیمی، بنزین و میعانات گازی وزارت نفت غلط است؟
نبض نفت- رئیس کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق تهران، با اشاره به گزارشی که اخیراً از سوی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در رسانهها منتشر شده است، آمار و اطلاعات گزارش شده را مورد تردید قرار داد و گفت: دولت باید در بیان و طرح آمارهای مربوط به تولید و اقتصاد کشور، وسواس و دقت بیشتری به خرج دهد.
رضا پدیدار افزود: بر اساس گزارشی که از سوی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در رسانهها منتشر شده، واحدهای پتروشیمی روزانه 33 میلیون تن خوراک دریافت کردهاند که این میزان معادل 674 هزار بشکه نفت خام است.
وی ادامه داد: طبق آمار مطرح شده، در دو سال آینده، این میزان با افزایش تعداد واحدهای پتروشیمی به 83 واحد، به معادل 1.4 میلیون بشکه نفت خام میرسد و پیشبینی شده است که میزان خوراک واحدهای پتروشیمی تا سال 1404 به 74 میلیون تن و معادل 1.7 میلیون بشکه نفت خام برسد.
پدیدار با بیان اینکه اعداد و ارقام مطرح شده در این رابطه، بسیار اغراقآمیز است، گفت: این در حالی است که به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در حال حاضر 90 فرآورده نفتی و پتروشیمی در کشور تولید میشود حال آنکه بررسیها نشان میدهد که سبد تولیدی کشور در این حوزه تنها 39 محصول است.
رئیس کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق تهران، سپس به آمار دیگری اشاره کرد که از سوی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بیان شده است و افزود: بر اساس گفتههای مطرح شده از سوی مدیر عامل این شرکت، تا سال 1404 تعداد انواع محصولات تولیدی در حوزه پتروشیمی کشور به 105 نوع میرسد و این ادعا در حالی مطرح شدهاست که تنوع محصولات پتروشیمی در جهان تنها 87 محصول است.
پدیدار در ادامه به اعلام خبر عرضه 2 میلیون بشکه میعانات گازی در بورس انرژی به قیمت 58 دلار و 58 سنت برای هر بشکه واکنش نشان داد و گفت: این میزان عرضه در بورس انرژی در حالی صورت میگیرد که تعداد کارگزاریهای ثبتشده در این بازار سرمایه محدود به 12 کارگزاری است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران همچنین به ادعای عرضه بنزین یورو 5 که از سوی مقامات دولتی مطرح میشود نیز واکنش نشان داد و افزود: بنزین تولیدی در کشور در حال حاضر یورو 4 است و این ادعای مطرح شده از سوی برخی مسئولان دولتی را باید مورد تردید قرار داد.
همچنین به گفته وی، میزان تولید بنزین در کشور در حال حاضر به 104.5 میلیون لیتر در روز رسیده و این درحالی است که میانگین مصرف سه ماهه امسال در کشور رقم 91 میلیون لیتر را ثبت کرده است و به نظر میرسد که میتوان روی صادرات مازاد بنزین تولیدی در کشور سرمایهگذاری بیشتری داشت.
پدیدار، بازار صادراتی بنزین ایران را کشورهای عراق، ترکیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و افغانستان بیان کرد.