احتمال شکست نقشه اوپک برای تقویت قیمت نفت
نبض نفت- آن طور که در گزارش ماهانه آژانس بینالمللی انرژی پیش بینی شده است، حتی اگر اوپک و متحدانش به توافق کاهش تولید به طور کامل پایبند بمانند و رشد عرضه کشورهای غیراوپک کاهش پیدا کند، همچنان ۷۰۰ هزار بشکه در روز مازاد عرضه وجود خواهد داشت.
آژانس بینالمللی انرژی پیش بینی خود از رشد تقاضای جهانی برای نفت در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ را تغییر نداد و همچنان انتظار دارد به ترتیب یک میلیون بشکه در روز و ۱.۲ میلیون بشکه در روز رشد کند.
در گزارش ماهانه آژانس بینالمللی انرژی آمده که بازار محاسبات خود را انجام داده و واکنش به توافق جدید اوپک پلاس تاکنون خاموش بوده است.
گروه اوپک پلاس شامل کشورهای اوپک و غیراوپک در نشست رسمی روز جمعه در وین با عمیق کردن کاهش تولید به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز تا مارس سال ۲۰۲۰ موافقت کردند و به این ترتیب مجموع تولید اوپک پلاس از سطح تولید اکتبر سال ۲۰۱۸ به میزان ۱.۷ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد.
کاهش ۵۰۰ هزار بشکه ای از اول ژانویه سال ۲۰۲۰ اعمال شده و تا مارس ادامه پیدا میکند. این گروه سیاست تولید نفت خود را در یک نشست فوق العاده که روزهای پنجم و شش مارس برگزار میشود، بازبینی خواهد کرد. از ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش جدید، اوپک ۳۷۲ هزار بشکه در روز و کشورهای غیراوپک ۱۳۱ هزار بشکه در روز را برعهده خواهند گرفت.
پیش بینی آژانس بینالمللی انرژی برای شرکت نفتی دولتی آرامکوی سعودی که عرضه اولیه عمومی سهام خود را هفته گذشته نهایی کرد و برای پشتیبانی از سهام خود روی قیمت بالاتر نفت حساب میکند، خبر خوبی نیست.
آرامکوی سعودی روز پنج شنبه که ارزش سهامش ۱۰ درصد رشد کرد، به نخستین شرکت جهان با دو تریلیون دلار ارزش تبدیل شد.
عربستان سعودی که بزرگترین تولیدکننده عضو اوپک است، عمده بار کاهش تولید را از زمان آغاز اجرای آن در سال ۲۰۱۷ برعهده گرفته است. اما قیمتها حدود ۶۰ دلار در هر بشکه مانده و اوپک را به اقدام مجدد وادار کرده است.
تحلیلگران بانک یو بی اس انتظار دارند این توافق پس از پایان مهلت آن در مارس تمدید شود. تمدید آن تا پایان سال، مشکل اشباع عرضه را تسهیل خواهد کرد اما ابهامات مستمر در خصوص عواملی مانند رشد تولید نفت شیل آمریکا احتمالا قیمتهای نفت برنت را پایین ۷۰ دلار در هر بشکه نگه خواهد داشت.
کاهش تولید به مدت طولانی یا به میزان بیشتر ممکن است باعث تحرک بخشیدن به سرمایهگذاری غیراوپک به خصوص در آمریکا شده و بازار را دچار بیثباتی کند.
بر اساس گزارش سی ان ان بیزنس، تولید نفت آمریکا طی بیش از یک دهه گذشته بیش از دو برابر افزایش پیدا کرده که عمدتا تحت تاثیر رونق تولید نفت شیل آمریکا بوده است. آمریکا در سپتامبر برای نخستین بار در چند دهه اخیر به صادرکننده بزرگ نفت تبدیل شد و این روند ممکن است در اواخر سال ۲۰۲۰ یا اوایل سال ۲۰۲۱ متداول شود.