تهیه گزارش ۷۶۰۰صفحهای از تجربه سیلابهای ابتدای سال ۹۸
نبض نفت - رضا اردکانیان، وزیر نیرو با اشاره به تعیینکننده بودن فصل تابستان در تأمین برق کشور گفت: در تابستان 98 با وجود اینکه سال ماقبل آن سال خشکی بود و حدود 5 هزار مگاوات تولید برق در سدهای برقآبی کاهش یافته بود، از تابستان 97 برای به صفر رساندن خاموشیها در تابستان 98 برنامهریزی شد که تحقق این هدف مستلزم وارد مدار شدن چند هزار مگاوات نیروگاه جدید، کاهش اوج بار و عملی کردن تعهدات صادرات انرژی به کشورهای همسایه بر اساس قراردادهای موجود بود که خوشبختانه هر سه مورد انجام شد.
وی افزود: حدود 3 هزار و 800 مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید اعم از تجدیدپذیر و حرارتی در تابستان 98 وارد مدار شد و علاوه بر این 11 برنامه مدیریت مصرف انجام و اوج بار مصرف بهگونهای مدیریت شد که به همین میزان 3 هزار و 800 مگاوات اوج بار کاهش یافت که همین میزان بهمعنای ساخت 5 هزار مگاوات نیروگاه جدید با چندین میلیارد دلار سرمایهگذاری جدید بود.
وی در این چارچوب به تحقق سومین رکورد کشور در صادرات برق در تابستان 98 با بیشترین میزان صادرات انرژی بر اساس توافقها با کشورهای همسایه با خاموشی صفر اشاره کرد.
وی همچنین از فراهم کردن ظرفیت بالایی برای تهاتر بدهیهای وزارت نیرو طبق قانون بودجه 99 به بخش خصوصی برای کاهش فشار بر این بخش در عرصه تولید خبر داد.
وزیر نیرو همچنین با یادآوری تجربه منحصربهفرد سال آبی 96 و 97 بهعنوان خشکترین و سال آبی 97 و 98 بهعنوان یکی از پرآبترین سالها در طول 5 دهه گذشته و سیلابهای سنگین ابتدای سال 98 که 25 استان کشور را درگیر کرد، گفت: بر اساس اطلاعات آماری، بارشها با دوره بازگشت بیش از 200 سال بود. یکسوم بارش کل کشور در طول سال 98 در خلال 16 روز بارید که 119 میلیارد مترمکعب روانآب داشتیم.
وی به تهیه گزارش 7 هزار و 600 صفحهای از تجربه سیلابهای ابتدای سال 98 بهعنوان برنامه مدون اشاره کرد و با بیان این که 15 دستگاه در کشور مرتبط با سیلاب هستند، اظهار داشت: سیلابها کنار خسارت برای ما منفعت هم داشتهاند و لازم است از 5 میلیارد مترمکعب آب شیرینی که ناشی از سیلاب وارد مخازن سدها شد، استفاده کنیم.
اردکانیان با اشاره به پر شدن مخازن سدها و آبگیری 40 تالاب کشور با این سیلابها اضافه کرد: این یکی از نقاط روشن کار ما بود و علاوه بر این در نیمه دوم سال 98 با همکاری فعالان صنعت آب و برق در چارچوب پویش #هرهفته_الف_ب_ایران، 227 پروژه بزرگ اعم از 10 سد بزرگ مخزنی، 6335 هکتار شبکههای آبیاری و زهکشی، آبرسانی به 859 روستا با جمعیت نیم میلیون نفر، 17 پروژه آبرسانی شهری، 110 تصفیهخانه آب، 13 تصفیهخانه فاضلاب، 18 نیروگاه حرارتی، 17 نیروگاه تجدیدپذیر و 103 پروژه پست و شبکههای انتقال و فوقتوزیع در مجموع با 33 هزار و 600 میلیارد تومان سرمایهگذاری در 6 ماه به بهرهبرداری رسید.
وزیر نیرو با برشمردن دستاوردهای غیرسازهای کنار دستاوردهای سازهای به اهم این دستاوردها اعم از یکپارچگی شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی در 31 استان کشور با ساختار دولتی با هدف استفاده بهینه از منابع انسانی، مالی و تجهیزات گفت: در سال 99 شرکتهای یکپارچه آب و فاضلاب استانی فعالیت خواهند کرد.
وی درباره اقدامهای وزارت نیرو برای مقابله با کرونا اظهار داشت: در زمینه رعایت مسایل بهداشتی، آب و برق نقش تعیینکننده دارد. با توجه به احتمالی که برای سیلابهای آخر سال و روزهای اول سال جدید میدادیم و ظرفیت محدود تصفیهخانههای آب، تأمین آب باکیفیت، اولین دغدغه ما بهویژه در شرایط کنونی بود. سعی کردیم همه همکارانی که لازم است سر کار باشند، 20 هزار نفر در حوزه صنعت برق و در بخش آب هم 5 هزار و 500 نفر از همکاران در این روزها سر کار هستند.
وزیر نیرو همچنین با اشاره به افزایش تا 36درصدی مصرف آب در شرایط حاضر نسبت به مدت مشابه گذشته، خواستار رعایت مدیریت مصرف در آب شرب برای جلوگیری از اتلاف آب شرب باکیفیت شد.
اردکانیان همچنین گفت: با همکاری نزدیک با سازمان هواشناسی، شرکت مدیریت منابع آب و مرکز تحقیقات آب، حدود 40 سد در 20 استان کشور از اوایل اسفند مورد پایش قرار گرفتهاند و هماینک 20 میلیارد مترمکعب در مخازن سدهای کشور ظرفیت خالی داریم که 6 میلیارد مترمکعب آن مربوط به خوزستان است. ممکن است بهدلیل سیلابهای بهاره خروجی سدهای دز و کرخه تا حدود دو برابر فعلی افزایش یابد و مسئولان و مردم این مناطق باید تدابیر و احتیاطهای لازم را داشته باشند.
اردکانیان همچنین درباره روز جهانی آب گفت: امسال شعار روز جهانی آب، "آب و تغییر اقلیم" است. در ایران، تغییر اقلیم بهمعنای آماده شدن و سازگاری با کمآبی و خشکسالی است و باید مصرف آب در بخش کشاورزی بهخوبی مدیریت شود. 15 دستگاه در همکاری نزدیک با هم هستند تا ذخیره موجود را حفظ کنیم.
وی همچنین گفت: در بهار امسال، 38 پروژه بزرگ با 36 هزار میلیارد تومان در حوزههای آب، برق و فاضلاب به بهرهبرداری میرسد و برای کاهش خاموشیها در تابستان 99 هم تلاش میشود، نیروگاهها وارد مدار میشود و همکاری با کشورهای همسایه هم ادامه مییابد.
منبع: تسنیم