رایزنیهای روسیه و اوپک پیش از نشست ماه ژوئن وزیران اوپک پلاس
وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در دهمین نشست فوقالعاده خود از طریق وبینار در ۱۲ آوریل (۲۴ فروردینماه) متعهد شدند تولید روزانه خود را از اول ماه مه (۱۲ اردیبهشتماه) ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در ماههای مه و ژوئن کاهش دهند.
کشورهای تولیدکننده نفت اوپک و غیراوپک حاضر در توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) در این نشست توافق کردند پس از پایان دو ماه، بهمدت ۶ ماه از یکم ژوئیه تا ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۰ روزانه ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه کاهش عرضه داشته باشند و در بازه زمانی یکم ژانویه ۲۰۲۱ تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۲ بهمدت ۱۶ ماه نیز روزانه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه تولید خود را کاهش دهند.
همهگیری ویروس کرونا با تضعیف تقاضا سبب تشدید عرضه مازاد نفت و به نوبه خود سبب کاهش قیمت شد.
بنابراین برخی اعضای اوپک قصد دارند به جای تعدیل کاهش عرضه برای ماه ژوئیه، طبق توافق اوپک پلاس، کاهش تولید نفت کنونی را فراتر از ماه ژوئن ادامه دهند.
یکی از منابع اوپک پلاس گفت: سعودیها معتقدند بازار هنوز به حمایت نیاز دارد و قصد دارند کاهش تولید کنونی را تا پایان سال تمدید کنند. روسها هم همین را میخواهند، اما مشکل آنها با شرکتهای نفتی است.
الکساندر نواک و مدیران شرکتهای نفتی داخلی این کشور روز سهشنبه (ششم خردادماه) درباره اجرای توافق جهانی کاهش تولید نفت و امکان تداوم مقدار کاهش کنونی آن پس از ماه ژوئن گفتوگو کردند.
یک منبع آگاه با بیان اینکه در این نشست هیچ تصمیمی گرفته نشد، گفت: نواک فقط درباره ادامه یا توقف کاهش تولید کنونی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش، موسوم به اوپک پلاس نظرسنجی کرد و تعداد دیدگاههای موافق و مخالف تقریباً یکسان بود.
این منبع همچنین اعلام کرد: تصمیم گرفته شد بازار تجزیه و تحلیل شود و با ازسرگیری پروازهایی که به دلیل محدودیتهای اعمالشده برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا متوقف شدهاند، منتظر آغاز بهبود تقاضا بمانیم.
یکی از منابع وابسته به شرکتهای روس با اشاره به توافق اوپک پلاس برای کاهش تولید تا ماه ژوئن گفت: البته اگر به ما دستور داده شود کاهش تولید کنونی را تمدید کنیم، ملزم به اجرای آن هستیم. اما اگر تقاضا خوب باشد، دلیلی برای تغییر توافق صورتگرفته نمیبینیم.
وزارت انرژی روسیه روز دوشنبه (پنجم خردادماه)، در توئیتی به نقل از الکساندر نواک، وزیر انرژی این کشور اعلام کرد که انتظار میرود عرضه و تقاضای جهانی نفت در دو ماه آینده میلادی به توازن برسد.
این منبع روس تأیید کرد که ممکن است مسکو ضرورتی برای تغییر در توافق کنونی نبیند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه همچنین روز چهارشنبه (هفتم خردادماه) در تماسی تلفنی با محمد بن سلمان، ولیعهد و وزیر دفاع عربستان درباره ثبات بازار جهانی نفت گفتوگو کرد.
این دو رهبر درباره تلاشهای مشترک برای دستیابی به توافق در قالب اوپک پلاس صحبت کردند.
کشورهای حاضر در توافق اوپک پلاس، دهم ژوئن سال ۲۰۲۰ میلادی (۲۱ خردادماه ۹۹) برای تعیین و بررسی اقدامهای بیشتر با هدف برقراری توازن در بازار نفت، از طریق وبینار نشست برگزار میکنند.