/
۲۵ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۶

ایران می‌تواند هاب انرژی‌های تجدیدپذیر در منطقه شود

معاون وزیر نیرو با بیان این‌که ایران می‌تواند هاب انرژی‌های تجدیدپذیر در منطقه شود،گفت: هدف ما این است با کشورهای همسایه که بازارهای بکر این بازی هستند، وارد مذاکره شویم و به اعتقاد من در این بین افغانستان پتانسیل بسیار بالایی دارد.
کد خبر : ۲۹۳۱۸
نبض نفت - محمد ساتکین، رئیس سازمان انرژی‌‌های تجدید‌پذیر و بهره‌‌وری انرژی برق (ساتبا) در نشستی خبری اظهار داشت: در کشورهای پیشرو همیشه اول به بهره‌وری توجه می‌کنند و اگر بتوانند از منابع به بهترین نحو استفاده کنند، بعد به سراغ تولید می‌روند؛ بدین معنا که صرفه‌جویی در گام نخست و تولید برق به طریق اعم از تجدید پذیر و نظایر اینها در گام بعدی قرار دارد.

وی افزود: ما هم در سازمان انرژی‌های تجدید پذیر قطعا به محور بهره‌وری توجه بیشتری خواهیم کرد و از پتانسیل‌های موجود در کشور که شاید یکی از بی‌نظیرترین کشورهای جهان بویژه در حوزه انرژی بادی باشیم حتما از این بهره زیادی خواهیم برد و بویژه در خصوص انرژی خورشیدی از این پتانسیل استفاده خواهیم کرد‌.

معاون وزیر نیرو تصریح کرد: در ساتبای آینده، ما یک سازمان چابک، متخصص و مرجع خواهیم داشت و تمام تلاشمان را می کنیم که دست‌کم هاب منطقه و محل رجوع مجموعه‌های متخصص و سرمایه‌گذاران منطقه باشیم‌.

ساتکین در خصوص پتانسیل‌های کشور از این حیث اظهار داشت: فقط در حوزه شرقی ایران، کشور ما بزرگترین حوزه بادخیز جهان را دارد که ظریب ظرفیت آن بالای 40 درصد بوده و این بی‌نظیر است.

وی ادامه داد: وزیر نیرو اجازه صادرات برق تجدیدپذیرها را صادر کرده است تا برای سرمایه‌گذاران این بخش تشویق محسوب شود، اما معتقدم که باید اختیار صادرات در دست توانیر باشد، چرا که باید برنامه‌ریزی‌ها به گونه‌ای پیش رود که بتوان به توانیر به عنوان یک منبع مطمئن برق حساب کرد.

ساتکین با تاکید بر این‌که ممکن است در زمانی نور خورشید و یا باد کافی برای تولید برق تجدیدپذیر وجود نداشته باشد، تصریح کرد: برای صادرات باید به یک منبع مطمئن که شبکه برق است تکیه کرد، به همین دلیل نباید این اختیار از مجموعه توانیر خارج شود.

معاون وزیر نیرو در امور انرژی‌های تجدیدپذیر در پاسخ به سوالی مبنی بر لزوم توجه به بخش خصوصی داخلی در موضوع انرژی‌های تجدیدپذیر، گفت: تمام قراردادهایی که در حوزه تجدیدپذیرها منعقد می‌شود با شرکت‌های ایرانی است و از آنجا که ریال پرداخت می‌کنیم، تنها می‌توانیم با شرکت‌های ایرانی قرارداد منعقد کنیم اما در این بین برخی از شرکت‌های ایرانی ممکن است پشتیبان خارجی داشته باشند، به همین دلیل تلاش ما این است که از این طریق بتوانیم سرمایه‌ گذاران خارجی را جذب کنیم.

ساتکین درباره این که آیا می‌توان از انرژی‌های تجدیدپذیر به جای نیروگاه‌های فرسوده استفاده کرد، گفت: سبد انرژی همیشه ترکیب شده و مجزاست و نباید سبدهای انرژی را با یکدیگر مقایسه کرد. هیچ کدام از انرژی‌های موجود نباید جایگزین یکدیگر شوند چراکه هر کدام بازی خود را دارند و نقش‌آفرینی آنها متفاوت است.

وی با بیان این که انرژی‌ها تجدیدپذیر در این مدت تحت تاثیر تحریم قرار گرفته‌اند، اظهار کرد: در حال حاضر تحریم بخش اقتصادی، بانکی و ارزی ما را تحت تاثیر قرار داده است به طوری که حتی دارو نیز تحریم شده است؛ به همین دلیل در این شرایط نمی‌توان گفت انرژی‌های تجدیدپذیر از این مساله تاثیر نگرفته‌اند.

معاون وزیر نیرو در امور انرژی‌های تجدیدپذیر با اشاره به پتانسیل‌های بالای ایران در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: در حال حاضر در حوزه شرق کشور بزرگترین حوزه‌های بادخیز جهان را با ظرفیت بیش از 40 مگاوات داریم به همین دلیل در تلاش هستیم که با حمایت‌های زیادی که از بخش خصوصی در ساخت تجهیزات و سرمایه‌ گذاری داریم سیاست‌گذاری‌های نوینی را اجرایی کنیم.

وی با تاکید بر این‌که قصد داریم در بخش سرمایه‌گذاری تنها منوط به دریافت عوارض برق نباشیم و روش‌های جدیدی از جمله روش‌های تشویقی را مدنظر قرار دهیم، تصریح کرد: پژوهش‌محوری و توسعه فناوری در دستور کار ساتبا قرار گرفته است و برنامه بلندمدت ما این است که منابع مالی جدیدی را به جز عوارض برق تعریف کنیم تا از ظرفیت‌های بالقوه کشور برای توسعه انرژی پاک استفاده شود.

ساتکین با اشاره به شناسایی هسته‌های جدید باد در کشور با توجه به تغییر اقلیم اظهار کرد: از سال 1383 تا 1395 به مدت 12 سال در شناسایی پتانسیل‌های بادی ایران پژوهش صورت گرفته است و در این زمینه سه کانال بسیار ویژه در شرق ایران داریم که بخشی از آن مربوط به شمال زابل با قابلیت احداث 3000 مگاوات نیروگاه بادی است.

به گفته معاون وزیر نیرو در امور انرژی‌های تجدیدپذیر یکی دیگر از این کانال‌ها، کانال خواف است که یکی از بی‌نظیرترین بادهای جهان را به خود اختصاص داده و این کانال پتانسیل توسعه بیش از 1000 مگاوات نیروگاه را دارد، پروژه 50 مگاواتی در این منطقه کلنگ‌زنی شده و قابلیت احداث چند هزار مگاوات نیروگاه بادی را داراست. علاوه بر این منطقه بادی دورو نیز یکی دیگر از کانال‌های مطرح در این حوزه است که پروژه 50 هزار مگاواتی در این منطقه کلنگ‌زنی شده و قابلیت احداث چند هزار مگاوات نیروگاه بادی را دارد.

وی با بیان این‌که با همکاری شرکت آلمانی یکی از دقیق‌ترین اطلس‌های ایران را تهیه کرده‌ایم، اظهار کرد: این اطلس در مناطق مرزی و حتی تا خاک افغانستان نیز دامنه شناسایی دارد و شاید در آینده پروژه‌های مشترکی بین ایران و افغانستان شکل بگیرد تا بتوانیم این اطلس را در آن کشور ایجاد کنیم و تخصص در این حوزه را به کشورهای همسایه انتقال دهیم.

ساتکین با اشاره به ظرفیت نصب شده انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: در حال حاضر 824 مگاوات انرژی تجدیدپذیر در ایران نصب شده و با توجه به سرعتی که در این سال‌ها برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر داشته‌ایم، می‌توانیم بگوییم که روند چندان کند نبوده و توانسته‌ایم طی چند سال اخیر حمایت‌های تشویقی برای سرمایه‌ گذاران بخش خصوصی انجام دهیم به طور مثال برق 80 تا 100 تومانی را هر کیلووات 1040 تومان خریداری می‌کنیم تا مردم تشویق به سرمایه‌ گذاری در این بخش شوند.

به گفته معاون وزیر نیرو،در سال 1399 نیز 320 مگاوات دیگر به این ظرفیت اضافه خواهد شد و به این ترتیب از مرز 1000 مگاوات عبور خواهیم کرد.

ساتکین در باره تحقق توسعه تجدیدپذیرها به 5000 مگاوات گفت: رسیدن به این عدد به سرعت قابل تحقق نیست اما این‌که در عرض یک سال، صدها مگاوات وارد مدار می‌شود، با توجه به شرایط تحریم یک کار قابل توجه است. علاوه بر این در حال حاضر 880 مگاوات پروژه نیز برای احداث وارد شده است که از این میزان بین 320 تا 400 مگاوات تا پایان سال 1399 یا اوایل سال 1400 و مابقی نیز تا نهایتا 1401 انجام خواهد شد.

وی با بیان این‌که ایران می‌تواند هاب انرژی‌های تجدیدپذیر در منطقه شود، ادامه داد: هدف ما این است با کشورهای همسایه که بازارهای بکر این بازی هستند، وارد مذاکره شویم و به اعتقاد من در این بین افغانستان پتانسیل بسیار بالایی دارد، علاوه بر این می‌توان روی پتانسیل‌های کشورهایی چون پاکستان نیز حساب باز کنیم.

معاون وزیر نیرو در امور انرژی‌های تجدیدپذیر درباره بازار صادرات برق و تجهیزات انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: برای این‌که بخواهیم تجهیزات انرژی‌های تجدیدپذیر را صادر کنیم، باید استانداردهای بین‌المللی را در این حوزه اخذ کنیم، چراکه برای صادرات نیازمند این استانداردها هستیم.

ساتکین اظهار کرد: در حال حاضر کشور ترکیه به دلیل وجود دستورالعمل‌هایی که برای انرژی‌های تجدیدپذیر دارد و عدم دسترسی به انرژی‌های فسیلی همچون ایران و نداشتن تحریم توانسته در حوزه تجدیدپذیرها جلوتر باشد.

منبع: تسنیم

برچسب ها:

مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر