چه کشورهایی بیشترین آسیب را از سقوط قیمت نفت دیدهاند؟
عمان
شاید تحلیلگران نقش عمان را یک میانجی در یک منطقه بیثبات در نظر بگیرند، ولی عمان خودش در مشکلات مالی فراوانی قرار دارد. در واقع عمان یکی از آسیبپذیرترین کشورها در برابر نوسانات قیمت نفت است. حداقل قیمتی که عمان برای متعادل نگهداشتن بودجه خود برای نفت نیاز دارد 82 دلار در هر بشکه است. درآمدهای نفتی حدود دو سوم کل بودجه عمان را در 2020 تشکیل میدهد که بر اساس نفت بشکهای 58 دلار بسته شده است و حالا عمان نیاز به کمک مالی از طرف سایر کشورهای خلیج فارس دارد.
آنگولا
آنگولا بهعنوان دومین تولیدکننده بزرگ نفت آفریقا وابسته به درآمدهای نفتی است. نفت 90درصد کل درآمد صادرات این کشور را تشکیل میدهد. درآمد صادرات نفت آنگولا در ماه مه نسبت به ماه قبل از آن تقریباً نصف شده است.
نیجریه
بزرگترین تولیدکننده نفت آفریقا با یک بحران نفتی مواجه شده است. تولیدکنندگان مستقل نفت حدود یکپنجم تولید نفت نیجریه را در اختیار دارند که به حدود 400هزار بشکه در روز میرسد. این تولیدکنندگان مستقل حالا با مشکل مواجه شدهاند؛ چون اکثر آنها سرمایههایشان را ششسال پیش، یعنی وقتی که قیمت نفت حدود 100دلار در هر بشکه بود، خریداری کردهاند. شرکت ملی نفت نیجریه از تمام شرکا و عرضهکنندگان خواسته هزینههای خود را 30 تا 40درصد پایین بیاورد تا از صنعت نفت آن حمایت شود. نیجریه حالا بهخاطر هزینههای بالای پالایشگاهی و سطح بالای فساد دولتی، به نفت 144 دلار در هر بشکه نیاز دارد تا بتواند بودجه خود را متعادل کند.
ونزوئلا
ونزوئلا بزرگترین ذخایر نفتی دنیا را دارد؛ ولی تولید آن به تنها یک چاه نفتی محدود شده است و میلیاردها بشکه دست نخورده باقی ماندهاند.علاوه بر تحریمهای فلجکننده آمریکا بر صادرات نفت ونزوئلا، تولید نفت این کشور هم تا 570هزار بشکه در روز کاهش یافته است.
بحرین
بحرین هم در لیست کشورهایی قرار دارد که سقوط قیمت نفت به آن آسیب رسانده است؛ البته نقش بحرین بهعنوان عروسک خیمهشببازی عربستان باعث میشود در صورت مواجهه با مشکل از طرف این کشور حمایت شود؛ ولی بحرین حالا به نفت 96 دلار در هر بشکه برای متعادل نگهداشتن بودجه خود نیاز دارد.
بریتیش پترولیوم
شرکت بزرگ نفتی بریتیش پترولیوم با اعلام تعدیل نیروی 10هزار نفری که 15درصد نیروی کار آن را تشکیل میدهد، بازار را شوکه کرد. این شرکت بزرگ علاوه بر از دست دادن نیروی کار خود اعلام کرد 17.5میلیارد دلار از سرمایههای نفت و گاز آن کاهش یافته است.
عراق
عراق هم مانند ونزوئلا حتی قبل از سقوط قیمت نفت با مشکلاتی مواجه بود. ناآرامیهای سیاسی، نبود بودجه 2020، همهگیری ویروسکرونا و کسری 20میلیارد دلاری برخی از مشکلات بیانتهای عراق است. عراق نمیتواند در ماههای ژوئن و جولای میلیاردها دلار از دستمزدهای عمومی خود را پرداخت کند و باید با تعهد خود به قرارداد کاهش تولید اوپک پلاس هم دست و پنجه نرم کند.
تولید نفت عراق از 4.57میلیون بشکه در روز در ماه مارس به 4.165میلیون بشکه در روز در ماه مه کاهش یافته است. عراق سعی میکند با نفت 60 دلار در هر بشکه بودجه خود را متعادل نگه دارد.
ویتول
بزرگترین شرکت تجارت نفت هم با مشکل مواجه شده است. سود خالص این شرکت در سه ماهه اول سال جاری میلادی 70درصد کاهش یافته و تنها به 180میلیون دلار رسیده است. بخشی از مشکل ویتول این است که حجم بالایی از ذخایر نفتی را در اختیار دارد و امیدوار است تقاضای جهانی نفت افزایش یابد؛ ولی شرایط بهگونه دیگری رقم خورده است.
قطر
شاید قطر یک قدرت نفتی نباشد؛ ولی مطمئناً یک تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی مایع است و قیمت گاز هم مانند نفت کاهش شدیدی داشته است. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرده است بازار گاز طبیعی مایع بزرگترین شوک را در سال جاری میلادی تجربه خواهد کرد. تجارت گاز طبیعی مایع 62درصد کل درآمد صادرات قطر را تشکیل میدهد. بودجه این کشور در 2020 با نفت بشکه ای 55 دلار بسته شده است.