نگاه پتروپارس به افزایش ضریب بازیافت آزادگان جنوبی معطوف باشد
وی با اشاره به اینکه آزادگان جنوبی فراز و فرودهای بسیاری را پشت سر گذاشته است، افزود: به دنبال بیش از چهار سال تعلل پیمانکار خارجی توسعه این میدان، وزارت نفت تصمیم گرفت به همکاری با این شرکت در میدان آزادگان جنوبی خاتمه دهد و ادامه کار را از طریق شرکتهای ایرانی دنبال کند.
دهقانی با اشاره به نقدهایی که گاه نسبت به این سیاست وزارت نفت مطرح شد، توضیح داد: سال ۸۸، سه قرارداد نفتی برای توسعه میدانهای آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی و یادآوران با شرکتهای چینی امضا شد که نتیجه عملکرد در دو میدان آزدگان شمالی و یادآوران مطلوب بود، اما در آزادگان جنوبی که عمده ذخایر نفتی ما قرار دارد، عملکرد خوبی حاصل نشد. پرسش کلیدی این است که چرا این اتفاق افتاد و پاسخ آن هم روشن است. در غرب کارون، هر چه به سمت شمال میرویم، لایه سروک که لایه سنگینی است قرار دارد. فشار مخزن در این بخش کم، سنگ مخزن عمدتاً هتروژن و ریسک حفاری چاه و تولید در آن زیاد است.
وی ادامه داد: به این ترتیب فکر میکنم اگر در سال ۹۳ همکاری با شرکت چینی را در این میدان متوقف نمیکردیم، همچنان در حال مذاکره بودیم و در بهترین حالت مجبور میشدیم قرارداد را به نفع چینیها تعدیل کنیم، بنابراین تصمیم وزارت نفت برای پایان همکاری با طرف چینی در آن زمان، اقدام هوشمندانهای بود.
دهقانی درباره هزینهکرد توسعه آزادگان جنوبی با اتکا به ظرفیتهای ایرانی هم گفت: بررسیها نشان میدهد هزینه یک واحد ظرفیت تولید این میدان گاه یکسوم هزینه در میدانهای مشابه است و در این طرح هم از لحاظ هزینه و هم از لحاظ زمانبندی اجرا، رکوردهای بسیار خوبی به ثبت رسیده است.
به گفته وی، پس از آغاز توسعه آزادگان جنوبی با اتکا به ظرفیتهای داخلی، بعضاً تعداد دکلهای فعال در این میدان به ۲۰ دستگاه رسید و در مقاطعی تعداد حلقهچاههای حفاریشده در یک سال به بیش از ۳۵ حلقه چاه میرسید.
دهقانی با بیان اینکه در سالهای اخیر بیش از ۱۷۰ حلقه چاه در این میدان حفاری شده است، افزود: امروز ۱۰۵ حلقه چاه تولیدی در این میدان وجود دارد.
وی به احداث واحد فرآورش پیشساخته این میدان از سوی شرکتی ایتالیایی در کمتر از یک سال اشاره کرد و گفت: ایده اولیه این طرح از سوی مهندس زنگنه مطرح و این واحد در بازه زمانی قابل قبولی احداث و عملیاتی شد.
دهقانی همچنین با اشاره به احداث واحد بهرهبرداری غرب کارون با ظرفیت ۱۶۵ هزار بشکه از سوی شرکت نفت و گاز اروندان، گفت: این اقدام نفت و گاز اروندان جای قدردانی دارد، زیرا اگر چنین واحدی عملیاتی نمیشد، امکان تحقق بخش عمده افزایش ظرفیت تولید آزادگان جنوبی در سالهای اخیر فراهم نمیشد.
به گفته مدیرعامل متن، از محل افزایش ظرفیت تولید میدان آزادگان جنوبی در سالهای اخیر، بیش از ۴۰ میلیون بشکه نفت استحصال و کشور از عواید مالی آن منتفع شده است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود، با اشاره به تکمیل حدود ۶۷ درصد توسعه میدان آزادگان جنوبی، تصریح کرد: کف انتظار از شرکت پتروپارس این است که مقدار باقیمانده طرح را تکمیل کند و از این شرکت مجرب انتظار میرود به بحث افزایش ضریب بازیافت میدان نگاه ویژهای داشته باشد.
دهقانی به اهمیت مباحثی مانند استفاده از روشهای ازدیاد برداشت، مدیریت مخزن و... اشاره کرد و افزود: نتایج خوب حاصل از مطالعات دانشگاه تهران نیز که با همکاری شرکت فرانسوی بهدست آمده است میتواند در این مسیر به پتروپارس کمک کند.
وی اظهار کرد: میدان آزادگان جنوبی به عرصه مناسبی برای حضور شرکتهای ایرانی چه در حوزه پیمانکاری و چه در حوزه ساخت داخلی تجهیزات بدل شده است و امیدوارم در آینده، دستاوردهای توسعه این میدان با بهرهمندی از توان شرکتهای دانشبنیان و توجه به روشهای ضریب بازیافت بیش از پیش افزایش یابد.