"برق پشت کنتوری" معضل جدید کلانشهرها
به طور کلی "دزدی" امری قبیح بوده و تمامی مردم از آن به عنوان یک فعل ناپسند یاد می کنند و کسانی که به شرع و اصول دینی پایبند هستند، این کار را در تناقض با کسب مال حلال دانسته و به شدت از "دزدیدن" و حرام شدن مال حلال خود گریزان بوده و دوری می کنند.
در طی یک دهه اخیر، برخی اعمال که ماهیت آن دزدی و از بین بردن حق دیگران است، در فرهنگ کوچه بازاری و عوامانه به عنوان "زرنگی" و حتی "احقاق حق" از آن یاد می شود و بخشی از مردم - هرچند اندک - با دزدیدن آنچه مال خودشان نیست - عموما از بیت المال - کار خود را با عناوین مختلف توجیه پذیر و حق می دانند.
مصداق یکی از این اعمال، وصل کردن بخشی یا تمامی برق مصرفی به شبکه برق است، به گونهای که امکان محاسبه مصرف توسط کنتور وجود نداشته باشد. در واقع برخی از مردم، اقدام به وصل بخشی از سیم های ورودی برق منزل یا محیط کار خود به پشت کنتور کرده تا امکان محاسبه بخشی از مصرف برق آنها وجود نداشته باشد. این اقدام که به صورت وصل مستقیم سیمهای برق به دکل های توزیع، به صورت علنی در برخی نقاط حاشیه کلانشهرها و شهرهای کوچک در سالهای قبل به وضوح دیده می شد، اکنون در کلانشهرها به صورت نامحسوس و به اصلاح به صورت "برق پشت کنتوری" وجود دارد. پدیده ای که این روزها به عنوان روشی برای کاهش هزینه های برق مصرفی به ویژه در استفاده از کولرهای گازی در حال رونق گرفتن است.
این روش که دزدی آشکار از شبکه برق بوده، فشاری مضاعف و خارج از چارچوب های قابل اندازه گیری به شبکه برق وارد می کند و علاوه بر دزدیدن برق از بیت المال (با مشخص نبودن و ندادن هزینه مصرف) موجب بروز صدمه به تجهیزات شبکه و حتی موجب بروز خاموشی هایی شده که ضرر آن متوجه دیگر مصرف کنندگان می شود.
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق در این خصوص گفت: استفاده های غیرمجاز از برق (برق دزدی) باعث ایجاد نوسان در شبکه های برق می شود و همین امر ممکن است به وسایل مشترکان آسیب وارد کند که در این زمینه ازهمه مردم درخواست داریم در صورت مشاهده چنین مواردی، از طریق شماره تلفن 121 اداره برق منطقه خود را در جریان قرار دهند.
منبع: تسنیم