آغازی برای پایان نزاعهای محلی و استانی بر منابع آب
در جهان مدرن نیز، تأمین آب و افزایش ظرفیتهای دسترسی به منابع آبی، اگرچه شکل مدرنتری به خود گرفته و تکنولوژی در این راه به کمک بشر آمده اما همچنان از اولویتدارین اقدامات هر جامعه است. در این بین، برخی نگاهها و رویکردهای محلی که بخشی نگری در آن جایگزین جامع نگری شده، در تقابل آشکار با منافع ذی نفعان یک حوضه آبریز است.
در کشور ما نیز موضوع نگاه محلی، قومی، روستایی، شهری و حتی استانی به آب از گذشته وجود داشته و در سال 1384 با تشکیل شرکتهای آب منطقهای استانی، تشدید شده است تا جایی که در دهه اخیر شاهد هستیم در برخی مواقع، علاوه بر مردمی که نگاهی بخشی نگرانه به مسئله آب دارند و فقط خود را محق در بهره برداری از برخی منابع طبیعی آب می دانند، بعضا برخی مسئولان استانی نیز برخوردی بخشی نگرانه با مسائل آبی داشته اند.
ادامه این رویکرد که به افزایش مشکلات و چالشهای آبی کشور عزیزمان که در منطقهای خشک و نیمه خشک با سرانه پایین منابع آبی تجدیدپذیر قرار دارد، منجر شده، ضرورت اقدامی عاجل برای تغییر رویکرد را می طلبید. در هفته جاری، با دستور وزیر نیرو، پروژه ساز و کاری مدیریت بههم پیوسته حوضههای آبریز کشور به صورت رسمی آغاز شد تا مدیریت استانی و محلی آب با مدیریت بههم پیوسته و یکپارچه حوضههای آبریز جایگزین شود.
اگرچه مسیری سخت در این جایگزینی در پیش است که نیازمند عزمی ملی برای تغییر ساختارها، تغییر نگرشها و حتی فرهنگسازی بین مسئولان و مردم است، اما این اقدام را می توان آغازی برای پایان نزاعهای محلی و استانی بر منابع آب کشور دانست.
در هفته جاری با حکم وزیر نیرو، معاون وزیر در امور آب و آبفا، با حفظ سمت، به عنوان مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران منصوب شد و به گفته اردکانیان، از این پس، شرکت مدیریت منابع آب ایران، مرکز ملی پیادهسازی و اجرای مدیریت بههم پیوسته حوضههای آبریز کشور است.
منبع: تسنیم