قطعی گاز و سرمای شدید در شمشک
یکی از مشکلاتی که در گازرسانیها وجود دارد، این است که شرکت ملی گاز متولی تمام امور گازرسانی نیست و مردم هر روستا برای وصل شدن گاز، باید علاوه بر مراجعه به دفاتر شرکت ملی گاز ایران جهت ثبت درخواست و طی پروسه تا رسیدن المک گاز به درب ورودی منزل، می بایست به دفاتر سازمان نظام مهندسی ساختمان برای تعیین ناظر مراجعه کرده و برای لوله کشی داخل خانه، اقدام به مراجعه به پیمانکارانی کنند که به صورت آزاد و تنها زیر نظر اتحادیه خدمات فنی و ملزومات ساختمانی فعالیت می کنند که سنجش صلاحیت و نحوه عملکرد این پیمانکاران برای امور گازکشی داخل منازل تحت نظارت شرکت ملی گاز و سازمان نظام مهندسی ساختمان نیست.
همین موضوع عامل فساد در گازرسانی ها شده به طوری که برخی پیمانکاران اقدام به فاکتورسازی و دریافت هزینه های نامتعارف از متقاضی انشعاب گاز می کنند و اگر مالک خانه، حاضر به پرداخت هزینه ها، آنطور که پیمانکار تعیین کرده نشود، کل فرآیند گازرسانی به منزل مسکونی وی، متوقف می ماند. پیمانکاران نیز با اطلاع از خلأ قانونی نبود نظارت بر فعالیت آنها، گازرسانی به مردم را حتی در روزهای سرد زمستان، ابزار گروکشی دریافت هزینه های نامتعارف می کنند. متأسفانه در گزارش های میدانی مشاهده می شود که حتی برخی ناظران تعیین شده از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز با پیمانکاران همکاری کرده و برخی دیگر نیز با عدم مراجعه به ملک و نظارت بر لوله کشی انجام شده توسط پیمانکار، اقدام به مهرفروشی از راه دور می کنند.
نمونه این مسائل به تعدد در شهر شمشک که آخرین شهر بدون گاز و در حال گازرسانی استان تهران است، دیده می شود. برای افراد مختلفی در این شهر که در منطقه سردسیر و کوهستانی واقع شده و پاییز و زمستانی سرد و برفی دارد، مشکلات زیاده خواهی های برخی پیمانکاران موجب بروز اختلال در روند گازرسانی شده و در آستانه آغاز زمستان، برخی مردم در حالی که ماههاست المک گاز به درب منزل آنها رسیده، همچنان بدون گاز مانده اند.
در مراجعه به اتحادیه مربوطه، تنها راهکاری که پیش روی مردم گذاشته می شود این است که هرچه پیمانکار تعیین می کند را پرداخت کنید و بعد با مراجعه به اتحادیه و سازمان تعزیرات، شکایت گران فروشی تنظیم کنید؛ مردمی که بدون گاز در فصل سرما مانده اند و تنها مشکل پرونده آنها، امضای پیمانکاری است که امضای خود را منوط به دریافت پول های نامتعارف می کند، ناچار به پرداخت هزینه های نامتعارف درخواستی پیمانکار می شوند، بدون آنکه هیچ مسئولی پاسخگوی ظلم وارد شده بر آنها باشد و اغلب مردم نیز این خلأ قانونی و هزینه اضافه پرداختی را به حساب شرایط نامتعارف گذاشته و از پیگیری حقوق خود با شکایت در سازمان های ذیربط خودداری می کنند.
اگر فردی نیز حاضر به پرداخت هزینه های نامتعارف نشود، شرکت ملی گاز و سازمان نظام مهندسی ساختمان عنوان می کنند که از نظر قانونی هیچ مسئولیتی در لوله کشی داخل منازل نداشته و مشکل متقاضی گاز با پیمانکاری که حاضر به تحویل مدارک نیست، مشکل شخصی فرد است، هرچند در سرمای زمستان بدون گاز بماند.
این درحالی است که در سالهای گذشته و نه چندان دور، تمامی مسئولیت گازرسانی، حتی لوله کشی داخل منازل و تست ایمنی آن با شرکت ملی گاز ایران بود و در شهرهایی که در آن زمان گازرسانی شده، هیچ گاه چنین مشکلاتی رخ نداده است.
مشکل دیگری که در گازرسانی ها دیده می شود و به طور مستقیم امنیت جانی و مالی مردم را تهدید می کند، ناظرانی هستند که با هماهنگی با پیمانکاران، اقدام به مهر فروشی می کنند و بدون آنکه با حضور در منزل متقاضی، نسبت به اجرای درست و ایمن پیمانکار و انجام تست های مربوطه نظارت داشته باشند، از راه دور مهر تأیید بر مدارک ارائه شده از سوی پیمانکار می زنند و بخشی از مردم نیز که از خطرات این اقدام ناظران مطلع نیستند، برای زودتر انجام شدن کارهای اداری مرتبط با وصل انشعاب گاز، از درخواست آنها برای مراجعه به دفاتر شخصی به جای حضور در منزل مسکونی و مهر شدن سریعتر مدارک، استقبال می کنند؛ غافل از اینکه اگر لوله کشیِ نظارت نشده دارای ایراد و نقص فنی باشد، ممکن است اینکار به قیمت از دست رفتن جان و مالشان تمام شود.
تعدد درخواست های نامتعارف مالی پیمانکاران و تکرار مهرفروشی ناظران در شهر شمشک استان تهران، انتقادات مردمی را به دنبال داشته که برخی از آنها در آستانه آغاز فصل زمستان با وجود رسیدن گاز به درب منزل، هنوز از نعمت گاز بی بهره اند و هیچ کس پاسخگوی آنها نیست.
منبع :تسنیم