بورس اقلیمی آب راه اندازی کنیم
وی افزود: ما در کشور کمبارشی داریم نه خشکسالی. مشکلات پیش آمده به این دلیل است که مدیران با رابطه نه ضابطه بر سر کار بودهاند. وضعیت کنونی کشاورزی فقط به خاطر ضعف مدیریت است، وقتی دولت به جای نظارت همه جا دخالت کرده و تعهدی ندارد اوضاع همین است.
پیشنهاد راهاندازی بورس اقلیمی آب
رئیس کمیسیون آب اتاق بازرگانی ایران با اشاره به طرح تشکیل بورس اقلیمی آب گفت: الگوی این کار در استرالیا و امریکا موفق بوده ما نیز باید روی این سبک کار کنیم. مثلا اکنون در اصفهان آلودگی ناشی از فعالیت صنایع را شاهدیم، راهاندازی این بورس که استارت آن میتواند از خاورمیانه و ایران باشد حدود 26 هزار میلیارد درآمدزایی خواهد داشت. مثلا کارخانهای که بیش از حد مجاز آلایندگی دارد باید بابت آلایندگی بیشتر پول بپردازد و اگر ضعف اجرا داشته باشد تعطیل شود که باعث میشود کارخانجات آلاینده روی الگو آب مصرف کنند.
وی با بیان اینکه اکنون صنعت هر چه میخواهد آب برداشت میکند اما کشاورز این حق را ندارد، تاکید کرد: اگر آب نیست برای صنعت هم نباید باشد، در بورس اقلیمی باید قیمتی برای آب تعیین شود و زمان کمبارشی آب از کشاورز خریداری شود، کشاورز 50 درصد آب را بفروشد و مابقی را صرف کشت کند، به این ترتیب هم مصرف روزانه شرب و کشاورزی تصحیح میشود و هم آب روی قیمت خریداری میشود.
صادقی بیان داشت: اگر بورس آب اجرا میشد صنعت برداشت بیرویه نداشت، باید سالانه اضافه سهم آب کشاورز را خریداری میکرد به این ترتیب کشاورزی هم رونق پیدا میکرد، از سوی دیگر صنعت هم پابرجا بود، ما همه چیز را قربانی صنعت کردهایم، در صورتی که کشورها ابتدا دنبال امنیت غذایی هستند. در شرایط کرونا 8 درصد به کشاورزی خسارت وارد شد در حالی که به صنعت و گردشگری 65 درصد خسارت وارد شد و این ماجرا به دلیل عدم محاسبات دقیق این قضایا است.
3 برابر دنیا از آب تجدیدپذیر مصرف میکنیم
صادقی در ادامه بیان داشت: در دنیا 40 درصد از آب تجدیدپذیر استفاده میشود، در ایران این میزان 120 درصد است که فرونشست زمین و ساختمانها را شاهدیم.
آدرس اشتباه به مردم ندهیم
وی یادآور شد: اگر احداث صنعت در استان اصفهان اشتباه گذشته بود اکنون چرا در یزد و چهارمحال احداث صنعت داریم، در حالی است که در تمام کشورها بخش صنعت خود را از کشور خارج میکنند ما آب را از خلیجفارس شیرین میکنیم که به مراکز کشور منتقل کنیم ولی شیوه مصرف را از دیگر کشورها الگوبرداری نمیکنیم. اوکراین 1800 میلیمتر بارندگی دارد که تقریبا 8 برابر ما است اما تمام شیرهای آب مراکز عمومی اتوماتیک و هوشمند است، در ایران؛ مدیریت تمام زیرساختها را خراب میکند، جمعیت کشور از 30 میلیون نفر به حدود 90 میلیون نفر رسیده اما سبک مصرف ما هیچ تغییری نکرده با 3 برابر جمعیت با همان سبک گذشته آب مصرف میکنیم. کشاورز ایتالیا با 10 هزار هکتار باغ 900 تن برداشت میوه دارد، در ایران آب به دریا میرود و کشاورز با 23 هزار هکتار باغ 200 تن هم برداشت نمیکند، چرا به مردم آدرس اشتباه میدهیم؟ چرا امارات با 10 روز بارندگی در سال مشکلی ندارد؟ واقعیتها را بپذیریم تکتک ما به وظیفه خودمان عمل نکردهایم.
آثار باستانی اصفهان در خطر است
رئیس کمیسیون آب اتاق ایران همچنین گفت: در حال حاضر نشست زمین در زمین و منازل مردم مشخص است، به همان میزان که فقر زیاد میشود فرونشست هم هر روز بیشتر نمودار میشود برخی شهرکها تخلیه شدهاند و آثار باستانی که نه منحصر به اصفهان و ایران متعلق به دنیا است به خاطر فرونشست در خطر است.
منبع ایلنا