توقف صادرات گاز شاه دنیز آذربایجان به ترکیه با پایان زمان قرارداد
به گفته این منبع آگاه، آب و هوای بهاری ملایمتر در ترکیه، تقاضا برای گاز در این کشور را کاهش داده و وجود گزینههای دیگر برای واردات مانند محمولههای تک LNG به معنای آن است که توقف صادرات گاز جمهوری آذربایجان بعید است مشکلی ایجاد کند. بنابراین هیچ فوریتی برای تمدید قرارداد وجود ندارد.
دو منبع آگاه دیگر اظهار کردند: با توجه به روابط نزدیکی که میان جمهوری آذربایجان و ترکیه وجود دارد، این قرارداد احتمالا تمدید خواهد شد اما شرایط آن با قرارداد قبلی متفاوت خواهد بود. روابط میان آنکارا و باکو فوقالعاده نزدیک است به طوری که روسای جمهور دو کشور اغلب از کشورهایشان به عنوان «یک ملت، دو کشور» یاد میکنند.
در این بین، سخنگوی اپراتور خط لوله TANAP که گاز جمهوری آذربایجان را از فاز دوم شاه دنیز تحت قرارداد جداگانهای که در ژوئن سال ۲۰۱۸ برای ۶ میلیارد متر مکعب در سال فعال شد، به ترکیه ترانزیت میکند اعلام کرد این خط لوله به طور عادی فعالیت میکند و هیچ افزایش حجم ترانزیت برای آوریل درخواست نشده و در حال حاضر افزایشی برای آینده برنامهریزی نشده است.
شرکت بوتاش واردات گاز جمهوری آذربایجان از فاز اول توسعه میدان شاه دنیز را تحت قرارداد سال ۲۰۰۱ در ژوئیه سال ۲۰۰۷ پس از تکمیل خط لوله باکو-تفلیس-ارزروم آغاز کرد. آنکارا طی دو سال گذشته تلاشهایی برای کاهش وابستگی به واردات گاز از طریق خط لوله تحت قراردادهای بلندمدتی که بر اساس قیمت نفت تعیین میشود، انجام داد و گاز وارداتی برای تولید نیرو را کاهش داد و همزمان واردات LNG ارزان را افزایش داد.
بر اساس گزارش پلاتس، الپ ارسلان بایراکتار، معاون وزیر انرژی ترکیه فوریه سال گذشته گفته بود ترکیه قصد دارد از دسترسی به محمولههای تک ارزان LNG به جای گاز خط لولهای گران استفاده کند تا صادرکنندگان گاز را برای پایین بردن قیمت و انعطافپذیری بیشتر در شرایط و مفاد قراردادهایشان مجاب کند.