صرفه جویی معادل 3 فاز پارس جنوبی با اجرای طرح های بهینه سازی مصرف گاز
*راهکارهای قیمتی و غیر قیمتی مدیریت تقاضای گاز
عبدالله یونس آرا رئیس امور تدوین و تلفیق برنامه های استراتژیک مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران با تقسیم بندی مدیریت تقاضای گاز به دو بخش راه کارهای قیمتی و غیر قیمتی گفت: بر اساس مصوبات طرح های صرفهجویی گاز در شورای اقتصاد، امکان صرفه جویی 30 میلیارد متر مکعب گاز، معادل 3 فاز پارس جنوبی از طریق اجرای طرح های بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان ها و موتور خانه ها وجود دارد.
وی افزود: در این راستا، مصوبه اخیر در بودجه 1400، وزارت نفت را به راه اندازی بازار بورس گاز با ظرفیت 10 میلیارد متر مکعب با هدف تامین مالی طرح های صرفه جویی گاز ملزم کرد. همچنین اصلاح قیمت سوخت گاز برای صنایع پتروشیمی، فولاد و سیمان به 50 درصد قیمت تعیین شده براساس فرمول تعیین قیمت خوراک پتروشیمی از راهکارهای قیمتی بود که در قانون بودجه امسال مصوب شد.
* کاهش 50 درصدی تامین سوخت مایع در زمستان 99
هاشم مرتضوی مدیرعامل شرکت تولید برق خراسان ضمن بررسی تجربه بحران تامین گاز و برق در فصل سرد ایالت تگزاس در سال گذشته گفت: به دلیل سرمای شدید، نیروگاه های بادی (ظرفیت 45 گیگاوات) و خورشیدی (یک گیگاوات) را از مدار خارج شدند و عرضه گاز ایالت (670 میلیون متر مکعب در روز) به نصف رسید. در این راستا، خاموشی های اجباری و برنامهریزی شده در شهرهای مختلف رخ داد. علی رغم هشدار فرمانداران به مردم که ادامه مصرف، قیمت برق آنها را به شدت بالا خواهد برد، عدم توجه به این مسئله و مازاد تقاضا موجب افزایش قیمت برق از 5 سنت در هر کیلو وات ساعت به 90 دلار شد.
مرتضوی دلیل خاموشی برق در زمستان سال 99 را کاهش 50 درصدی تامین سوخت مایع نسبت به سال گذشته عنوان کرد و افزود: علاوه بر این، ناهماهنگی بین شرکت گاز و شرکت پخش فراورده های نفتی تابعه وزارت نفت در تخصیص گاز و سوخت مایع به نیروگاه ها یا صنایع در قطعی برق نیز موثر بود.
*افت سالانه معادل یک فاز پارس جنوبی از سال 1405
مهدی امیرسرداری مدیر مهندسی مخزن شرکت گلوبال پتروتک و مدیر سابق بخش مخزن فازهای 13 و 22-24 پارس جنوبی، روند افت تولید پارس جنوبی از سال 1405پیشبینی کرد که سالانه معادل یک فاز پارس جنوبی یعنی 25 میلیون متر مکعب در روز است و اظهار داشت: از میان روش های مختلف نگهداشت تولید (IOR,EOR)، حفاری میان چاهی، تزریق چرخه ای گاز و فشار افزایی از طریق کمپرسور، اقتصادی ترین روش، نصب کمپرسورها در بخش خشکی است. حتی با اجرای این پروژه نیز افت تولید از مخزن ادامه دارد و تنها شیب آن کم می شود و افت سالانه به حدود نیم فاز پارس جنوبی در سال می رسد.
وی اضافه کرد: ظرفیت تولید از سایر میادین گازی کشور در حوزه خلیج فارس حداکثر معادل 10 فاز پارس جنوبی است که هزینه سرمایه تولید از آنها نسبت به طرح های صرفه جویی و مدیریت مصرف بسیار قابل توجه است.
*فقط 40 درصد ظرفیت پالایشگاه بیدبلند 2 فعال است
روح الله مهدوی تحلیلگر ارشد موسسه مطالعات انرژی سبحان به روند سرمایه گذاری شرکت های پتروشیمی در طرح های NGL و گازهای مشعل اشاره کرد و گفت: باتوجه به وجود ترکیبات با ارزش مانند اتان و گازمایع در گازهای همراه، این مدل در کشورهای عربستان و روسیه نیز اجرا شده است. چهار طرح اصلی این بخش، با سرمایه گذاری بالغ بر 4 میلیارد دلار در حال اجرا هستند اما هنوز به بهره برداری نرسیدند. پالایشگاه بیدبلند 2 نیز در حال حاضر با 40 درصد ظرفیت فعال است و تنها گاز تسویه شده از واحدهای NGL شرکت مناطق نفت خیز جنوب را دریافت می کند. به عبارت دیگر، بخش جمع آوری گازهای مشعل این طرح نیز هنوز به بهره برداری کامل نرسیده است.
مهدوی افزود: در مجموع می توان گفت، گزینه های مختلف هم در بخش عرضه گاز و هم در بخش تقاضا وجود دارد که به صورت توامان بایستی در نظر گرفته شود. جذابیت اقتصادی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی، سرعت اجرای طرح ها، قابلیت اطمینان تامین منابع و مسائل زیست محیطی از مهم ترین عوامل اولویت بندی بین طرح ها است.
انتهای پیام/