تأخیر خروج اکسون موبیل از عراق آینده نفتی بغداد را تهدید میکند
قیمت هم یک مسئله دیگر است. قراردادهای بلند مدت خدمات فنی دولت عراق نیاز به تایید شرکت نفت بصره دارد و این شرکت هم حق خرید دارد. بغداد اعلام کرد شرکت نفت بصره یا هر شرکت دولتی دیگری میتواند سهم اکسون موبیل را بخرد ولی شرکت نفت بصره با قیمتی که دولت بغداد اعلام کرده موافق نیست.
طبق گفته یکی از مقامات نفتی عراق، اینگونه قراردادهای داخلی فرصت این کشور برای توسعه بخش انرژی را نابود میکند چون اجازه سرمایهگذاری به شرکتهای نفت خارجی در پروژههای جدید را نمیدهد.
شرکتهای خارجی مدتهاست به خاطر عدم تعهد عراق به قراردادها ناراضی هستند. عراق نتوانسته خسارت شرکتهای بین المللی برای درآمد از دست رفتهشان در نتیجه کاهش تولید طبق قرارداد اوپک پلاس را جبران کند.
عراق پس خروج شرکتهای شل، اکسیدنتال و ایکوینر در دهه گذشته، همواره به دنبال جذب سرمایهگذاریهای جدید در بخش استخراج از سوی شرکتهای بزرگ بین المللی بوده است. قراردادهای بلند مدت خدمات فنی شیوهای برای حفظ شرکت ها و جذب سرمایه گذاران جدید است.
عراق اعلام کرده قصد دارد قراردادهای مربوط به اکتتشاف و حمل و نقل نفت و گاز را با شرکتهای خارجی اصلاح کند ولی تحلیلگران عقیده دارند این استراتژی هر سال تکرار میشود و هیچگاه موثر نبوده است.
اما حضور شرکتهای خارجی برای توسعه ظرفیت تولید نفت خام عراق در بلند مدت الزامی است تا درآمد نفتی این کشور را افزایش داده و اقتصاد آن را در بحبوحه انتقال به سمت انرژیهای پاک متنوع کند. به نظر میرسد تعهد به قراردادهای فعلی راحتترین راه و اولین قدم برای کاهش نارضایتی شرکتهای خارجی باشد.