/
۲۵ تير ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۴

نیروگاه اتمی گزینه صنایع برای تامین پایدار برق/آیا ساخت نیروگاه حرارتی مشکل صنعت را حل می‌کند؟

در شرایطی که صنایع به جای ساخت نیروگاه حرارتی به سمت ساخت نیروگاه هسته‌ای بروند، تامین نیاز به برق خود در طول سال را تضمین می‌کنند.
کد خبر : ۳۸۶۷۸
به گزارش نبض نفت قطعی گسترده برق صنایع در روزهای اخیر به دلیل کمبود تولید انرژی واحدهای نیروگاهی، زمینه بروز آسیب گسترده به این بخش از جمله صنعت فولاد و سیمان را پدید آورد.

در همین راستا، تعدادی از شرکت‌های صاحب صنایع بزرگ در کشور تصمیم‌ گرفتند تا در قالب سرمایه‌گذاری برای ساخت نیروگاه در زمینه تولید برق به نهادی خود تامین تبدیل بشوند.

بر اساس جزئیات منتشر شده از قرارداد تاسیس نیروگاه با سرمایه‌گذاری صنایع،  13 پروژه در نقاط مختلف کشور با مشارکت و همکاری 12 سرمایه‌ گذار از بخش‌های صنایع فولادی و معدنی کشور زمینه استقرار نیروگاه با ظرفیت اسمی 10 هزار و 536 مگاوات را فراهم می‌کند.

در همین راستا، محسن طرزطلب، مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی در بیان جزئیات فنی ساخت این نیروگاه‌ها به پیشنهاد وزارت نیرو اشاره کرده و گفت :« مجوز ساخت ۱۰ هزار و ۵۳۶ مگاوات نیروگاه گازی از سوی صنایع پرمصرف صادر شده است.»

با وجود اینکه ارتقای ظرفیت نصب شده اسمی نیروگاه‌های کشور با استفاده از سرمایه صنایع بزرگ خبر مثبتی تلقی می‌شود، اما تاکید بر ساخت این نیروگاه‌ها در قالب نیروگاه سوخت فسیلی با محوریت تامین گاز می‌تواند شیرینی این خبر را به تلخی بکشاند، زیرا نیروگاه‌های گازی نمی‌تواند خیال صنایع را پیرامون تامین برق بلند مدت تامین راحت کند.

*آیا ساخت نیروگاه حرارتی مشکل قطع برق صنایع را حل می‌کند؟

به گزارش فارس، اگر به حافظه کوتاه مدت خود رجوع کنیم، متوجه می‌شویم که قطعی برق اتفاق افتاده در شش ماه گذشته و در فصل زمستان نیز تکرار شد.

اگرچه هر 2 پدیده قطعی برق تابستان و قطعی برق زمستان در قالب خاموشی زمینه دشوار شدن زندگی مردم را به وجود آورد، اما ماهیت این 2 پدیده تفاوت اساسی دارد.

در همین رابطه، قطعی برق اتفاق افتاده در فصل زمستان به دلیل محدودیت تامین گاز به نیروگاه اتفاق افتاد، اما قطعی برق تابستان ناشی از کمبود تولید برق واحدهای نیروگاهی بود.

به زبان ساده اگر چرخه تولید برق با استفاده از نیروگاه‌های حرارتی شامل مراحل تامین گاز، تبدیل گاز به برق در نیروگاه و توزیع برق در شبکه تقسیم شود، قطعی برق زمستان به ناتوانی در تامین سوخت مرحله اول مرتبط است، اما قطعی برق تابستان مرتبط با کمبود واحدهای نیروگاهی مرحله دوم به حساب می‌آید.

در همین راستا، محمد پورحمید، کارشناس انرژی با اشاره به اینکه ساخت نیروگاه توسط صنایع همه مشکل تامین برق آن‌ها را حل نمی‌کند، گفت:« ساخت نیروگاه حرارتی با استفاده از سوخت گاز شاید بتواند مشکل تامین برق تابستان نیروگاه‌ها را مرتفع کند، اما کمبود گاز نیروگاه در فصل زمستان بار دیگر صنایع را باقطع برق مواجه خواهد کرد.»

بر اساس اظهارات مطرح شده توسط سخنگوی صنعت برق کشور، در زمستان سال جاری، میزان سوخت گاز دریافتی نیروگاه‌های کشور 60 میلیون متر مکعب کاهش پیدا کرده و این مسئله می‌تواند تامین برق صنایع در سال‌های پیش‌رو را حتی با اضافه کردن بیش از 10 هزار واحد نیروگاه گازی همچنان با مخاطرات جدی مواجه سازد.

*صنایع به جای ساخت نیروگاه حرارتی، نیروگاه هسته‌ای بسازند

با توجه به موارد بیان شده، در حالیکه ساخت نیروگاه گازی نمی‌تواند تامین برق سالانه صنایع بزرگ کشور را بیمه کند، توجه به یک راهکار منجر به تامین برق پایدار در تمامی طول سال برای صنایع کشور را می‌شود.

به گزارش فارس، در شرایطی که صنایع بتوانند، نیروگاه‌های خود را با استفاده از سوختی که تامین آن در تمامی طول سال ممکن باشد، به انجام برسانند، می‌توانند نیاز برق خود را در همه ایام بیمه کنند.

در همین زمینه ارتقای ظرفیت نصب شده نیروگاهی با استفاده از انرژی هسته‌ای می‌تواند بهترین گزینه صنایع برای تامین برق پایدار تلقی شود.

زمانیکه شما از انرژی هسته‌ای برای تولید برق استفاده می‌کنید، نه تنها دغدغه تامین برق در فصل تابستان را ندارید، بلکه به دلیل پایداری تامین سوخت هسته‌ای در تمام طول سال به خصوص در فصل زمستان، می‌توانید از این نیروگاه بهره‌مند شوید.

در همین رابطه، عسگر سرمست، کارشناس انرژی با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری صنایع در صنعت برق بهترین فرصت برای متنوع سازی سبد تولید انرژی و افزایش ظرفیت تولید برق هسته‌ای است، گفت:« اگر مشکلی در تامین گاز کشور به وجود بیاید و یا حمله‌ای به یکی فازهای پارس جنوبی انجام شود، فعالیت تمام کشور از جمله صنایع مختل خواهد شد و این وابستگی بیش از حد به گاز ممکن است آسیب زا باشد.»

*برق هسته‌ای ارزان‌ترین برق دنیا است

با وجود اینکه استفاده از برق هسته‌ای گزینه بسیار جذاب برای صنایع به منظور بیمه نیاز به برق در کشور است، اما شاید هزینه 6 برابری سرمایه‌گذاری این نیروگاه‌ها نسبت به نیروگاه‌های گازی انگیزه صنایع برای استفاده از این گزینه را کاهش دهد.

در همین راستا باید گفت، با در نظر گرفتن هزینه سرمایه‌گذاری به اضافه هزینه عملیاتی، برق هسته‌ای از برق حرارتی بسیار ارزان تر است.

بر اساس گزارشات هزینه همتراز شده تولید برق آژانس بین‌المللی انرژی، گران‌ترین قیمت تمام شده تولید برق هسته‌ای با احتساب نرخ تنزیل 3 درصد از ارزان‌ترین قیمت تمام شده نیروگاه‌های سیکل ترکیبی ارزان تر است. البته این اختلاف با افزایش نرخ تنزیل کاهش پیدا می‌کند.

در حقیقت ارزان‌ترین برق دنیا برق هسته‌ای است و مهمترین دلیل گسترش این نوع نیروگاه در دنیا ارزان بودن این انرژی است.

علاوه‌ بر این برآوردی از ضرر و زیان صنایع بزرگ ناشی از قطع برق در زمستان می‌تواند زمینه توجیه اقتصادی نیروگاه هسته‌ای نسبت به نیروگاه گازی را به وجود بیاورد زیرا با استفاده از نیرگاه هسته‌ای دیگر خبری از قطعی برق ناشی از کمبود گاز به میان نیست.

با توجه به موارد مطرح شده به نظر می‌رسد، صنایع به منظور تامین برق پایدار باید به جای استفاده از نیروگاه حرارتی،گزینه نیروگاه هسته‌‎ای را جایگزین کنند.


مطالب پیشنهادی
منتخب سردبیر