پرچم دار حمایت از تولید در نظام بانکی کیست؟
باتوجه به اهمیت موضوع، مقامات بانک مرکزی هم بر بسترسازی هدایت منابع بانکی به سمت تولید و رفع موانع پشتیبانی بانکها از تولید تاکید کرده اند.
در همین حال، از ابتدای امسال تاکنون بانکها با پرچم داری بانک ملی ایران نقش کلیدی و محوری در تحقق شعار سال یعنی سال «تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها» داشته اند و به عنوان شاه کلید تحقق شعار سال در اقتصاد کشور نقش آفرینی کرده اند.
گزارشهای رسمی بانک مرکزی نشان میدهد: تسهیلات پرداختی بانکها در هفت ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ به بخشهای اقتصادی مبلغ ۱۴ هزار و ۸۲۹ هزار میلیارد ریال است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ پنج هزار و ۴۷۴ هزار میلیارد ریال، معادل ۵۸.۵ درصد افزایش داشته است.
همچنین سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در کلیه بخشهای اقتصادی در هفت ماهه ابتدای سال جاری مبلغ ۹ هزار و ۹۱۸ هزار میلیارد ریال (مبلغ ۹۹۱۷.۸ هزار میلیارد ریال) معادل ۶۶.۹ درصد کل تسهیلات پرداختی است. سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در هفت ماهه ابتدای سال جاری معادل سه هزار و ۴۷۷ هزار میلیارد ریال بوده که حاکی از تخصیص ۳۵.۱ درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه در گردش کلیه بخشهای اقتصادی مبلغ ۹ هزار و ۹۱۸ هزار میلیارد ریال است.
ملاحظه میشود از چهار هزار و ۳۹۸ هزار میلیارد ریال (۴۳۹۷.۶ هزارمیلیارد ریال) تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل ۷۹.۱ درصد آن مبلغ سه هزار و ۴۷۷ هزار میلیارد ریال (مبلغ ۳۴۷۶.۶ هزار میلیارد ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده که بیانگر توجه و اولویتدهی به تأمین منابع برای این بخش توسط بانکها در سال جاری است.
با این حال، مدیریت کلان جدید بانک ملی ایران برنامه خاص و ویژهای برای حمایت از بخش تولید و اشتغالزایی و همچنین تامین مالی صنایع در حال پیاده سازی است که قطعا خروجی آن، رونق و جهش تولید خواهد بود.
البته نباید از یاد برد که بانک ملی ایران امروز با تکیه بر ۹۳ سال قدمت و خدمت در عرصه بانکداری کشور، در بسیاری از طرحهای توسعه ای، عمرانی و زیربنایی در کشور نقش آفرینی میکند، ضمن اینکه امروز این نهاد مالی یکی از عظیمترین و استوارترین بنگاههای اقتصادی کشور است و به اذعان بسیاری از مقامات، بازوی اقتصادی دولت تلقی میشود و نقش آن در اجرای سیاستهای توسعهای کشور انکارناپذیر است.
در همین حال، باید توجه داشت که عدم حمایت بانکی در سالهای گذشته میتوانست چرخهای تولید را از کار بیندازد، اما همت، تلاش و مدیریت جهادی در نظام بانکی نگذاشت تولید از کار بیفتد.
در این راستا، بانک ملی ایران همیشه پشتیبان و حامی بخش تولید بوده و شرکتهای متعددی از صنایع مختلف با استفاده از تسهیلات این بانک توانسته اند به توسعه فعالیتهای خود بپردازند.
ضمنا شبکه بانکی کشور با هدف حمایت از بخش تولید و کمک به افزایش اشتغال و رشد اقتصادی کشور، نگاه ویژهای به تسهیلات سرمایه در گردش برای تامین مالی بنگاههای اقتصادی دارد و از این رو بانک ملی ایران نیز سهم قابل توجهای از مجموع تسهیلات پرداختی خود را به سرمایه در گردش بنگاههای اقتصادی به ویژه بنگاههای کوچک و متوسط اختصاص داده است.
تسهیلات حمایتی بانک ملی ایران برای رونق تولید و اشتغال تنها به تسهیلات سرمایه در گردش خلاصه نمیشود و سبد تسهیلات این بانک برای بهره مندی تمامی بخشها تنوع قابل توجهی دارد که در این زمینه میتوان به تسهیلاتی نظیر خود اشتغالی و مشاغل خانگی، مشارکت مدنی، خرید دین، مرابحه، مضاربه، فروش اقساطی خرید کالاهای مصرفی با دوام و سایر تسهیلات نظیر تسهیلات خرد و تسهیلات اعلایی در اجرای طرحها، پروژهها و… اشاره کرد.
این بانک در مدت مذکور به منظور حمایت از گردش چرخ بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط به عنوان موتور محرکه صنعت کشور نیز بیش از ۳۶ هزار میلیارد ریال تسهیلات به این بخشها اعطا کرده است. در ادامه به طور نمونه و عینی، به فهرستی از اقدامات ماندگار بانک ملی ایران برای حمایت از بخش تولید و اشتغالزایی اشاره میکنیم.
*شرکت نساجی و پتو بهزادیان لیان یکی از این واحدهای تولیدی است که حمایتهای بانک در آن به ثمر نشسته است.
*شرکت پردیس صنعت زنده رود یکی از چندین شرکت مورد حمایت بانک ملی ایران است که در زمینه تولید شمش فولادی (بیلت) فعالیت دارد و سالیانه ۳۶۰۰۰ تن فولاد آلیاژی به جز فولاد زنگ نزن و ۶۴۰۰۰ تن شمش فولاد ساده کربنی و کم آلیاژ تولید میکند.
* بانک ملی ایران از مجتمع فولاد کانی حدید میانه با اشتغال زایی مستقیم و غیر مستقیم ۵۰۰ نیروی انسانی حمایت همه جانبهای داشته است. این مجتمع با ظرفیت تولید ۳۰۰ هزار تن شمش آهنی در سال، بخش مهمی از نیاز واحدهای فولادی کشور را تامین میکند.
*شرکت خباز آرد شیراز با قدمت ۳۸ ساله، یکی از شرکتهایی است که برای تقویت توان تولید خود از تسهیلات بانک ملی ایران یاری گرفته و توانسته با تسهیلات سرمایه در گردش این بانک ضمن حفظ اشتغال موجود خود، اشتغال زایی جدیدی نیز ایجاد کند. این شرکت انواع آرد غنی شده با آهن و اسید فولیک و سمولینا، انواع آرد جهت تولید نان پیتزا، فانتزی، کارخانجات نشاسته، رشته، ماکارونی، کیک، بیسکوییت، ویفر، کراکر و سبوس خوراکی و انواع آردهای آنزیم دار را توسط ماشین آلات تمام اتوماتیک تولید میکند و اکنون ۱۴۰ نفر پرسنل فعال (۷۰ درصد بومی، ۲۰ درصد غیر بومی و ۱۰ درصد فصلی) دارد.
* مجتمع تولیدی چینی مقصود با مشارکت و سرمایه گذاری بانک ملی ایران با ظرفیت اسمی سالیانه ۳۰۰۰ تن در اسفندماه ۱۳۷۳ افتتاح شد و در حال حاضر معتبرترین برند تولید چینی در کشور است که محصولات متنوع خود را با کیفیت و منطبق با استانداردهای جهانی تولید میکند. این مجتمع تولیدی در کنار مشکلات فراوان طی سالهای اخیر با حمایتهای بعمل آمده و با استفاده از ظرفیتهای موجود و همچنین تمرکز بر تولید با کیفیت و متنوع کالا توانست در طی یک دوره ۱۷ ماهه بر مدار رونق تولید برگردد.
* بانک ملی ایران در سال گذشته ۵۳ میلیارد ریال تسهیلات به شرکت پتو بهزاد لیان در بوشهر ارائه کرد که با استفاده از این تسهیلات، فاز اول شرکت با هدف تولید ۱۱۰۰ تخته پتو و اشتغالزایی برای ۲۰ نفر به صورت مستقیم و ۱۵۰ نفر به صورت غیر مستقیم راه اندازی شد. شرکت پتو بهزاد لیان از واحدهای نمونه شهرک صنعتی ۲ بوشهر است که در فاز دوم قصد دارد با حمایت ۲۰۰ میلیارد ریالی بانک ملی ایران سالانه ۸۰۰ تن مواد اولیه برای خوراک دیگر واحدها در سراسر کشور، تولید کند. با راه اندازی فاز دوم زمینه اشتغال ۶۰ نفر فراهم میشود.
* کارخانه سیمان دشتستان از جمله شرکتهای صنعت سیمان است که توانسته است با حمایتهای بانک ملی ایران، به توسعه و گسترش تولیدات خود بپردازد. این شرکت علاوه بر تامین نیاز سیمان استان بوشهر، توانسته است بازارهای صادراتی را نیزهدف بگیرد و سالانه بیش از یک میلیون دلار برای کشور ارز آوری داشته است. سیمان دشتستان با حمایتهای بانک ملی ایران و گسترش طرحهای توسعهای خود موفق به اشتغال آفرینی برای ۴۵۰ نفر به صورت مستقیم و ۱۵۰۰ نفر به صورت غیر مستقیم شده است.
*بانک ملی به عنوان یاور دولت در ایجاد رشد و توسعه اقتصادی کشور، افزایش اشتغالزایی و تحقق اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید داخل، اقدامات گستردهای برای احیا و ایجاد واحدهای صنعتی و تولیدی آغاز کرده که پرداخت تسهیلات به طرحهای مهم استانها از جمله آنهاست. شرکت بهینه سازی انرژی کیاشید و مجموعه رستورانهای عمارت وکیل از جمله واحدهای مورد حمایت بانک ملی ایران در استان یزد هستند که به ترتیب در زمینه ساخت و تجهیز و ایجاد و احداث نیروگاه برق در ابرکوه بالغ بر ۸۲۰ میلیارد ریال تسهیلات دریافت کرده اند.
* شرکت شهد قند یکی از این بنگاه هاست که در سال گذشته ۳۲۰ میلیاد ریال تسهیلات سرمایه در گردش از بانک ملی ایران دریافت کرده است. این شرکت که از سال ۱۳۷۷ تاسیس شده است، سهم ویژهای از بازار قند کله شکسته شده، شکر تصفیه شده و تافی و نبات را تامین میکند و جلوگیری از خوابیدن خط تولید این شرکت، علاوه بر رونق تولید، اشتغال کارگر ایرانی را تضمین میکند.
* بانک ملی ایران در حمایت از صنعت برق کشور بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال تسهیلات از محل منابع داخلی بانک به منظور احداث و راه اندازی نیروگاه مقیاس کوچک ۶ مگاواتی در زمینی به مساحت ۴۰۰۰ مترمربع در شهرک صنعتی پرند اختصاص داده که تولید این بخش جهت اتصال به شبکه برق نواحی استان تهران است.
* بانک ملی ایران با پرداخت تسهیلات سرمایه ثابت و درگردش به چند شرکت در استان سیستان و بلوچستان توانسته ۲۸۰ اشتغال زایی مستقیم را فراهم کند. شرکت آناهیتا رفتارشرق صنعت فعال در زمینه تولید لولههای پلی اتیلن، شرکت تعاونی ۸۴۰ ایران کولا ایرانشهر فعال در زمینه تولید انواع نوشابه گازدار و شرکت آرمان سلامت نیمروز فعال در زمینه تولید انواع ماسک از جمله شرکتهایی هستند که این تسهیلات را دریافت کرده تا سهمی در بخش تولید و به تبع آن ارتقای وضع اشتغال زایی استان داشته باشند.
* شرکت پیشرو تجارت مهام با هدف تولید عطر، اسانس و دئودورانت گام در عرصه تولید نهاده است و در حال حاضر جدیدترین تکنولوژی تولید را معرفی میکند تا فاز جدیدی از کیفیت و طراحی در بازار داخلی ایجاد شود.
* شرکت سوداد، بزرگترین شرکت تولیدکننده دربهای ضدسرقت در خاورمیانه با حمایت و مشارکت بانک ملی ایران توانسته علاوه بر اجرای طرحهای توسعهای خود، در بخش تولید به بیش از ۱۰۰ درصد رشد دست یابد.
* بانک ملی، این بار تامین مالی کارخانه شرکت «دی پلیمر آریا» در استان مرکزی را در دستور کار قرار داده است. این کارخانه در زمینی به مساحت ۳۴۲ هزار متر مربع در شهرک صنعتی خمین قرار داد و سرمایه گذاری اولیه برای آن ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است.
کارخانهای که قرار است پس از بهرهبرداری برای ۴۵۰ نفر شغل ایجاد کند، میتواند سالیانه ۱۷۵ هزار تن پروپیلن تولید کند؛ محصولی که در صنایع مختلف نظیر بسته بندی، نساجی، پزشکی و پلاستیک کاربرد دارد. این بانک در دو بخش سرمایه ثابت و سرمایه در گردش به ایجاد و شروع فعالیت این واحد تولیدی کمک خواهد کرد.
* صنعت نساجی کشور طی سالهای اخیر با حمایتها و پشتیبانی بی دریغ این بانک و به دست توان صنعتگران داخلی به آنچه هدف گذاری کرده بود، نظیر خودکفایی در تولید پارچه و پرده و بومی سازی این صنعت دست یافته است. در سالهای گذشته یکی از کارخانجاتی که توانسته با بهره مندی از حمایتها و پشتیبانی بانک ملی ایران با دریافت تسهیلات ریالی و ارزی و خدمات مالی نظیر ضمانت نامههای ارزی به منظور رفع مشکلات موجود صنایع نساجی و در جهت بازسازی و نوسازی صنایع یاد شده به رونق تولید برسد و تبدیل به صنعتی بومی و نیاز به واردات را کاهش دهد، شرکت جهان اروم اُیاز به عنوان قطب تولید پارچههای مبلی و پرده در استان تهران (قرچک) است. با حمایتهای صورت گرفته از ایده تا طراحی و تولید محصولات این واحد صنعتی بزرگ در داخل کشور با تکیه بر ۷۰۰ متخصص جوان کشور و براساس استانداردهای جهانی و با توجه به تامین ۱۰۰ درصد نیاز مصرفکنندگان داخلی با صادرات این کالا سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون دلار ارزآوری برای کشور به همراه دارد.
به هر حال، بانک ملی ایران از دیرباز حامی تولید داخل بوده و این را میتوان با مشاهده بنگاههای اقتصادی بزرگ و کوچک که در اقصی نقاط کشور با حمایت مالی این بانک ایجاد شده یا توسعه یافته اند، مشاهده کرد.
در پایان باید گفت که استفاده از ظرفیت بخش خصوصی، تقویت توان اقتصاد شرکتهای دانش بنیان و تکیه بر تولید صنعتگران داخل مورد توجه و حمایت ویژه بانک ملی ایران است تا زمینه خودکفایی، اشتغالزایی، افزایش تولید ناخالص ملی و جهش و شکوفایی اقتصاد کشورمان فراهم شود. امید است با همت و تلاش جهادگونه مدیریت نظام بانکی با محوریت بانک ملی ایران، اقتصاد ایران دوباره روی ریل رونق بیفتد و همه و همه از رونق اقتصادی و گشایشها در این باره بگویند.