اما و اگرهای ساخت پالایشگاه توسط دولت
نبض نفت-اسدالله قرهخانی درباره تکلیف وزارت نفت به ساخت پالایشگاه در لایحه بودجه 1401 اظهار داشت: بر اساس اصل 44 قانون اساسی، دولت نمیتواند پالایشگاهسازی داشته باشد و از این کار منع شده و اگر هم اقدام کند فقط 20 درصد سهام را میتواند داشته باشد، زیرا ساخت همه پالایشگاهها به بخش خصوصی واگذار شده است.
وی افزود: طبق قانونی که در مجلس دهم به تصویب رسید دولت برای کمک به بخش خصوصی ضمن 5 درصد تخفیف خوراک به قیمت فوب خلیجفارس این امکان را فراهم کرده که بخش خصوصی بتواند از صندوق توسعه ملی نفت وام با بازپرداخت معینی دریافت کند تا پالایشگاه به سود و درآمد برسد، بعبارت دیگر بخش خصوصی هزینههای جاری و خرید نفت را از طریق منابع صندوق توسعه ملی تامین کند، این امتیاز خوبی برای کسانی است که پالایشگاه بسازند و مضافا اینکه میتوانند سهام پالایشگاه را در بورس عرضه کرده و به درصد خاصی از سود که رسید، بتوانند از سرمایه پراکنده مردم هم استفاده کنند.
این عضو سابق کیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه ساخت پالایشگاه میتواند در زمینه مشکل فروش نفت خام راهگشا بشد، گفت: ما قانون عدم تصدیگری دولت بر پتروشیمی و پالایشگاهها را در مجلس دهم مصوب کردیم زیرا دولت نمیتوانست به وظایف خود به درستی عمل کند، مقرر شد که بیشتر به عنوان سیاستگذار و ناظر باشد، اکنون اگر دوباره قرار باشد دولت نسبت به ساخت پالایشگاه اقدام کند همان معایب وجود دارد.
وی تاکید کرد: دولت به جای ساخت پالایشگاه باید مشوقهایی در نظر بگیرد که بخش خصوصی واقعی وارد میدان شود، اکنون خصوصیسازی را برای واگذاری اماکن و دارایی دولتی را فعال میکنیم اگر دوباره دولت را درگیر کنیم، بازگشت به عقب است.
قرهخانی بیان داشت: ما دنبال این هستیم که عائله دولت را کاهش دهیم با این کار دوباره عائله دولت را افزایش میدهیم.
وی خاطرنشان کرد: طی 40 سال گذشته دولت نشان داده که در بنگاهها کارایی مناسبی ندارد، شاید 4 سال دیگر به این نتیجه برسیم که باز هم پالایشگاهی را که امروز میسازیم، واگذار کنیم، چرا از همین ابتدا صفر تا صد ماجرا را به بخش خصوصی نسپاریم؟
این نماینده سابق مجلس یادآور شد: در هر حال به اعتقد بنده اگر دولت اقدام به ساخت پالایشگاه کند هزینه آن به مراتب بیش از اجرای پروژه توسط بخش خصوصی خواهد بود.
منبع: ایلنا